Turkije

Turkije, wandelland bij uitstek !

Met de Lycian way als voorloper van de lange afstandpaden in Turkije is dit land zich steeds meer gaan ontwikkelen als wandelland. Er zijn prachtige berggebieden, zoals de Kaçkar, ook wel de Pontische Alpen, het Taurusgebergte, het berggebied van Anatolië en het vulkanisch gebergte bij Van en Doubeyazit. Daarnaast heeft het mooie kusten, kleine dorpjes met gastvrije bevolking en een zeer rijke culturele geschiedenis.

Er zijn georganiseerde individuele wandelreizen met of zonder gids (wat u zelf wenst) waar u met routebeschrijving en eenvoudig kaartmateriaal op stap gaat. De route loopt u zonder gids, aan de hand van de beschrijvingen. De pensions zijn geregeld, evenals het vervoer van de bagage en de maaltijden. De contactpersoon spreekt Nederlands en de pensionhouders Engels, Frans en soms Duits.

Wij regelden onze Turkije altijd met een Nederlandse contactpersoon. Zij woont in Antalya, Turkije. U kunt nu rechtstreeks contact met haar en haar organisatie opnemen om een mooie wandel- of fietsreis te laten regelen. Maar ook kunt u terecht een fly-drive.
Neem gerust contact op met:
Berry Vos
What’s app: + 90 535 834 90 49
e-mail: bvos12@superonline.com

Dit zijn de gebieden die we tot 2021 via Mithra Travel georganiseerd hebben en waar onze klanten heel enthousiaste over zijn geweest.
De routes en mogelijkheden van onderstaande wandelgebieden (bv met of zonder gids, aantal dagen, zwaarte) vindt u op de site http://mithratravel.com

Cappadocië

Hier wandelt u door afwisselende, prachtige landschappen, komt in mooie kleine dorpjes, slaapt in kleine familiepensions en kunt genieten van heerlijke Turkse maaltijden. Cappadocië heeft een heel bijzonder, sprookjesachtig landschap. Als gevolg van enorme vulkaanuitbarstingen en eeuwenlange erosie zijn vreemde vormen van tufsteen en lava ontstaan. In het zachte gesteente hebben op de vlucht zijnde christenen onderaardse steden uitgehakt. Enkele van deze steden en ook hun kerken, kloosters en grotwoningen kunt u nu nog bezichtigen.

Cappadocië Fietstocht naar het het kleurrijke hart van Anatolië

De tocht begint op de Erciyes, één van de vulkanen in ruste, die de elementen leverde, waardoor het bizarre landschap in Cappadocie kon ontstaan. Drie tochten leiden naar het hart van Centraal-Anatolie. In de omgeving van Göreme kun je genieten van het bijzondere kleur- en kijkspel, dat gevormd wordt door de valleien, kloven en tufsteenformaties, die je tijdens je tochten ziet.
Deze tocht staat niet op de website van Mithra Travel. Maar kijk hier voor de route 8 dagen Cappadocië per fiets.

Lycische kust

De Lycische kust en de daaruit oprijzende groen beboste bergen vormen een prachtige vakantiestreek voor wie wil genieten van zee en strand en voor wie wandelen. De Lycian Way is een gemarkeerde wandelweg van 500 km tussen Fethiye en Antalya.
Het pad loopt door dorpjes hoog boven de rotsachtige kust, waar je keer op keer geniet van het uitzicht, naar de zandstranden en rivier bij Patara en andere kustplaatsen zoals Kaş en het pittoreske baaiengebied Kekova. Bij Olympos cirkelt het pad om de berg Tahtalı (2.365 m) richting Antalya. In de lente word je verrast door de bloemenpracht, in de herfst door de rijpe vruchten en in alle seizoenen door de gastvrije bevolking en ruïnes van steden van een trots volk, dat zich de Lyciers noemde. De 500 km is uiteraard opgedeeld in kleinere afstanden, u kunt zelf aangeven hoeveel dagen u wilt lopen.
Fietsen is ook mogelijk op delen van deze route. Lees verder bij deze prachtige 15 daagse fiets- of mountainbike route.

Interesse? Mail met bvos12@superonline.com

St Paul’s trail

Ten noorden van Antalya ligt een ruig bergachtig gebied met meren,
kloven en riviertjes. Het oostelijke deel van het 2e lange-afstandspad van Turkije volgt de Köprülükloof en omliggend gebergte, door dorpen en bossen en over bergweiden langs Romeinse ruïnes en eindigt in Beskonak.
Het oostelijke deel begint in het stadje Sütcüler, omringd door bossen en overblijfselen van antieke Romeinse wegen. Voordat je Egirdir gelegen aan een van de grootste meren in Turkije bereikt, trek je door het Kasnakwoud, een nationaal park met 200 plantensoorten en veel bijzondere vogels.

Ten noorden van Antalya ligt het gebied dat in de Oudheid Pisidie heette, een prachtig ruig bergachtig gebied met meren, kloven waarin riviertjes stromen en belangrijke handelsroutes waaraan steden werden gebouwd. Mooie voorbeelden hiervan zijn Adada, Sagalassos en Termessos.
Door dit gebied trok Alexander de Grote met zijn leger de Perzische heerser Darius achterna en in 47-48 n Chr liepen de apostelen Paulus en Barnabas van Perge naar Pisidisch Antiochie.
Kate Glow, die de route in 2004 lanceerde, noemde dit tweede lange afstandspad in Turkije naar de apostel Paulus.
Het Pauluspad heeft een west- en een oostkant met routes die nog in ontwikkeling zijn.

Westelijk deel St Paul’s trail

De route aan de westkant begint in het hooggelegen stadje Sütçüler dat wordt omringd door bossen en overblijfselen van antieke Romeinse wegen. Één van die wegen leidt naar de ruïnestad Adada. Voordat u Eğirdir aan een van de grootste meren in Turkije bereikt, trekt u door het Kasnak woud, een nationaal park met 200 verschillende plantensoorten en oude vulkaaneiken.

Oostelijk deel St Paul’s trail

Het is een prachtige trek met spectaculaire uitzichten over de canyon en omliggend gebergte. Door dorpen en bossen en over bergweiden (yayla’s) waar herders hun geiten hoeden langs de rivier en naar de Romeinse ruïnes van Selge en Asar tepe. Onderweg wordt u ook nog verrast door prachtige rotsformaties, waarvan sommige op Cappadocië lijken. De trek eindigt in Beşkonak, waar u kunt raften op de rivier voordat u naar Antalya wordt gebracht.

Zwarte Zee Kaçkar gebergte

Hooggebergte met pieken van bijna 4000 m aan de Zwarte Zee, uitlopers van de Kaukasus, met ijskoude gletsjermeren en snelstromende riviertjes, bossen, bergweiden en kleine nederzettingen. U wandelt boven de 2000 m hoogte met waanzinnig mooie vergezichten, langs ruïnes van oude Georgische kerkjes en kloosters.

Carian trail

Tussen Marmaris en Datça, ligt het schiereiland Bozburun; een verbazingwekkend ongerepte plek, ondanks de nabijheid van het toeristische centrum Marmaris. Het schiereiland is een droom voor zeilers, bezaaid met pittoreske havens en baaien die alleen per boot bereikbaar zijn, en een paradijs voor wandelaars met ongeveer 150 km aan gemarkeerde routes. De natuur heerst overal in dit prachtige stukje paradijs waar het ene spectaculaire uitzicht vrijwel onmiddellijk wordt gevolgd door het volgende. Tijdens deze wandelvakantie van een week op het Carische pad steek je het schiereiland Bozburun over van Hisarönü naar de haven van Phoinix. Vanuit de haven van Phoinix brengt een boot u terug naar Söğüt.

Phrygisch pad

Het Prygische pad van 506 kilometer is verdeeld over drie routes. Uitstekende bewegwijzering, GPS-punten en een app leiden u op dit pad door een verborgen en onbezochte hoek van Turkije. Het pad passeert kleine agrarische dorpjes bewoond door gastvrije mensen, opgevouwen heuvels, sprookjesachtige torens gevormd door de vulkanische as van de Türkmen-berg, tufsteen, valleien, bossen, oude wegen en verspreide ruïnes.

Zwarte Zee

De Kaçkar met dagwandelingen in de Hevek-vallei.

De vakantie is gebaseerd op het dorp Barhal, op een hoogte van 1200 meter in de vallei van de rivier de Barhal, vlakbij het Kaçkar National Park. Het pension heeft tweepersoonskamers met een eigen badkamer en uitzicht op de rivier. Accommodatie is halfpension. Wandelingen zijn allemaal op bewegwijzerde paden; er is een verscheidenheid aan uitzichten, sommige zijn boven de boomgrens en andere door dorpen, weilanden of bossen.