Santiago

Santiago

  • Het grootste eiland met een Afrikaanse sfeer.
  • Veel mooie wandelmogelijkheden vanuit leuke kleinschalige berghotels/pensions.
  • Een gezellige weekmarkt.
  • Tarrafal in het noordwetsen met een klein strand en vissershaven, terrasjes.
  • Wandelarrangement (1 of 2 weken) vanuit ecolodge in de bergen.
  • Cidade Velha met vissershaventje en gerestaureerd fort.


Afwisseling, Afrikaans……
 Dit eiland biedt veel afwisseling en ademt een Afrikaanse sfeer uit. Mensen hebben een Afrikaans uiterlijk, het leven is hier wat ‘harder’ dan op de meeste andere eilanden, de muziek is ritmischer en feller dan de morna’s die op de andere eilanden gedraaid wordt. Vrouwen dragen een kleurige doek om hun middel geknoopt, waar ze hun boodschappen en baby in dragen. Er zijn kleine dorpen in de bergen en mensen leven van wat visvangst, kleine handeltjes zoals verkoop van tomaten of uien, of van handarbeid, zoals stenen hakken en sjouwen. Tweemaal per week is er op het midden van een eiland een grote markt waar men van alle uithoeken naar toe komt.

Bergen en dorpen…… Het berglandschap heeft bruinroze tinten, afgewisseld met groene hellingen. In de bomen langs de weg zijn regelmatig ijsvogels te zien en hier en daar is een baobab boom. Serra Malaguete is een beschermd natuurgebied waar u, met gids, prachtig kunt wandelen.
Op een half uur rijden van Praia ligt midden in de bergen in een klein dorp, onder aan de Pico de Antonio, een hotel met prachtig uitzicht over de bergketens met in de verte, bij helder weer de Oceaan. Het is een goed uitgangspunt voor bergwandelingen en zomers een lekker koele plek.
In een ander bergdorp is een zeer aantrekkelijk pension, nóg meer afgelegen van de grote weg en nóg meer op het ‘platteland’ tussen de bewoners. U heeft een groot eigen terras ter beschikking met uitzicht rondom over de omgeving. Bereikbaar te voet en per landcruiser, de eigenaar regelt uw vervoer. Hier is ook een weekprogramma met wandelen en excursies over het eiland.
En dan nog een mooi, wat luxer pension in de heuvels, dicht bij Assomada. Ook weer veel wandelmogelijkheden vanaf  ‘huis’.

Cidade Velha…… een klein vissersdorpje aan de zuidwestkust was vroeger de hoofdstad en er staat een restant van een oud fort met een klein museum erbij. We bieden hier onderdak in een kleinschalig lokaal pension of in een wat luxer groot hotel aan zee.
De stad Praia, hoofdstad van de Kaapverdische eilanden en administratief centrum, is voor toeristen wat minder interessant. Met uitzondering van de Afrikaanse markt of een heel luxe hotel aan het strand voor zonaanbidders.

Wit strandje……   Tarrafal, in het noordoosten, heeft een klein strand met kokospalmen. Een deel van het witte strand is van de vissers waar dagelijks de roeiboten binnen gehaald worden met de vangst. Een van de pensions die we gebruiken heeft uitzicht op dit tafereel. Vlakbij zijn nog appartementen waar we u ook kunnen onderbrengen, vanaf het terrein kunt u zo direct in de oceaan zwemmen en bovendien ook duiklessen nemen.

Wandelen en anders
Op het eiland zijn mooie wandelingen te maken door groene rivierbeddingen, tussen hoge glooiende bergen, over kammen of naar pieken en langs dorpjes en plantages met suikerriet of bananen. De meeste wandelingen zijn overzichtelijk en niet al te zwaar, maar er zijn ook een paar stevige dagtochten te maken.
Maar we raden iedereen in verband met de veiligheid sterk aan om  bepaalde wandelingen alleen met  gids te doen. Deze is via het hotel-pension ter plaatse nog te boeken.

Daarnaast kunt u eenvoudig uitstapjes maken per taxi of lokaal vervoer.
Het eiland biedt ook mogelijkheden tot zwemmen, snorkelen, duiken en luieren (Tarrafal en Cidade Velha).

U kunt hier zo’n 5-14 dagen goed doorbrengen. Tevens is het de uitvalsbasis om Fogo, Brava en Maio te bezoeken.