Rajasthan

Rajasthan heeft eeuwenlang bestaan uit vele kleine en grotere koninkrijken met elk een maharadja aan het hoofd.
Tot 1970 hebben deze koninkrijken nog een bepaalde mate van onafhankelijkheid genoten. Nog steeds hebben de voormalige maharadja’s en hun familie macht en aanzien in hun omgeving. Paleizen en forten herinneren ons aan de rijkdom
en strijdlust van de koningen. Enkele maharadja’s hebben hun paleis als hotel opengesteld.
Regelmatig zullen wij in zo’n hotel overnachten.

Rajasthan

Deze reis kun je regelen via onze chauffeur – zeer deskundig in Rajasthan en Gujarat, met name bekend met nomaden, dorpjes, platteland, woestijn.

Satpal Singh:    heritagecarrental@gmail.com

Mail hem in het Engels.

Rajasthan bestaat uit een aantal steden met gezellige chaos en drukte en mooie musea, tempels en paleizen. Daarnaast rust in de woestijnvlaktes en in de vele kleine dorpjes, rijk aan herinneringen aan bloeiende handelstijden, met prachtig beschilderde gebouwen, oude forten, paleizen en waterputten, met vrouwen in kleurige sari, mannen met tulband en grote snor, rondtrekkende nomaden met hun kudden schapen. Overnachten in sfeervolle paleishotels. Rajasthan heeft eeuwenlang bestaan uit vele kleine en grotere koninkrijken met elk een maharadja aan het hoofd. Tot 1970 hebben deze koninkrijken nog een bepaalde mate van onafhankelijkheid genoten. Nog steeds hebben de voormalige maharadja’s en hun familie macht en aanzien in hun omgeving. Paleizen en forten herinneren ons aan de rijkdom en strijdlust van de koningen. Enkele maharadja’s hebben hun paleis als hotel opengesteld. Regelmatig zullen wij in zo’n hotel overnachten. In de tijd van de Engelse overheersing dreven veel Rajputs (de inwoners van Rajasthan) handel met het westen. De prachtige koopmanshuizen, de haweli’s, herinneren ons hieraan in Jaisalmer, Jhunjhunu, Mahansar, Mandawa en omgeving.

Woestijn Een groot deel van Rajasthan bestaat uit woestijn, de Tharwoestijn, maar in het zuiden zien we ook veel groen heuvellandschap. De bewoners zien er indrukwekkend uit: de trotse mannen dragen een enorme snor en een grote felgekleurde tulband op hun hoofd, de vrouwen lopen gekleed in sari’s met felle kleuren of in lange rokken van stof bewerkt met spiegeltjes en zijn druk behangen met zilveren of ivoren sieraden. Rajasthan is bekend vanwege de woestijn, prachtige paleizen en kleurrijke bevolking. Sfeervolle, indrukwekkende steden, vaak druk en chaotisch met veel winkels, paleizen, forten en musea. En daarnaast een groot platteland met piepkleine dorpen en landbouwers. Een aantal van deze dorpen zoals Ghanerao, Pachewar, Deogarh, Luni hebben mooie ‘heritage’ paleishotels. Het gebied Shekawati is rijk aan herinneringen aan bloeiende handelstijden, met prachtig beschilderde haweli’s, oude forten, paleizen en indrukwekkende waterputten. Ook trekken er nog veel nomaden met hun kudden schapen door Rajasthan.

Nomaden Ongeveer 12% van de bevolking bestaat uit adivasi’s, de oorspronkelijke bewoners. Veel van hen leiden een nomadenbestaan. Met name in en rond de dorpen zullen wij deze adivasi’s ontmoeten. We bieden hier prachtige reizen met auto en chauffeur, langs dorpen, platteland, kleurrijke steden.

Delhi
Ligt niet in Rajasthan maar is de beste aanvlieghaven voor een reis naar Rajasthan. Het is een grote, veelzijdige stad waar u nog alle kanten op kunt: ‘Old’ en ‘New’ Delhi alsof het twee verschillende steden zijn, musea, tempels, winkels, straathandel, bioscopen, etc.
Het prachtige ‘Red Fort’ en de enorme moskee ‘Jama Mashid’ zijn de moeite van een bezoek waard. Old Delhi is een wirwar van straten met kleine winkels, werkplaatsen, theehuizen, moskeeën en tempels; een enorme levendige, fascinerende bedrijvigheid.
In New Delhi heeft u rondom het Connaught Place en op het Janpath volop mogelijkheden om te winkelen en uitstekend Indiaas te eten.
Ook heeft de stad een kleine Tibetaanse wijk.
Als u souvenirs wilt kopen dan komt u in Delhi goed aan uw trekken.

Agra
Agra, ook niet in Rajasthan, maar eenvoudig te combineren met een reis door Rajasthan, is beroemd vanwege de Taj Mahal.

Barathpur
Barathpur een kleine plaats met een groot vogelnatuurpark. Vooral in het najaar en de winter zitten hier honderden soorten vogels, zoals diverse soorten ooievaars, kraanvogels, lepelaars en ijsvogels. U kunt fietsen in de omgeving, een boottochtje maken of naar dorpjes gaan. Per auto bent u in een uurtje in Agra om de Taj Mahal te bezichtigen.Barahtpur kan een goed alternatief voor Agra zijn, zowel de rust als de mogelijkheid om de stad en taj Mahal te bezoeken.

Sekawati
Een streek van Rajasthan gelegen op een oude handelsroute, zo’n 5 uur rijden ten zuidwesten van Delhi, rijk met herinneringen aan bloeiende handelstijden, met prachtig beschilderde haweli’s, koopmanshuizen, oude forten en indrukwekkende waterputten. Maar ook kunt u hier hedendaagse kleine dorpen bezoeken. U verblijft in Jhunjhunu in een hotel waar de eigenaar graag als (goede) gids optreedt of in een van de paleishotels in Mandawa, Mehansar, Nawalgarh of Pacchar. Wanneer u heel luxe wilt overnachten (en extra geld te besteden heeft) is Samode Palace een aanrader: alsof u in een sprookje leeft of als maharadja of maharani in vervlogen tijden.
Pacchar is een klein afgelegen dorp. De plaatselijke jaintempel is onopvallend, maar eenmaal binnen zult u de beelden en de afbeeldingen met bladgoud op het plafond niet snel vergeten. U overnacht er in een sfeervol, maar zeer eenvoudig paleis.
Er zijn nog meer dorpen met paleishotels zoals in Pachewar, ook een echte aanrader!
In Karauli, gelegen tussen Agra en Jaipur is ook een mooi heritage hotel. Elk jaar in februari is hier een grote veemarkt: een week lang feest en verkoop van koeien, kamelen en ezels. Hoewel veel onbekender, doet deze markt zeker niet onder voor de Pushkar- kamelenmarkt.

Udaipur
Udaipur is een kleine, zeer sfeervolle stad met een prachtig meer, een indrukwekkend paleismuseum en een gezellige bazaar met veel kleine tempels. U kunt er gemakkelijk 2-4 dagen doorbrengen. Heeft u geen zin in het stadsleven dan kunt u in de omgeving leuke fietstochten maken.
Uitstapjes naar het Kumbulgarhfort en jaintempel Ranakpur zijn mogelijk.

Deogarh
Deogarh, niet ver van Udaipur, een klein dorp met levendige authentiek Indiase bazaar, heeft een luxe en prachtig paleishotel.

Pushkar
Pushkar is een klein stadje met tientallen, zoniet honderden tempels en een heilig meer. Veel Saddhu’s komen hier bidden en offeren op de trappen (ghats) van het meer. Tijdens de jaarlijkse kamelenmarkt komen nomaden en allerlei stammen uit geheel Rajasthan om kamelen te kopen, te verkopen en feest te vieren. Er zijn duizenden kamelen bij elkaar.

Samode
Samode, een dorp dicht bij de ‘pink city’ Jaipur heeft een zeer luxe en sfeervol paleishotel, wat wel ‘wat extra’s kost’. In het luxe paleis waant u zich in een sprookje of als koning(in) in reeds lang verloren tijden. Er is een mooie wandeling te maken naar een levendige tempel, waar het vooral vroeg in de ochtend druk is met hindoe gelovigen uit de omgeving.Er zijn ook ‘eenvoudige’ hotels.

Bundi
In Bundi kunt u dwalen door een wirwar van honderden smalle straten met kleine handwerkplaatsen en winkels, de grootste ‘stepwell’ van Rajasthan bekijken en het fort beklimmen.

Bijaipur
Het paleishotel van Bijaipur wordt door de plaatselijke, koninklijke familie gerund. Samen met de zoon des huizes kunt u prachtige uitstapjes maken naar het enorme meer, naar een afgelegen dorp, naar het fort van Chittaurgarh.

Jaisalmer
Deze woestijnstad heeft een sfeervol, ommuurd, oud centrum. Op het hoogst gelegen deel van de stad ligt een enorm fort met daarin een wirwar van gezellige straten met woonhuizen, haweli’s prachtige Jaintempels, winkels en restaurants. De tombes net buiten de stad kleuren vooral bij zonsondergang schitterend in de woestijn.
Khuri is een heel klein dorp, met mooi beschilderde lemen huizen in het zand. Het ligt ongeveer een uur rijden van Jaisalmer. U kunt vanuit het kleine hotel naar de zandduinen lopen en er genieten van de zonsondergang of -opkomst.

Jodhpur
Jodhpur bekend als de blauwe stad vanwege de vele huizen die er blauw geschilderd zijn. In de omgeving zijn talrijke dorpen van minderheden en ook diverse mooie paleishotels die als uitgangspunt kunnen dienen om de dorpen te bezoeken.
Dorpen met paleishotels in de omgeving zijn o.a. Luni, Rohet.

Dungarpur
Dungarpur, op weg naar Gujarat heeft een, iets duurder, paleis waar u zich als koning of koningin kunt voelen: prachtige galerijen, koninklijke inrichting.

Kamelensafari
Bij een kamelensafari trekt u zittend op een kameel de woestijn in, vergezeld van een gids en kamelendrijvers. U overnacht in de buitenlucht tussen de zandduinen, er wordt een heerlijke maaltijd voor u verzorgd en u kunt genieten van de stilte, de zonsondergang, het immense duister, de sterrenhemel en het opkomen van de zon.
Zo’n tocht kunt u maken vanuit Khuri, Jaisalmer en Pushkar.

Vervoer Rajasthan en Gujarat

We raden aan deze reizen uit te voeren met een goede auto met goede chauffeur die Engels spreekt. Dan kunt u veel dorpen bezoeken en veel van het platteland zien is.
De overnachtingen zijn naar keuze in middenklasse hotels, luxe hotels of paleishotels (‘heritage’ hotels). Vaak maken we een combinatie om een mooie afwisselende reis te creëren.

We raden u deze chauffeur aan te benaderen voor een reis door Gujarat en Rajasthan:
Satpal Singh, mail in het Engels naar en geef aan dat je zijn adres hebt van Miriam in Nederland. heritagecarrental@gmail.com

Websites

www.gujaratindia.com
www.mptourism.com
www.indiatourismamsterdam.com
www.duniya.org