overnachten op de eilanden

Overnachtingen

Waar overnacht u op deze eilanden?
Er is een aardige keuze aan familiepensions en eenvoudige tot goede hotels. Voor Westerse begrippen zijn de pensions eenvoudig, voor Afrikaanse begrippen heel goed en schoon.
Appartementen of huisjes met kookgelegenheid worden nauwelijks aangeboden en vaak zijn de pensions in de omgeving aantrekkelijker of van betere kwaliteit.
Het ontbijt is meestal inclusief en is over het algemeen eenvoudig met een broodje, kaas, jam, een banaan, fruitsapje, koffie en thee en zo nu en dan een eitje.

Waar zijn de leuke pensions en hotels?

Santiago

Rui Vaz, een dorpje in de bergen (1000 m), een half uurtje rijden van de luchthaven in Praia. Goede kamers met (gezamenlijk) ruim balkon met uitzicht over het eiland. Het hotelrestaurant organiseert elke zondagmiddag en soms extra dagen een uitgebreid dinerbuffet waar u op kunt inschrijven. Heel betaalbaar en bijzonder lekker.

São Jorge de Orges, een nog kleiner dorpje op 500 m hoogte, drie kwartier rijden van de luchthaven, grotendeels over een ongeasfalteerde bergweg. U heeft een heel ruim terras met waanzinnig mooi uitzicht tot uw beschikking. Geschikt voor wandelaars of om te luieren op het dakterras en het dagelijks leven in een bergdorp mee te maken.

Assomado
Dicht bij deze stad, midden op het eiland, in de heuvels is een vrij luxe, kleinschalig hotel, met zeer goede maaltijden. Volop wandelmogelijkheden, zowel direct vanuit huis als met een korte transfer.

Tarrafal, overdag een levendig stadje, 1,5 – 2 uur rijden vanaf de luchthaven, aan de noordwestkust. Vanuit Tarrafal kunt u met openbaar vervoer naar een beginpunt voor diverse wandelingen maken en zeker ook voor leuke tochten over het eiland. Maar, voor het echte wandelen zijn de 3 eerder genoemde hotels in de bergen handiger.

We raden aan een klein pension midden in het stadje: mooi centraal gelegen met kamers (een aantal met balkon) die uitkijken op de levendige vissershaven.
Of een hotelletje met, slechts 4, mooi ingerichte kamers en zwembad; maar dit is vaak al lang van te voren volgeboekt.
Daarnaast is er een eenvoudig appartementje te huur en zijn er nog enkele luxe mogelijkheden en diverse zeer eenvoudige & sobere pensions.

Praia, 
een pension op het plateau, aan het plein met wat café’s, terrassen en restaurant om de hoek. Praia adviseren we wanneer u slechts één nacht op Santiago bent, anders adviseren we meteen door te gaan naar een van de andere plaatsen.

Cidade Velha, aan de zuidkust. Een eenvoudig pension verscholen in het groen van de rivierbedding en mét eigen zwembadje, dicht bij de zee en 10 minuten lopen van het dorp. Goed om even uit te rusten en voor een mooie wandeling naar ‘Cidade velha’ museum en een oase.
Of een luxe hotel direct aan de oceaan, met een zwembad, bar en restaurant.

São Nicolau

Vila Ribeira Brava, zeer prettig familiepension, terras met uitzicht over de stad en bergen. De vrouw des huizes, met haar dochter, maakt de heerlijkste Kaapverdiaanse schotels. Diverse wandelmogelijkheden in de directe omgeving en over het hele eiland.
Enkele restaurantjes  en leuke barretjes zijn er in de stad.

Jucalinho, eenvoudig, maar goed pension met 4 – 5 kamers. Ontbijt en diner in plaatselijk dorpscafé aan het pleintje. Rustig dorp, direct aan zee gelegen, met prettige sfeer, leuke plaats om dat er “niets” te doen is en om Kaapverdië van heel dichtbij mee te maken. Enkele wandelingen mogelijk in woestijnachtig gebied.

Tarrafal, pensionnetje aan de haven,  gezamenlijk balkon pensionnetje aan (het zwarte) strand.

São Vicente

Mindelo, veel mogelijkheden. We kiezen meestal voor een goede residencial met mooie kamers, uitgebreid ontbijt, gelegen midden in het centrum en dicht bij de haven, bij de restaurants en het uitgaansleven van de stad.In de late avond, vroeg ochtend kunnen de stadsgeluiden wel doordringen tot de slaapkamers.
Of een ander mooi ecohotel, ook dicht bij het centrum, met zwembad en eigen restaurantje en bar, goed ontbijt.
Of kies voor het oudste hotel van de stad, het oogt mooi en klassiek, centraal gelegen aan een plein en met zwembad.

Santo Antão

Cha de Manuel dos Santos,  een dorpje twee uurtjes lopen onder de krater van Paul is een pension met keuze voor een van de eenvoudige kamers of een van de ruime kamers in de appartementen.
Prachtig uitzicht op de bergen en het dal. Leuk om mee te starten op dit eiland.

Boven Cha de Manuel, voor de “diehards” nog een uur klimmen vanaf hier ligt een allermooist, maar super eenvoudig eco pension: 3 mini huisjes, wc is een gat in de grond maar met wc-pot en tent eromheen, douche is een waterzak in de keuken. Maar het uitzicht is er geweldig!! Vaak kijk je over het wolkendek heen naar de oceaan. Restaurantje aanwezig.

Eito, afgelegen in de bergen en tussen de plantages en ribeiras: het leuke en populaire pension ligt 20 minuten lopen van de weg,  alle kamers hebben een eigen zitje buiten. Je zit hier omgeven met bananenbomen en suikerriet en hebt prachtig uitzicht over het, meestal, groene dal. Gezamenlijk diner met alle gasten.

Vila des Pombas (Paul), gelegen aan zee is een goed pension midden in een suikerrietplantage met open restaurant-terras, goed ontbijt en sfeervol ingericht.
Of een goed hotel direct aan en half boven de oceaan, maar het hotel heeft wat minder sfeer.

Pt do Sol,  keuze tussen een eenvoudig pension, ruime kamer met balkon, zeer vriendelijke eigenaresse.
Of een wat luxere optie met ruime kamers, goede bedden, balkon en een zwembad.
En nog veel meer aardige pensions, ook zijn meerdere leuke restaurantjes.

Cruzinha, met een leuk en mooi hotel, de kamer in een van de ronde huisjes, hoog boven op een (heel grote) rots direct aan de oceaan. Goede bedden, ruime kamer, zwembad. Vlak bij een klein vissersdorpje.

Tarrafal, Tarrafal ligt 2-3 uur rijden door een soort bergwoestijn vanaf Pt Novo, naar het zuiden. Hier is een kleine oase aan zee, met zwart strand en een piepklein dorpje. Niet te verwarren met Tarrafal op Santiago of São Nicolau. Slechts 1 a 2 wandelingen te doen vanaf hier, maar goed om te relaxen. 3 eenvoudige pensions.

Pt Novo: enkele pensionnetjes met tuin of terras en een wat luxer hotel bij de haven. Pt Novo is meestal vrij warm en er is weinig reden om hier een nacht te verblijven.

Alto Mira en Ribeira das Patas: in het midden- zuiden van Santo Antão.
Hier slechts een enkel pension en zeer verschillende kwaliteit. In een dorpje enkele eenvoudige kamers met voor de deur een klein gezamenlijke terrasje.
In een afgelegen bergdorp een groot familiepension met een zwembad en een eigen wc/douche per 3 kamers. Perfect lokaal eten verzorgd door de vrouw des huizes, met hulp van de tienerdochters.
En weer in een ander afgelegen bergdorp een luxe, prachtig kleinschalig hotel met eigen groentetuin, zwembad en heerlijke Franse table d’hôte.

Fogo

São Filipe, enkele leuke en goede pension in het centrum van de stad.

Cha des Caldeiras, het kraterplateau: er zijn enkele  pensions op het plateau van lava. Nieuwe pensions, gebouwd na de laatste vulkaan uitbarsting van een paar jaar geleden.
’s Avonds is hier niet altijd elektriciteit en bij uitzondering ook geen stromend water.

Brava

In de hoofdstad een prima hotel in het centrum, met balkon en tuin(tje). Meestal combineren we een aantal nachten hier met een aantal nachten in Faja de Agua, eenvoudig pension (huisje) op de helling tussen de plantages en uitzicht op zee (alleen voor meerdere nachten).