Fair Travel is in 1990 opgericht door Miriam van der Gugten.

Ik begon in 1976 als reizigster, een jaar op pad naar de kibboets en overland naar India met Ashraf reizen. Daarna reizen naar Marokko en opnieuw naar India. Bij Ashraf heb ik gewerkt als reisbegeleidster, waarbij ik regelmatig 3 maanden in India was en veel in China, met ‘tussendoor‘ reisjes naar andere landen. Na een tijd ging ik daar ook het kantoor en organisatiewerk doen en combineerde reizen op eigen gelegenheid, reizen begeleiden en de organisatie op kantoor. Ashraf werd groter, werd één organisatie met Koning Aap en het werd voor mij te groot. Ik wilde meer aandacht geven aan de reizigers en hun wensen en geen ‘algemene deler‘ reizen organiseren.

Zo startte ik in 1990 mijn eigen organisatie die ik FAIR TRAVEL noemde. Met de inzet ‘Fair‘ omgaan met mensen, met de klanten en met de mensen in de landen die we bezoeken.

Kleine hotels uitzoeken en er eerlijke prijzen betalen, zonder eindeloos af te dingen en de eigenaren onder druk te zetten. Ook voor het vervoer en regelwerk geven we er de voorkeur aan om de lokale bevolking mee te laten profiteren en ook hen inkomsten te laten genereren.

De klanten geef ik graag een beeld van het alledaagse in het land, wat ik probeer te bereiken door de route niet te vol te plannen, hier en daar een extra nacht te blijven en ook regelmatig in dorpjes en minder toeristische plekken te verblijven. Soms raad ik aan ergens te verblijven omdat er ‘niets‘ te doen is, juist dan ervaar je het dagelijks leven en krijg je contact.

Elk jaar reis ik naar verschillende landen, Kaapverdië jaarlijks, India, China, Ethiopië alledrie een keer per 1 tot 3 jaar. Op de andere bestemmingen ben ik zelf minimaal 1x, geweest, maar in de meeste van deze landen ben ik ook een keer of drie, vier geweest. Daarnaast hebben we leuke contacten met Nederlanders die er wonen en er regelmatig reizen, waardoor ook daar de reizen heel goed ingevuld kunnen worden. Zo ben en blijf ik goed op de hoogte en kan ik de klanten goed adviseren en snel een passende offerte samenstellen.

We organiseren uw gehele reis of slechts het deel dat u wenst. Dus internationale vliegtickets, hotels en vervoer (per trein, bus, taxi, vliegtuig, auto met chauffeur), een gids en excursies. Ook regelen we veel wandelreizen waarbij we of een goede gids mee sturen, of wandelbeschrijvingen in het Nederlands meegeven, vaak ook gpx bestanden. De meeste wandelingen heb ik ook zelf gedaan, en in bijvoorbeeld Ladakh (India) en Kaapverdië heb ik heel veel gelopen (en doe dat nog steeds).
Maar allereerst overleggen we goed met onze potentiële klant (per mail, telefoon of persoonlijk met een afspraak) voordat we een reisvoorstel sturen. Mede omdat we onze bestemmingen goed kennen, kunnen we iedereen heel goed adviseren en een passende reis aanbieden en uitvoeren. 

We werken ook samen met andere kleine organisaties.