Odisha Chattisgarh

In deze gebieden treffen we nog veel van de oorspronkelijke, inheemse bevolking aan, de zgn. adivasi. Hun cultuur en gewoonten hebben weinig invloed ondervonden van de verschillende overheersers in de loop der eeuwen, zoals de Moghuls en de Engelsen.

Chattisgarh

Chattisgarh is een vrij jonge staat die voorheen bij Madhya Pradesh hoorde. Hier gaat u vooral heen voor de minderheden. Net als in Orissa wonen hier veel ‘tribals’ die in verafgelegen dorpen in de heuvels teruggetrokken leven. Er zijn enkele mooie paleishotels en vanaf hier kunt de dorpen goed bezoeken, samen met een gids. Chattisgarh heeft een bijzonder paleishotel in een omgeving van ‘tribals’ en minderheden. Goed te combineren met een reis in Orissa (Odisha).

Orissa – Odisha

Orissa, tegenwoordig Odisha genoemd, ligt aan de oostkust en heeft tempelsteden, natuurparken en een mooie kust, maar is vooral bekend vanwege de vele ‘Adivasi’s’, de oorspronkelijke inheemse bevolking van India. Zij leven teruggetrokken in de bergen en verschillen qua cultuur, godsdienst, kleding en uiterlijk veel van de overige Indiase bevolking. In veel gebieden van Odisha treffen we nog veel van de oorspronkelijke, inheemse bevolking aan, de zgn. adivasi. Hun cultuur en gewoonten hebben weinig invloed ondervonden van de verschillende overheersers in de loop der eeuwen, zoals de Moghuls en de Engelsen. Zij leven vrij teruggetrokken, vaak in heuvelachtig gebied en hebben nog veel van hun identiteit behouden. Onderling verschillen ze veel van elkaar: iedere stam heeft zijn eigen religie, gewoonten, kleding, sieraden en vaak zelfs huidskleur en lengte verschillen van elkaar.

De reizen kunt u boeken in India bij www.heritagetoursorissa.com

 mail naar :  bubu@heritagetoursorissa.com

Adivasi, tribals, minderheden In verschillende gebieden van India zoals Odisha, Chattisgarh, Gujarat en het noorden van Kerala treffen we nog veel minderheden. Vooral in de deelstaten Odisha en Chattisgarh wonen nog veel verschillende ‘adivasi’ zoals de Dungria Kondhh, de Bonda’s, de Godoba’s en de Saora. Tijdens de reis komt u met verschillende van deze stammen in contact. U bezoekt dorpen en markten en kunt feestelijke dansen meemaken. Bij deze bezoeken zijn er wel een aantal restricties, u mag slechts na registratie bij en toestemming van de plaatselijke politie een dorp of gebied binnen. Het kan zijn dat de route onderweg aangepast moet worden i.v.m. de benodigde ‘permits’. Ook fotograferen is niet altijd toegestaan, slechts in overleg en met toestemming van de bewoners, de lokale gids of het dorpshoofd. Tribal gebied Veel van de Bonda vrouwen dragen enorme kralenkettingen als kleding. De mannen, in lendendoek, lopen met pijl en boog. Van heinde en ver komen ze uit de bergdorpen voor de wekelijkse markt. Op een achteraf plekje van de markt verkopen ze de verboden zelfgemaakte salaf en mahoeli, alcoholrijke dranken uit de palmbomen. Alles wat ze niet verkopen drinken ze zelf. Na afloop van deze markt kunt u via de rijstvelden naar mooie watervallen wandelen. Een paar uurtjes rijden is het om daar de wekelijkse Kundli markt te gaan. Daar bezoekt u ook een Paraja dorp om er traditionele dansen te zien. U kunt wandelingen maken in de omgeving naar Godoba, Paraja en Bonda dorpen. U ziet vrouwen, gekleed in kakikleurige doeken en beladen met sieraden: veel neusringen, tientallen ringen in het oor, halskettingen, armbanden, grote zilveren heupbanden en soms tatoeages op het voorhoofd. Mannen dragen een kleine lendendoek met een sikkel op de heup, vaak een hakbijl over de schouder en een sigaar in de mond. In de omgeving van Gupteswar kunt u wandelen naar Dora dorpjes. Vanuit Jeypure, een kleine stad, kunt u uitstapjes maken naar diverse dorpen, waaronder dorpen van de DungriaKondhh. ‘sOchtends is er de wekelijkse markt bij Bissam Cuttack waar fruit, groenten, zaden, tabaksbladeren maar ook levende kippen en geiten verhandeld worden. De vrouwen komen van alle kanten uit de bergen naar beneden gelopen. Ook u kunt enkele uren rondslenteren op deze markt. Bij Pottasingh bezoekt u een dorpje van de Saura minderheden. Vaak zijn er dansfeesten en wordt u uitgenodigd mee te dansen op de ritmische muziek. Ook bezoekt u kleurrijke markten, een ontmoetingsplaats voor adivasi’s uit de omliggende dorpen. U kunt verder naar Chattisgarh naar de Muria tribes en diverse tempels en overnachten in een gastvrij paleis.

Eco camp in dit tribal gebied Een aantal nachten boeken we u altijd in het eco camp. Een mooie overnachtingsplek gerund door de mensen van de tribal dorpen uit de directe omgeving. Een NGO, gesteund door onze plaatselijke touroperator met al ruim 20 jaar ervaring in dit gebied. U beleeft hier het leven van deze regio. U overnacht in leuk ingerichte huisjes, het lokale eten wordt verzorgd door de tribale gemeenschap, er worden excursies, korte en lange wandeltochten aangeboden en u kunt van dans- en muziekvoorstellingen genieten.

Auto met chauffeur en gids Om de dorpen verder in de provincie te bezoeken reist u per auto met chauffeur en gids; de toestemmingen om de verschillende dorpen te mogen bezoeken, regelen we vooraf voor u. De reisroute stemmen we af op de plaatselijke marktdagen. U heeft minimaal 10 dagen nodig om een indruk te krijgen van de markten en verschillende bevolkingsgroepen. Gecombineerd met de tempels, andere dorpen en steden en een natuurpark is een verblijf van 3 a 4 weken al snel vol gepland. Deze tribaltour wordt altijd per auto met chauffeur en gids uitgevoerd. U overnacht in hotels, een leuke eco lodge van de tribalbevolking, soms in een prachtig paleishotel, maar ook wel eens buiten op de veranda van een dorpshuis.

Route

U kunt India binnenkomen via Madras (Chennai), Calcutta (Kolkata) of Delhi met een doorvlucht naar Bhubaneswar.
Vanuit Madras reist u per trein naar Visakhapatnam, een kleine kustplaats. Vanuit Calcutta per trein en kunt u eerst via een van de natuurparken en mooie textiel- en handarbeiddorpjes richting Bhubaneswar, met grote tempelcomplexen, reizen.

Tijdens de tribaltour trekt u door Orissa en kunt het leven van de adivasi’s van dichtbij meemaken. Zij verschillen qua cultuur, godsdienst, kleding en uiterlijk veel van de overige Indiase bevolking. Ook onderling zijn er grote verschillen tussen de stammen en dorpen.
U reist per auto met chauffeur en gids door de groene heuvels naar mooie, afgelegen dorpen en zo nu en dan loopt u naar een dorp als er geen pad is waar de auto kan komen. Zowel de gids als chauffeur zijn zeer bekend in dit gebied en bevriend met de bewoners van de dorpen.

Tribal gebied

Veel van de Bonda vrouwen dragen enorme kralenkettingen als kleding. De mannen, in lendendoek, lopen met pijl en boog. Van heinde en ver komen ze uit de bergdorpen voor de wekelijkse markt. Op een achteraf plekje van de markt verkopen ze de verboden zelfgemaakte salaf en mahoeli, alcoholrijke dranken uit de palmbomen. Alles wat ze niet verkopen drinken ze zelf.
 Na afloop van deze markt kunt u via de rijstvelden naar mooie watervallen wandelen.
Een paar uurtjes rijden is het om daar de wekelijkse Kundli markt te gaan. Daar bezoekt u ook een Paraja dorp om er traditionele dansen te zien.
U kunt wandelingen maken in de omgeving naar Godoba, Paraja en Bonda dorpen.
 U ziet vrouwen, gekleed in kakikleurige doeken en beladen met sieraden: veel neusringen, tientallen ringen in het oor, halskettingen, armbanden, grote zilveren heupbanden en soms tatoeages op het voorhoofd. Mannen dragen een kleine lendendoek met een sikkel op de heup, vaak een hakbijl over de schouder en een sigaar in de mond.
In de omgeving van Gupteswar kunt u wandelen naar Dora dorpjes.
Vanuit Jeypure, een kleine stad, kunt u uitstapjes maken naar diverse dorpen, waaronder dorpen van de DungriaKondhh. 
’sOchtends is er de wekelijkse markt bij Bissam Cuttack waar fruit, groenten, zaden, tabaksbladeren maar ook levende kippen en geiten verhandeld worden. De vrouwen komen van alle kanten uit de bergen naar beneden gelopen. Ook u kunt enkele uren rondslenteren op deze markt.
Bij Pottasingh bezoekt u een dorpje van de Saura minderheden.
Vaak zijn er dansfeesten en wordt u uitgenodigd mee te dansen op de ritmische muziek. Ook bezoekt u kleurrijke markten, een ontmoetingsplaats voor adivasi’s uit de omliggende dorpen.
U kunt verder naar Chattisgarh naar de Muria tribes en diverse tempels en overnachten in een gastvrij paleis.

Tribalroute

U kunt wandelingen maken in de omgeving naar Godoba, Paraja en Bonda dorpen.
U ziet vrouwen, gekleed in kakikleurige doeken en beladen met sieraden: veel neusringen, tientallen ringen in het oor, halskettingen, armbanden, grote zilveren heupbanden en soms tatoeages op het voorhoofd. Mannen dragen een kleine lendendoek met een sikkel op de heup, vaak een hakbijl over de schouder en een sigaar in de mond.
Veel van de Bonda vrouwen dragen enorme kralenkettingen als kleding. De mannen, in lendendoek, lopen met pijl en boog. Van heinde en ver komen ze uit de bergdorpen voor de wekelijkse markt. Op een achteraf plekje van de markt verkopen ze de verboden zelfgemaakte salaf en mahoeli, alcoholrijke dranken uit de palmbomen. Alles wat ze niet verkopen drinken ze zelf. Na afloop van deze markt kunt u via de rijstvelden naar mooie watervallen wandelen.
Een paar uurtjes rijden is het om daar de wekelijkse Kundli markt te gaan. Daar bezoekt u ook een Paraja dorp om er traditionele dansen te zien.
In de omgeving van Gupteswar kunt u wandelen naar Dora dorpjes.

Vanuit Jeypure, een kleine stad, kunt u uitstapjes maken naar diverse dorpen, waaronder dorpen van de DungriaKondhh.
’s Ochtends is er de wekelijkse markt bij Bissam Cuttack waar fruit, groenten, zaden, tabaksbladeren maar ook levende kippen en geiten verhandeld worden. De vrouwen komen van alle kanten uit de bergen naar beneden gelopen. Ook u kunt enkele uren rondslenteren op deze markt.
Bij Pottasingh bezoekt u een dorpje van de Saura minderheden.
Vaak zijn er dansfeesten en wordt u uitgenodigd mee te dansen op de ritmische muziek. Ook bezoekt u kleurrijke markten, een ontmoetingsplaats voor adivasi’s uit de omliggende dorpen.
U kunt verder naar Chatitsgarh naar de Muria tribes en diverse tempels en overnachten in een gastvrij paleis.

En verder in Orissa

Voor of na het tribalgebied reist u langs diverse andere mooie plekken van Orissa. In Goralpur, een klein dorp aan de bruisende Golf van Bengalen kunt u een dag rust houden, op het Chilkameer kunt u een boottocht maken. Op enkele rotsen en kleine eilandjes in het meer zitten veel vogels. in Taptapani zijn heilzame warmwaterbronnen en een fijn hotel, in Konarak de beroemde zonnetempel bekijken.
In Puri kunt u genieten van het strand, een vissersdorpje bezoeken en slenteren in de gezellige drukte rondom de Jagannath tempel, tussen de vele hindoepelgrims. In de omgeving kunt u een Brahmanendorp bezoeken en samen met de priesters in een van de tempels eten. Zij serveren een heerlijke maaltijd en geven graag de nodige uitleg over hun geloof en gebruiken.
In Bhubaneswar bent u dan nog in de gelegenheid om de prachtige tempelcomplexen te bezoeken.
Het Similipal Nationaal Park met tijgers, luipaarden en olifanten of het Bhitarkanika National park met krokodillen, rivierkreken en mangrovebossen is een mooie aanvulling op uw reis.

Fotograferen in  Orissa, Odisha

Fotograferen is in de adivasigebieden niet altijd toegestaan. Veel adivasi, met name de Bonda’s stellen het niet op prijs gefotografeerd te worden. Slechts met toestemming van de plaatselijke politie en van de mensen die je wilt fotograferen, is fotograferen toegestaan. We willen iedereen verzoeken hier rekening mee te houden.

Permits Orissa, Odisha

De dorpen in Orissa zijn niet vrij toegankelijk. Vooraf moeten we toestemming vragen voor elk dorp en bij aankomst in het dorp, moet de gids eerst via een lokale politiepost de permits laten afstempelen. In elk dorp gaat dan naast onze Engelssprekende gids, nog iemand uit het dorp mee om ons rond te leiden.

Overnachtingen en maaltijden Orissa, Odisha

Tijdens de uitgebreide tocht, met o.a. wandelingen, overnacht u op de veranda van de schooltje, in een plaatselijke regeringsbungalow, of eenvoudig hotel. In Chattisgarh is een mooi heritage (paleis)hotel midden tussen de dorpen. Inde steden en buiten het minderheden- en dorpengebied is er weer voldoende keuze aan hotels van eenvoudig tot luxe.
Tijdens het tiendaagse programma kun je in Jeypore en Bissam Cuttack in een redelijk hotel slapen en daarvandaan daguitstapjes naar de dorpen maken.
De reis gaat per taxi met chauffeur en gids. In de tribale dorpen is daarnaast nog een plaatselijke gids of dorpshoofd die uitleg geeft.

Verder lezen

# India, Handbook Footprint
# India Rough Guide
# India, Travel Survival Kit Lonely Planet
# India, landenreeks KIT, Novib
# Reizen door India Elmar serie
# Achter in de rij, inheemse volken in India LIW
# Adivasi, het andere India Koninklijk Instituut voor de tropen
# Een godin in steen, Norman Lewis (speelt gedeeltelijk af in Orissa)

Sadhu Festival

Jaarlijks komen duizenden sadhu’s  bijeen in Orissa. Deze heilige mannen van India zijn twee dagen samen aan het mediteren, yoga oefeningen doen, nemen rituele baden, en geven zegeningen. De stad zal oranje gekleurd zijn van de vele oranje gewaden die zij dragen. Andere sadhu’s lopen gekleed in een lendendoek met hun lichaam besmeurd met as. Het festival wordt afgesloten met het offeren van duizenden brandende kaarsjes. Als je er zelf ook even rustig voor gaat zitten geven ze je graag uitleg over hun geloof en rituelen.
Dit festival wordt altijd eind januari of begin februari gehouden. De exacte datum is pas heel kort van te voren bekend. Wanneer u dit festival wilt meemaken is het aan te raden een reis van ongeveer 20 dagen in Orissa te plannen, de route passen we dan op het laatste moment aan aan het festival.

Dans- en muziek Festivals

In Puri en Konarak worden verschillende grote culturele dans- en muziekfestivals gehouden. Elke avond en soms ook ‘s nacht treden beroemde Indiase dansers en muzikanten op. Op het strand van Puri en midden tussen de prachtige tempels van Konarak kun je genieten van deze sfeervolle avonden  met muziek en dans.
Deze festivals vinden meestal in januari, maart, april, oktober plaats.

Car Festival  – Rath Yatra

Een van de grootste en meest spectaculaire tempelfestivals in India wordt elk jaar in Puri gehouden. Ter ere van de God Jagannath komen duizenden pelgrims uit het hele land naar Puri. In een grote processie worden drie karren in de vorm van een tempel met daarin beelden van de goden Jagganath en zijn broertje Balabhadra en zusje Subhadra door de stad gereden.
Dit festival vindt jaarlijks in juli plaats.

Tribal Festivals

In maart en april zijn er veel festivals in de dorpen van de adivasi. Deze  gaan gepaard met veel dans en muziek. Exacte programma’s zijn meestal pas zeer kort van te voren bekend. Wanneer u in deze periode reist, stellen we een route samen die ter plaatse aangepast wordt aan de feesten.

Het Klimaat Orissa, Odisha

De temperatuur in Orissa ligt in de beste reisperiode, van oktober tot maart, tussen de 25 en 30 ºC. In juni en juli kan de temperatuur flink oplopen, maar de moessonregen, met zo nu en korte maar hevige plensbui brengt dagelijks weer heerlijke verkoeling en geeft een prachtig groen beeld van Orissa. De maanden oktober tot april zijn vrijwel zonder regen.