India

De geuren en kleuren van India : ontmoet nomaden, bezoek dorpen, tempels en kloosters, bergen en platteland in Rajasthan, Gujarat, Ladakh , Odesha- Chattisgarh tijdens een prachtige reis. Menigeen raakt, evenals wijzelf, door dit land gefascineerd en wil weer terug, keer op keer! Altijd valt er weer wat nieuws te zien en te ontdekken…….

India Algemeen

zuidindiacocos170

India heeft ontzettend veel reismogelijkheden
De geuren en kleuren, de drukke steden, de woestijnen en bergen, de tempels en kloosters, de grote verscheidenheid.
In de loop van 45 jaar hebben we hier heel wat kennis en ervaring opgedaan en volop genoten van de reizen en het delen van de kennis. We willen onze klanten de kans blijven geven om gebruik te maken van deze kennis en enthousiasme.
Zo is Arie-Jan Laan van Heritage Travel in Amsterdam al zo’n 40 jaar onze zeer gewaardeerde collega met gelijkgezinde werkwijze.
En daarom verwijzen we u dan ook graag naar hem.

Heritage Travel  (Amsterdam)
info@heritagetravel.nl

 

Daarnaast kunt u voor de gebieden Rajasthan en Gujarat ook rechtstreeks contact opnemen met onze favoriete chauffeur Satpal Singh. Hij is vooral gericht op markten, kleine dorpjes en contact met nomaden, hij is zeer zorgzaam en neemt alle verantwoordelijkheid om de reis voor de klant zo bijzonder mogelijk te maken en af te stemmen op ieders speciale wensen. Hij is meteen een goede gids.
Hij is een goede chauffeur en heeft een uitstekende veilige, ruime Innova airco auto; ook met 4 of 5 personen zeer comfortabel.

Buiten het hoogseizoen kunt u in overleg met hem onderweg nog de hotels kiezen en de route iets aanpassen, maar tijdens het hoogseizoen is het wellicht aan te raden de overnachtingen vooraf vast te leggen. U kunt dat met hem overleggen of zelf online boeken.
Mail in het Engels en geef aan dat je zijn adres hebt van Miriam in Nederland.
Satpal Singh: heritagecarrental@gmail.com

Hij spreekt geen Nederlands, wel redelijk goed Engels.
Dus mail hem in het Engels en zeg dat je zijn adres hebt van Miriam- Fair Travel.

De gebieden die we zeker aanraden:

Rajasthan

Rajasthan bestaat uit een aantal steden met gezellige chaos en drukte en mooie musea, tempels en paleizen. Daarnaast rust in de woestijnvlaktes en in de vele kleine dorpjes. Rajasthan is rijk aan herinneringen aan bloeiende handelstijden, met prachtig beschilderde gebouwen, oude forten, paleizen en waterputten, met vrouwen in kleurige sari, mannen met tulband en grote snor, rondtrekkende nomaden met hun kudden schapen.
Er zijn veel sfeervolle paleishotels: Het gebied heeft eeuwenlang bestaan uit vele kleine en grotere koninkrijken met elk een maharadja aan het hoofd. Tot 1970 hebben deze koninkrijken nog een bepaalde mate van onafhankelijkheid genoten. Paleizen en forten herinneren aan de rijkdom en strijdlust van de koningen. Veel maharadja’s hebben nu hun paleis als hotel opengesteld. Ook een deel van de prachtige oude koopmanshuizen (haweli’s) die herinneren aan de bloeiende handelstijden zijn omgedoopt tot hotel.

Met name de bewoners uit de woestijngebieden en dorpen zien er indrukwekkend uit: de trotse mannen dragen een enorme snor en een grote felgekleurde tulband op hun hoofd, de vrouwen lopen gekleed in sari’s met felle kleuren of in lange rokken van stof bewerkt met spiegeltjes en zijn druk behangen met zilveren of ivoren sieraden.

Interessante plaatsen om op te nemen in uw reis:.

Levendige plaatsen als Jaipur, Udaipur, Jaiselmer, Bundi, Jodhpur maar ook kleienre plaatsen en dorpen met bv bijzondere forten, haweli’s of tempels in Pushkar, Ghanerao, Pachewar, Samod, Deogarh, Luni, Karauli, Kumbulgarh, Ranakpurm, Mahensar, Nawalgarh, Alsisar.

Verder de moeite waard het vogelpark bij Bharatpur, diverse wildlifeparken, jaarlijkse kamelen- en veemarkten o.a. bij Pushkar, Karauli en Jaiselmer of een tocht per kameel in de woestijn maken.
Reizen naar Rajasthan kunt u dus boeken via:
Satpal Singh: heritagecarrental@gmail.com (zelf veel regelen en met deze chauffeur en specialist in Gujarat en Rajasthan dorpen en nomaden)
Of voor de complete reis incl. overnachtingen Heritage Travel (in Amsterdam)   info@heritagetravel.nl

Gujarat

Gujarat, met kleine dorpjes en minderheidsgroepen, rondtrekkende nomaden met hun schapen, geiten en kamelen, indrukwekkende jaintempels op heuveltoppen, met woestijnen, uitgestrekte zoutvlakten met een grote verscheidenheid aan vogels,
Een deelstaat voor wie geen andere toeristen op reis wil tegenkomen en het dagelijkse leven op het platteland wil meemaken. Net als in Rajasthan hier forten en paleizen en sfeervolle heritagehotels om te overnachten!

Ook de grensstreek van Gujarat en Madhya Pradesh, met plaatsen pelgrimsplaatsen als Mandu en Omkareswhar is de moeite waard. Met interessante opgravingen, forten en paleizen. Nog weinig toeristen gingen u voor hier.

Vanuit paleishotels kunt u dorpjes en plaatselijke markten bezoeken, vaak is er een kleine tempel, soms met veel goud bekleed. Mooie opties om op te nemen in uw route zijn: Balasinore, Jambugodah en bv Poshina met in de omgeving de aardewerken paardjes die de bevolking hier offert.
En de Rann of Kutchch met in het zuiden de stad Bhuj met in de directe omgeving interessante dorpjes van de Rabari nomaden. De vrouwen zijn geheel in zwart gekleed met uitbundig zilver om hun hals, armen en enkels, de mannen in witte kleding met grote witte tulbanden op het hoofd. Aan de noordkant zijn veel zoutvlakten en ook veel kleine dorpen van de rabari bevolking. De zoutvlakten, interessant voor natuurliefhebbers met wilde ezels, lepelaars, pelikanen en flamingo’s, maar ook de bevolking in kleine nederzettingen kunnen we bezoeken vanuit Dasada. Overnachten kan dan in een van de mooie junglelodges, met zeer betrokken eigenaren. Desert Coursers – Camp Zainabad is er zo een.
Interessante plaatsen zijn verder: Mandwi aan de Arabische Zee waar enorme zeewaardige schepen geheel met de hand gebouwd worden. Vogelliefhebbers kunnen hier veel bijzondere vogelsoorten spotten.
Hoogtepunten met jaintempels zijn Jhunagad en Palitana, beide boven op de top van een berg. Dagelijks beklimmen zo’n honderden, soms duizenden pelgrims de 10.000 traptreden naar het enorme tempelcomplex van marmer met koepels vol mozaïek.

Patan, Modhera
Patan heeft een beroemde en misschien wel de grootste ‘stepwell’ van India, een enorme waterput waar de koning en zijn vrouwen konden baden, rusten en verkoeling zoeken. Daarnaast zijn ook hier een aantal kleinere jaintempels.
Modhera heeft een prachtige zonnetempel waar jaarlijks grote tempeldansfeesten gehouden worden.

Ahmedabad
Hoofdstad van Gujarat, geboorteplaats van Mahatma Gandi is bereikbaar per vliegtuig en trein van Delhi of Mumbay en kan het uitgangspunt zijn voor uw Gujaratreis.
Er zijn interessante textielmarkten, de Gandhi-ashram, jaintempels en musea.

Poshina
Een klein dorp met een paleishotel en zeer betrokken eigenaars, zij laten u met plezier kennismaken met de lokale bevolking, waaronder ook de pottenbakkers.

Reizen naar Gujarat kunt u dus boeken via
Satpal Singh: heritagecarrental@gmail.com (zelf veel regelen met deze chauffeur en specialist in Gujarat en Rajasthan dorpen en nomaden; mail in het Engels)
Of voor de complete reis incl. overnachtingen
Heritage Travel (in Amsterdam)   info@heritagetravel.nl

 

Oosten van India: Orissa – Odisha en Chattisgarh

 

Lees nog meer bij Odisha – Chattisgarh.

De reizen kunt u boeken in India bij www.heritagetoursorissa.com

 mail naar :  bubu@heritagetoursorissa.com

 

Odisha (voorheen Orissa genoemd) ligt aan de oostkust en heeft tempelsteden, natuurparken en een mooie kust, maar is vooral bekend vanwege de vele ‘Adivasi’s’, de oorspronkelijke inheemse bevolking van India. Zij leven teruggetrokken in de bergen en verschillen qua cultuur, godsdienst, kleding en uiterlijk veel van de overige Indiase bevolking. Maar ook onderling verschillen ze van elkaar: iedere stam (zoals bv Dungria Kondhh, Bonda’s, Godoba’s, Saura, Paraja) heeft zijn eigen religie, gewoonte, kleding, sieraden en zelfs huidskleur en lengte verschillen van elkaar.
Hun cultuur heeft weinig invloed ondervonden van de verschillende overheersers in de loop der eeuwen, zoals de Moghuls en de Engelsen.

De dorpen en markten van deze stammen kunt u alleen bezoeken met gids en met een vooraf geregeld permit.

Veel van de Bonda vrouwen dragen enorme kralenkettingen als kleding. De mannen, in lendendoek, lopen met pijl en boog. Van heinde en ver komen ze uit de bergdorpen voor de wekelijkse markt. Vrijwel iedere stam heeft haar eigen weekmarkt waar o.a. fruit, groenten, zaden, tabaksbladeren maar ook levende kippen en geiten verhandeld worden. U ontmoet er bv. vrouwen, gekleed in kakikleurige doeken en beladen met sieraden: neusringen, tientallen ringen in het oor, halskettingen, armbanden, grote zilveren heupbanden en soms tatoeages op het voorhoofd. Mannen met een kleine lendendoek met een sikkel op de heup, vaak een hakbijl over de schouder en een sigaar in de mond. In enkele dorpjes zijn dansfeesten, waarvoor u uitgenodigd wordt om mee te dansen op de ritmische muziek.

Eco camp in dit tribal gebied
Er is een mooie overnachtingsplek gerund door bewoners uit de dorpen. Een NGO, gesteund door onze plaatselijke touroperator met al ruim 20 jaar ervaring in dit gebied. U beleeft hier het leven van deze regio. U overnacht in leuk ingerichte huisjes, het lokale eten wordt verzorgd door de tribale gemeenschap, er worden excursies, korte en lange wandeltochten aangeboden en u kunt van dans- en muziekvoorstellingen genieten.
www.desiakoraput.com

In Odesha zijn ook veel festivals

Zoals het jaarlijkse sadhu festival waar duizenden “heilige mannen” 2 dagen samen mediteren, yoga oefeningen doen, rituele baden, en hun zegeningen uitdelen. De stad zal oranje gekleurd zijn van de vele oranje gewaden die zij dragen. Ook lopen sadhu’s soms in een lendendoek met hun lichaam besmeurd met as..
Dit festival wordt altijd eind januari of begin februari gehouden. De exacte datum is pas heel kort van te voren bekend.

Daarnaast ook diverse dans- en muziekfestivals waaronder in Puri en Konarak. Elke avond en soms ook ‘s nacht treden beroemde Indiase dansers en muzikanten op. Op het strand van Puri en midden tussen de prachtige tempels van Konarak kun je genieten van deze sfeervolle avonden met muziek en dans.
Deze festivals vinden meestal in januari, maart, april, oktober plaats.
U kunt terecht bij onze contactpersoon in Odisha, India:
https://www.heritagetoursorissa.com
contactpersoon Samar
bubu@heritagetoursorissa.com
yugabrat@gmail.com

 

Noordelijke berggebieden Ladakh, Lahaul, Spiti, Zanskar, Kinnaur

Gebieden met een overwegend boeddhistische bevolking en sfeer.
De gebieden liggen in het uiterste noordwesten van India, geïsoleerd van de rest van India door hoge bergen en besneeuwde passen. Slechts enkele (zomer)maanden per jaar zijn de wegen en passen naar Ladakh toegankelijk..

Er zijn meer overeenkomsten met Tibet dan met India, qua landschap, gewoonten, gebruiken, godsdienst en taal, en ook de bewoners hebben uiterlijk gelijkenis met de Tibetanen.
Het Tibetaans boeddhisme, ook wel het lamaïsme genoemd, is hier de belangrijkste godsdienst en is nauw verweven met het dagelijkse leven en de cultuur. Overal in het landschap en in de dorpen zijn kloosters en gedenktekens zoals gebedsvlaggen, manistenen, chortens etc. Ook lopen veel oudere mensen prevelend met een gebedsmolen in hun hand.

Het is een indrukwekkend berggebied met subtiele kleurschakeringen, hoge passen en sneeuwpieken. Met boeddhistische kloosters, tempels, wapperende gebedsvlaggen, monniken en pelgrims, kleine dorpjes, hooggelegen meren en bergwoestijnen, en onvergetelijke vergezichten. Heel geschikt voor avontuurlijke en actieve reizen, bergtrektochten en tochten per landcruiser.

Trekkings en wandeltochten in de Indiase Himalaya

Er zijn prachtige trektochten te voet te maken. Met gids, kok en begeleiders, tenten en overige bagage gaan op ponies.
Tijdens een groot deel van de reis bevindt u zich op een hoogte van 3500 meter met passen van 4000 en ruim 5000 meter. Vanwege de ijle lucht kost wandelen, en eigenlijk alle handelingen, veel energie. Maar er valt beslist veel te genieten van de natuur, het uitzicht, de monniken en de Tibetaanse kloosters en zeker ook de stilte.
Er zijn wandeltochten van 3 tot zo’n 21 dagen mogelijk.
Korte tochten kunnen vaak met een overnachting in ‘homestays’, bij mensen in een dorpje thuis in een kamer die met wat tapijten is ingericht als slaapkamer. Bij grotere tochten overnacht u in tentjes.

Zwaarte trekkings
Met een goede conditie en wandelervaring moet u de wandeltochten goed aankunnen. Er zijn verschillende routes die ook sterk verschillen in zwaarte.

De zwaarte busreizen, jeeptochten
Ook de busreizen en jeeptochten kunnen zwaar zijn. De route leidt grotendeels over ongeasfalteerde bergwegen. Er kan sneeuw op enkele passen liggen of landverschuivingen als gevolg van neerslag, met als gevolg dat u enkele uren of een dag moet wachten tot de doorgang weer vrij is. Soms moet u een stuk lopen of moet de auto een andere route kiezen. Van de reizigers verwachten we enige flexibiliteit.

Mogelijke trekkings:
Sham trek
Langs dorpjes en kloosters, groene valleien, snelstromende riviertjes en kale, prachtige rotsen.
Hoogte: van 3500 – 4200 m, 4 – 5 uur lopen per dag.
5 wandeldagen. niet zwaar, goed voor beginners.

Markha Vallei
Langs enkele dorpjes en prachtige rotsen in vele kleuren en tinten, midden in de natuur.
Hoogte: van 3500 – 5000 m, 5 – 7 uur lopen per dag.
10 wandeldagen.

Nubra Vallei
Een gebied met dorpjes, kloosters, desolate bergen en zelfs zandduinen. Voor trekking en ook per auto te bezoeken.
Hoogte: van 3500 – 5300 m, 5 – 9 uur lopen per dag.
5 – 15 wandeldagen.

Zanskar Vallei:Darcha-Padum-Lamayuru
Stevige trekking door prachtige bergen met subtiele kleurschakeringen, sneeuwpieken, gletsjers, veel passen, kolkende rivieren en sfeervolle dorpjes. Van Lamayuru – Manali of vv
Hoogte: van 3500 – 5300 m.
22 wandeldagen, 5 – 9 uur lopen per dag. Darcha – Padum: 9-10 wandeldagen.

Pangong Lake
7 wandeldagen, 6-9 uur lopen per dag. U kunt vanwege de hoogte van de passen deze tocht niet kort na aankomst in Leh doen.
Na afloop van de tocht kunt u 1 of 2 dagen bij het Pangong meer verblijven en daarna per landcruiser met chauffeur doorreizen naar de Nubravallei of terug naar Leh.

Zanskar dream trek
23 dagen, 6-8 uur lopen per dag, hoge passen. Een nieuwe, nog nauwelijks gelopen route.

Pin Vallei: Kinnaur, Spiti, Kaffnu trek
Vanuit Kaffnu, aan de zuidkant van de bergrug in Himachal Pradesh steekt u via de bijna 5000 meter hoge pas naar Spiti.
5-7 wandeldagen, pittige tocht, 4-7 uur lopen per dag, van het groene beboste Kinaur, via ‘alpen’ weide en de besneeuwde Bhabapas naar het woestijn gebergte van Spiti. Een prachtige overgang van de groene naar de kale berglandschappen en de hindoeïstische naar de boeddhistische cultuur.

Spiti Vallei
Langs dorpjes en eeuwenoude boeddhistische kloosters, nog weinig bezocht, prachtige uitzichten. Met Key klooster, Dankhar, Tabo.
3-5 wandeldagen, 4-6 uur per dag. Voor de gemiddelde loper goed te doen.

Voor zowel de reizen per jeep met gids en chauffeur als de wandeltochten kunt u terecht bij de zeer ervaren Nederlandse contactpersoon, die in het noorden van India woont en werkt.
Jan Treks en Travel
info@jantreksandtravels.com
www.jantreksandtravels.com

 

Deze Jan Treks en Travel is ook zeer ervaren in de noordoostelijke staten.

De Noordoostelijke staten
Deze zijn nog weinig door toeristen bezocht en u heeft, naast het Indiavisum een speciaal permit nodig.
In Assam kunt u theeplantages bezoeken en overnachten in sfeervolle “tea-estates”, koloniale huizen van de voormalige Engelse theeplantagebezitters. Een boottocht over de heilige Brahmaputra rivier, het eilandje Majuli of Rukmini met een groot hindoeïstisch klooster en een verblijf in een van de wildparken.
Sikkim en Darjeeling met de overwegend boeddhistische cultuur, kloosters en dorpen in de bergen.
Voor de stammencultuur kunt u terecht in Meghalaya, Manipur, Mizoram, Tripura, Nagaland en Arunachal Pradesh.
Waarvan Arunachal Pradesh ook weer prachtige bergen en dorpjes en boeddhistische kloosters.

Neem voor een reis op met de ervaren Nederlandse contactpersoon, die in het noorden van India woont en werkt.
Jan Treks en Travel
info@jantreksandtravels.com
www.jantreksandtravels.com