Logo Fairtravel.nl uw reisbureau met een persoonlijke aanpak

India : Madhya Pradesh

Midden in India

Grenzend aan o.a. Rajasthan en Gujarat, met de beroemde tempelstad Khajuraho, Orchha met de paleizen, Gwalior met het fort en gebouwen uit de Mogulperiode, wildparken en ook hier een aantal kleinere en minder bezochte plaatsen zoals Mandi, Omkareshwar, Ujain en de heilige rivier Narmada.

Midden in India’ met de beroemde tempelsteden en forten uit de Moghulperiode, met wildparken met tijgers, gazellen en neushoorns, met kleine pelgrimsplaatsen aan de heilige rivier.  Goed te combineren met omringende provincies. Het grenst aan o.a. Rajasthan en Gujarat, met de beroemde tempelstad KhajurahoOrchha met de paleizen Gwalior met het fort en gebouwen uit de Mogulperiode, wildparken en ook hier een aantal kleinere en minder bezochte plaatsen zoals MandiOmkareshwarUjain en de heilige rivier Narmada.

Combinatiereis Een reis naar Madhya Pradesh is ook goed te combineren met de provincies Gujarat, Rajasthan, Chattisgar, Orissa of met Varanasi.

Routebeschrijving

Madhya Pradesh mogelijkheden
In Ujain, een levendige, vrij grote stad, wordt een maal in de 12 jaar de grote ‘Kumb mela’ gehouden, waar miljoenen pelgrims uit heel India komen om een heilig bad te nemen in de rivier.

Omkareshwar
Ligt aan de heilige rivier Narmada en bestaat uit een eiland in de vorm van het heilige teken ‘ohm’ en is daarom extra heilig in de ogen van veel pelgrims. Het is net een klein Varanasi met vele tempels, smalle steegjes vol winkels met relikwieën en pelgrims die van heinde en ver komen baden en bidden. U kunt er ‘s ochtends vroeg met de pelgrims een rituele tocht over het eiland lopen, met een bootje op de rivier varen of vanaf de trappen van de ghats de taferelen aanschouwen van de gelovigen die er ritueel baden en offeren.

Mareshwar
Veel kleiner dan Omkareshwar met een mooi fort, enkele tempels en ghats naar de heilige rivier Narmada.
In de heuvels in de omgeving ligt Mandu. U rijdt door een aantal grote poorten van de oude stadsmuur het langgerekte dorp binnen. Vele eeuwen hebben hier verschillende moghuls (moslimkoningen) geregeerd en er zijn veel tombes, moskeeën en paleizen. Her en der liggen deze oudheden half verscholen in het groen; nog steeds worden er resten opgegraven. Er heerst een sfeer als in een bergdorp en er is vrijwel geen verkeer. U kunt een fiets huren om de omgeving te bekijken. De bewoners behoren veelal tot de Kondh minderheidsgroepering.

Hoewel we slechte herinneringen hebben aan de stad Bhopal vanwege de giframp enkele jaren geleden, is deze stad zeer de moeite waard vanwege de moskeeën en de mooie en rustige bazaar.

Gwalior, Orchha, Khajuraho
In het noorden van deze staat ligt de aandacht meer op oude tempels en forten. Zoals in het fort in Gwalior en in Orchha prachtige paleizen en tempels uit de 16e en 17e eeuw.
Sanchi heeft een boeddhistische stoepa en in Bhimbetka kunt u eeuwenoude inscripties in de Udaygiri grotten bekijken.
De kolossale tempel in Udaypur en de enorme tempelcomplexen van Khajuraho zijn ook de moeite van een bezoek waard.

Nationale Wildparken
Er zijn verschillende, zeer interessante wildparken zoals o.a. Kanha National Park en het Bandhavgarh National Park. Met de tijger, gazellen, neushoorns.

Adivasi, minderheidsgroepen
De Indiase minderheden treft u in het westen waar de staat aan Gujarat grenst en in het oosten bij Chhattisgarh.

Chhattisgarh
Chhattisgarh is een vrij jonge staat die voorheen bij Madhya Pradesh hoorde. Hier gaat u vooral heen voor de minderheden. Net als in Orissa wonen hier veel ‘tribals’ die in verafgelegen dorpen in de heuvels teruggetrokken leven. Er zijn enkele mooie paleishotels en vanaf hier kunt de dorpen goed bezoeken, samen met een gids. Het beste te combineren met een reis door Orissa.

Voorbeeldroutes

Voor een bijzondere route, niet te druk, niet te toeristisch is mooie combinatie is te maken met Gujarat.
Route met  wildparken is mogelijk.
Een reis naar Madhya Pradesh is ook goed te combineren met de provincies Gujarat, Rajasthan, Chattisgar, Orissa of met Varanasi.

Overnachtingen Madhya Pradesh

In het westen van Madhya Pradesh (Omkareshwar, Mandu, Ujain) zijn er vooral staatshotels. De kamers zijn prima, maar de service kan traag zijn. Bij de wildparken en grote steden is over het algemeen een grote en goede keuze aan overnachtingsplaatsen.

Klimaat

Voor- en najaar is de beste periode om hier te reizen. Van september/ oktober t/m maart is een mooie tijd.

Wilt u het net wat anders?

Vrijblijvend een offerte aanvragen ?  Of meer informatie ?