Logo Fairtravel.nl uw reisbureau met een persoonlijke aanpak

India : Ladakh en Spiti

Er zijn veel mogelijkheden voor trekkings in dit gebied van 1 dag tot 25 dagen of nog langer. We kunnen elke gewenste trekking in dit gebied voor u regelen.

Beschrijving
Met indrukwekkende bergen in subtiele kleurschakeringen met hoge passen en sneeuwpieken, een levendige Tibetaans- boeddhistische cultuur. Met kloosters, tempels, wapperende gebedsvlaggen, monniken en pelgrims, kleine dorpjes, hooggelegen meren en bergwoestijnen, en onvergetelijke vergezichten. Heel geschikt voor avontuurlijke en actieve reizen, bergtrektochten en tochten per landcruiser.

Individueel reizen en trekkings in de Indiase Himalaya
Dit gebied in het uiterste noordwesten van India, grenzend aan Tibet bestaat uit moeilijk toegankelijke, ruige bergen in allerlei kleur-schakeringen, met hoge passen en sneeuwpieken. De bevolking is er overwegend boeddhistisch, wat ook te zien is aan de vele gebedsvlaggen, stupa’s, gebedsmuren. U ziet mensen met gebedsmolens op straat lopen te bidden en pelgrims die uit afgelegen dorpen komen om de kloosters bezoeken. Het wordt ook vaak ‘klein Tibet’ genoemd en is minstens zo indrukwekkend.

Er zijn prachtige trektochten te voet te maken. We regelen een gids, een kok en ponies met hun begeleiders. Zij zorgen voor de bagage en heerlijke maaltijden. Hoewel het lopen op deze grote hoogtes en het beklimmen van passen van 4000 tot soms 5500 meter uiterst vermoeiend is, valt er beslist veel te genieten van het uitzicht, zo nu en dan een klooster, de natuur en de stilte.
Maar ook per auto met chauffeur kunt u deze regio verkennen.

Korte Routebeschrijving Ladakh
Leh
Middenin de bergwoestijn van Ladakh ligt de hoofdstad Leh op 3500 meter hoogte in de groene, vruchtbare Indusvallei.
U kunt er rustig en gezellig rondslenteren over de bazaar, over de groentemarkt of door de nauwe straatjes van de oude stad, of op een terras met een kop thee genieten van de rust en het prachtige landschap om u heen. Mooie wandelingen in de directe omgeving kunt u maken naar het fort en het paleis van Leh en de Shankar- en Shantigompa.

Phyang/Shey/Tikse/Chemrey/Hemis/Stakna/Spituk
In de omgeving van Leh zijn veel boeddhistische kloosters en dorpen. U kunt ze bereiken per bus of taxi, ze liggen op afstanden van een half uur tot 4 uur rijden. De gompa van Tikse is prachtig gelegen en lijkt haast gelijmd hoog tegen de bergwand; Phyang heeft indrukwekkende fresco’s en vanuit de oudste en zeer bekende Hemisgompa kunt u nog een fikse klim maken naar de weinig bezochte Kotsang Gompa.

Lamayuru
Het klooster van Lamayuru is bekend, maar ook het gebergte met witte ronde vormen is hier zeer bijzonder en opvallend.

Indus Vallei
De dorpjes liggen veelal in de vallei of een zijvallei van de Indus, de enige groene en vruchtbare streken van het woestijnlandschap. Ze bestaan uit een klein aantal verspreid liggende huizen met graanvelden ertussen. Er lopen wat koeien of geiten en je ziet mensen werken op het land. Vrijwel elk dorp heeft wel een klooster. Soms is er een klein guesthouse waar u kunt overnachten; een mooi uitgangspunt voor een een- of tweedaagse wandeling.

Nubra Vallei
De vallei van de Shyok en Nubra rivier gelegen ten noorden van Leh en grenzend aan de Karakorum van Pakistan. Een mooie vlakte met zandduinen, warmwaterbron, 2 prachtig gelegen kloosters en wat dorpjes. Een tocht per landcruiser kan gecombineerd worden met een bezoek aan het Pangon meer of met een trekking (5-9 dagen).

De verschillende Meren
Ladakh heeft een aantal prachtige zeer hooggelegen meren, hoogvlaktes waar zomers nomaden met hun kuddes rondtrekken. Het immens blauwe Pangon meer ligt deels in Ladakh en deels in Tibet. De tocht per auto naar het Tso Moriri leidt grotendeels langs de Indus; u ziet kleine groene eilanden in de rivier, hier en daar een dorp langs de route en de bergen kleuren in vele schakeringen. De bergtoppen schitteren in de heldere meren.

Zanskar
Grotendeels afgelegen en onbereikbaar per auto. Pittige trekkings mogelijk langs enorme gletsjers, kleine dorpjes en de snelstromende rivier de Zanskar.

Spiti
Het nieuwe Ladakh ?
Spiti ligt ten zuiden van Ladakh, ongerepte dorpjes en prachtige eeuwenoude kloosters zoals de gompa’s van Key Dankar en Tabo. Ook H.H. de Dalai Lama bezoekt dit gebied regelmatig. Moeilijk bereikbaar, over passen die het hele jaar omgeven zijn met sneeuw en gletsjers en slecht 2-3 maanden toegankelijk zijn. Ook zijn er prachtige trekkings te lopen. Het toerisme is er nog niet op volle gang, maar het gebied is zeer zeker de moeite waard te bezoeken; vergelijk het met Ladakh 20 jaar geleden! Informeer naar de mogelijkheden om dit unieke nog onontgonnen gebied te ontdekken!

Overland route van Delhi naar Leh, Ladakh
Route van Delhi via Manali, Rotangpas, Keylong

Vanuit Delhi heeft u de mogelijkheid om naar Manali te reizen, daar een tussenstop te maken en vervolgens via de Rotangpas naar Leh te gaan. Dat is een tocht van minimaal 3 dagen per bus of landcruiser; een prachtige tocht door de bergen. U kunt onderweg ook een dagje in Keylong, een kleine plaats, verblijven en er dagwandelingen naar mooie boeddhistische kloosters maken.
Ook kunt u reizen via Spiti
vlak langs de grens met Tibet met Tabo en Kaza. U kunt ook een combinatie maken met Dharamsala, de huidige verblijfplaats van de Dalai Lama of met Manali.route via Kinaur, Spiti, Lahaul en reis per landcruiser Leh – Keylong – Kaza en Kaza – Tabo – Shimla
Deze route kan van Delhi naar Leh of zoals hier beschreven in omgekeerde richting, u heeft er zo’n 12 dagen voor nodig.
Vanuit Leh reist u naar het zuiden via Sarchu, de BarachaLa, Keylong en de Kunzum La naar Kaza, via een eeuwenoude handelsroute. Deze reis duurt 2 tot 3 dagen. De wegen zijn grotendeels ongeasfalteerd en slecht, u reist over passen van ongeveer 5000 meter. Behalve vermoeiend is het een prachtige tocht door de bergen met eindeloze uitzichten.
In Keylong is het mooi om een dag te blijven en er een prachtige wandeling te maken over de groene berghellingen, langs dorpjes, akkers en enkele gompa’s.

Spiti met Tabo, Kibber en Kaza
De dorpen Kibber en Kaza zijn handig als standplaats om de Spiti en Lingtivallei verder te verkennen. In het dorp Kaza kunt u rondneuzen in de kleine, volgepropte winkeltjes en een Tibetaanse soep eten in een van de restaurantjes. U kunt een mooie, maar zware wandeling maken naar hooggelegen dorpen in de omgeving. Vanuit Kibber zijn ook enkele prachtige dagwandelingen te maken over een groene hoogvlakte en naar het indrukwekkend gelegen Kigompa.
Op weg naar Tabo kunt u ook naar de kloosters van Dankar en Lhalung. De Dankargompa is bekend vanwege zeldzame medicinale kruiden die er groeien en de bijna 1000 jaar oude Lhalunggompa vanwege de mooie houtgravures.
Het sfeervolle dorp Tabo heeft een beroemd klooster met indrukwekkende tempels. U kunt overnachten in het eenvoudige, maar sfeervolle gompa- guesthouse.

Kinaur
Door het district Kinnaur rijdt u via een route dicht langs de grens met Tibet en heeft u zicht op de heilige bergen bij Kailash in Tibet. Op deze route naar Shimla zijn zowel boeddhistische als hindoeïstische tempels. Ook hier moet u rekening houden met slechte bergwegen. Vanwege de regen die in dit gebied kan vallen, kunnen er ook aardverschuivingen ontstaan die oponthoud of routewijzigingen met zich meebrengen. Via Saharan, Simla en Chandigar reist u dan naar Delhi.

de meren Tso Kar en Tso Moriri
U kunt de tocht ook uitbreiden door via deze meren te reizen. Hiervoor heeft u een dag of twee-drie extra nodig. Tijdens de rit langs de Indusrivier ziet onderweg de bergen in alle kleurschakeringen: paars, paarsgroen, paarsgeel, geel, zwart, zwartwit, zwartpaars, oranjepaars, oranjerose, met hier en daar een dorpje. Er zijn enkele warmwaterbronnen onderweg en een enkel klein klooster.
Wanneer u deze tocht vanuit Leh wilt maken reist u in 3 -4 dagen heen en weer: Leh – via Upshi langs de Indus naar Tso Moriri (1 of 2 nachten kamperen) dan daarna naar Tso Kar (1 nacht) en via de Taklang La naar Hemis en of Leh.

Nubra Vallei, Dhra vallei en Zanskar
Vanuit Leh kunt u ook per landcruiser naar een van deze valleien.

Trekking

Trekkings en wandeltochten

Er zijn prachtige trektochten te voet te maken. We regelen een gids, een kok en ponies met hun begeleiders. Zij zorgen voor de bagage en heerlijke maaltijden. Hoewel het lopen op deze grote hoogtes en het beklimmen van passen van 4000 tot soms 5500 meter uiterst vermoeiend is, valt er beslist veel te genieten van het uitzicht, zo nu en dan een klooster, de natuur en de stilte.

Hoe ziet zo’n trekking er uit?
Er zijn tochten van 3 tot  wel 21 dagen mogelijk.
Korte tochten kunnen soms met een overnachting in ‘homestays’, bij mensen in een dorpje thuis in een kamer die met wat tapijten is ingericht als slaapkamer. Een gids begeleidt u en indien gewenst wordt de bagage vervoerd.
Maar meestal regelen we de tochten met tenten en pony’s voor de bagage.
Tijdens de wandeltocht gaan een plaatselijke gids, een kok, een keukenploeg, pony’s en pony drijvers mee. Uw bagage, het eten en de tenten worden per pony vervoerd. Zelf draagt u nog een dagrugzak met een fles water, een lunchpakket en eventueel een trui en camera.
U overnacht in tweepersoonstenten. Dagelijks vers bereide maaltijden worden verzorgd door de kok met zijn keukenploeg.

‘s Ochtends vroeg wordt u gewekt met een kopje thee in de tent. U kunt zich wassen in een van de riviertjes of met een bakje water. Het ontbijt wordt klaargezet door de kok, toast, chapatti of muesli terwijl u uw tentje opbreekt en tas weer inpakt. Intussen wordt ook een lunchpakket voor u klaar gezet. Na het ontbijt gaat u op weg met de gids, terwijl de ponymannen de bagage opladen. Meestal ontmoet u hen halverwege de dag weer. In de loop of einde van de middag komt u op een kampeerplek aan, altijd dicht bij een riviertje met drinkwater. De rustplaatsen onderweg bepaalt u zelf in overleg met de gids, afhankelijk van uw tempo, conditie en totale lengte van de dagtocht. Terwijl u (of de begeleider) uw tentje weer opzet, zorgt de kok voor een kop thee of koffie en begint daarna aan de bereiding van het (vaak driegangen) diner. In de tussentijd kunt u uitrusten, kleren en /of uzelf wassen in een riviertje, wat praten of kaartspelen met de pony mannen, als er een dorpje is het dorp bezoeken, of na een zware tocht wellicht even een dutje doet. Het is vroeg donker, na het eten is het meestal al snel slapen.

De zwaarte van reizen in Ladakh, Spiti en Zanskar
Tijdens een groot deel van de reis bevindt u zich op een hoogte van 3500 meter of meer. Vanwege de ijle lucht kost wandelen, en eigenlijk alle handelingen, veel energie. Het is dan ook belangrijk om de eerste dagen rustig aan te doen om aan de hoogte te wennen.

Zwaarte trekkings
Met een goede conditie en wandelervaring moet u de wandeltochten goed aankunnen. Er zijn verschillende routes die ook sterk verschillen in zwaarte. Overleg of informeer bij ons nadat u de verschillende routes gelezen heeft of zelf een route in gedachte heeft. Goede, hoge wandelschoenen zijn noodzakelijk.

De zwaarte busreizen, jeeptochten
Ook de busreizen en jeeptochten kunnen zwaar zijn. De route leidt grotendeels over ongeasfalteerde bergwegen. Er kan sneeuw op enkele passen liggen of (met name in de zomer en moessontijd) kunnen er landverschuivingen zijn, met als gevolg dat u enkele uren of een dag moet wachten tot de doorgang weer vrij is. Soms moet u een stuk lopen of moet de auto een andere route kiezen. Hou dus rekening met lange en vermoeiende rijdagen. Van de reizigers verwachten we enige flexibiliteit. Maar behalve zwaar, zijn deze tochten natuurlijk prachtig qua uitzichten, sfeer, dorpen en kloosters.

Voorbeeldroutes

Sham trek
Langs dorpjes en kloosters, groene valleien, snelstromende riviertjes en kale, prachtige rotsen.
Hoogte: van 3500 – 4200 m, 4 – 5 uur lopen per dag.
5 wandeldagen. niet zwaar, goed voor beginners.

Markha Vallei
Langs enkele dorpjes en prachtige rotsen in vele kleuren en tinten, midden in de natuur.
Hoogte: van 3500 – 5000 m, 5 – 7 uur lopen per dag.
10 wandeldagen.

Markha Vallei met Sham trek
Langs dorpjes en kloosters, groene valleien, snelstromende riviertjes en kale, prachtige rotsen.
Hoogte: van 3500 – 5000 m, 4 – 7 uur lopen per dag.
8-11 wandeldagen.

Nubra Vallei
Een gebied met dorpjes, kloosters, desolate bergen en zelfs zandduinen. Voor trekking en ook per auto te bezoeken.
Hoogte: van 3500 – 5300 m, 5 – 9 uur lopen per dag.
5 – 15 wandeldagen.

Zanskar Vallei:Darcha-Padum-Lamayuru
Stevige trekking door prachtige bergen met subtiele kleurschakeringen, sneeuwpieken, gletsjers, veel passen, kolkende rivieren en sfeervolle dorpjes. Van Lamayuru – Manali of vv
Hoogte: van 3500 – 5300 m.
22 wandeldagen, 5 – 9 uur lopen per dag. Darcha – Padum: 9-10 wandeldagen.

Pangong Lake
7 wandeldagen, 6-9 uur lopen per dag. U kunt vanwege de hoogte van de passen deze tocht niet kort na aankomst in Leh doen.
Na afloop van de tocht kunt u 1 of 2 dagen bij het Pangong meer verblijven en daarna per landcruiser met chauffeur doorreizen naar de Nubravallei of terug naar Leh.

Zanskar dream trek
23 dagen, 6-8 uur lopen per dag, hoge passen. Een nieuwe, nog nauwelijks gelopen route.

Pin Vallei: Kinnaur, Spiti, Kaffnu trek
Vanuit Kaffnu, aan de zuidkant van de bergrug in Himachal Pradesh steekt u via de bijna 5000 meter hoge pas naar Spiti.
5-7 wandeldagen, pittige tocht, 4-7 uur lopen per dag, van het groene beboste Kinaur, via ‘alpen’ weide en de besneeuwde Bhabapas naar het woestijn gebergte van Spiti. Een prachtige overgang van de groene naar de kale berglandschappen en de hindoeïstische naar de boeddhistische cultuur.

Spiti Vallei
Langs dorpjes en eeuwenoude boeddhistische kloosters, nog weinig bezocht, prachtige uitzichten. Met Key klooster, Dankhar, Tabo.
3-5 wandeldagen, 4-6 uur per dag. Voor de gemiddelde loper goed te doen.

Beschrijving verschillende routes

Sham trek 3-5 dagen
De ‘Shamtrek’ is een vrij lichte tocht die u kunt  combineren met (een deel van) de ‘Markhatrek’.
* Vanuit Leh reist u per jeep naar Likir (2 uur) waar u nog de prachtige Kyu Kkhyilgompa kunt bekijken, terwijl de pony’s worden opgeladen.
U loopt op zo’n 3500 meter hoogte met passen of afdalingen van 200 – 400 meter.
* Likir – Yangtan
Tussen felgroene gierstvelden en over glooiende, kale berghellingen loopt u naar Sumdo, gelegen midden in het groen met een drietal huizen. Daarna begint u aan de eerste pas, de Charatse La, die u in minder dan een uur kunt beklimmen. In Yangtan, een klein dorp, overnacht u en kunt het klooster bekijken en eventueel een kop thee drinken bij een van de families. (4- 4,5 uur)
* Yangtan – Hemis Shukpachan
Eerst wandelt u langs de rivier en gierstvelden, dan weer hoog over het kale en ruige gebergte. Vervolgens door akkervelden en dwars over kleine watertjes naar een kaal gebergte in prachtige tinten waar het pad flink gaat stijgen. (± 4 uur lopen)
* Hemis Shukpachan – Temisgang
Via gierstvelden en een bergpad loopt u naar het dorpje Ang en vervolgens rustig langs de rivier naar Themisgang. (4 uur) Hier hebben een kampeerplek midden in het dorp.
* Temisgang via de Bongbong La naar Khalse
Door het dorp, langs de velden loopt u in de richting van de Bongbong La waar u de bergpas oversteekt (een vermoeiende langzaam stijgende klim) en in zuidelijke richting naar de hoofdweg Leh – Lamayuru gaat. (4 uur)

Verlengen naar 10-12 dagen is mogelijk
U kunt de Shamtocht verlengen met (een deel van)  de Markha trek.
Bij Khalse komt u weer bij de doorgaande weg en reist per auto of vrachtwagen tot Lamayuru. Vanuit de auto heeft u mooi zicht op de omgeving terwijl u zo’n  twee uur over  een weg met vele haarspeldbochten rijdt.
* Lamayuru- Chilling 5-7 dagen
Lamayuru is gelegen in een schitterende omgeving. Door erosie zijn hier prachtige vormen ontstaan in het witte gebergte. Middenin dit landschap staat een bijzonder klooster met een mooie serie witte chortens.
* Lamayuru – Wanla
Eerst stijgt u zo’n 400 meter tot de Prinkiti La (3750 m). Door een kale, droge kloof daalt u en komt in een schitterende, groene vallei met het dorp Wanla. Vanaf het klooster van Wanla heeft u een prachtig zicht over de Shilakong vallei. (350 meter stijgen, 500 meter dalen, 4 uur lopen)
* Wanla – Hinju
U loopt langs de rivier, de rivier regelmatig overstekend via kleine houten bruggen. Zo nu en dan leidt het pad u weer hoog door het gebergte of door een smalle kloof. Door een smalle, mooie groene vallei stijgt u zeer geleidelijk. Voorbij Hinju overnacht u in een vallei met prachtig uitzicht.
Door een nieuwe weg die hier is aangelegd loopt u een deel over de jeeproad.(ongeveer 500 meter stijgen, 5 uur lopen)
* Hinju – Sumda
Vandaag gaat u de Konzke La , een pas van 4950 meter hoogte, over. Het is, ook vanwege de ijle lucht, een lange en zware klim. Op de vlaktes voor de pas wonen gedurende de zomer nomaden met hun kudden dzo ‘s (kruising van een yak en koe). Op weg naar en op de pas heeft u prachtige uitzichten op zowel de vallei achter u en op vele, met sneeuw bedekte bergpieken en bergketens van het Karakorum-, Ladakh en Zanskargebergte. U kampeert na weer iets gedaald te hebben, ergens voor het dorp Sumda. (6 – 7 uur lopen)
* Sumda – DunDun
Door de hooggelegen vallei loopt u verder, springend van steen naar steen, van links naar rechts van de rivier. In Sumda is een kleine, erg oude en ook erg mooie gompa, die u kunt bezoeken. Daarna daalt u om later weer aan een flinke klim van ruim een uur te beginnen, tot aan de basis van de DunDunchen La. U loopt door groene velden vol bloeiende bloemen (o.a. edelweiss) waar dzo’s grazen. (5 – 6 uur lopen)
* DunDun – Chilling
Een steile klim naar de DunDunchen La (4850 m), Boven heeft u een niet te evenaren, spectaculair uitzicht naar alle kanten. Met eerst geleidelijke, later steile en zware afdalingen loopt u naar het dorp Chilling. (6 – 8 uur). In Chilling kunt u opgehaald worden om terug naar Leh te gaan.
* einde trek OF verder lopen 3-5 dagen:
Ook kunt u de tocht voortzetten  tot  Markha, dan steekt u bij Chilling in een kabelstoeltje de woestkolkende rivier over om daarna nog een tocht van zo’n 4 dagen te lopen met flinke passen.
Ook hier kunt u de tocht weer verlengen met 3-5 dagen
Chilling- Stok, deel van de Markha trek
Een spannende overtocht in een kabelbakje over de Zanskar. Dan een rustige dag wandelen om daarna nog een paar stevige passen te beklimmen. Wel met de prachtigste uitzichten over de Stokvallei.

Tijdens de eerste dagen van de hier beschreven wandeltocht (Shamtocht) zijn er relatief kleine hoogteverschillen te overbruggen en u loopt ongeveer 4 uur per dag.Het tweede deel van de tocht beklimt u een pas van 4950 meter en een van 4820 meter. Per dag loopt u tussen de 4 en 7 uur.

Leh – Sabu naar Pangong meer,  7 dagen trek
Vanuit het centrum van Leh loop je in een uur of drie naar Sabo. Een dorp in een prachtig groene vallei.
De dag erna is er meteen al een hoge pas te beklimmen, de Digar La van 5200 m. Na een rivieroversteek komt u bij het mooie dorp Khingru, slechts 5 huizen. Voordat we de Durbukhpas van 5300 m over gaan kamperen we bij het dorp Tangyar. Vanaf de pas heeft u een waarachtig mooi uitzicht over de bergketens van Stok en Saser.
De 7e en laatste wandeldag komen we dan aan de andere kant van de pas in het dorp Durbukh waar we aan de rivier kunnen kamperen. De volgende ochtend wordt u opgehaald en per auto naar het Pangong meer gebracht. Hier kunt u overnachten in een hotel met uitzicht op het enorme (zoutwater) meer. De bergen en pieken ziet reflecteren in het water en u kunt er genieten en uitrusten.

Padum – Darcha    9 days trekking Zanskar
Day : 01   Padum – Mune (6 hrs)
From Padum we continue along a dusty Jeep track. En route, we’ll come across Shila and Bardhan villages. Bardhan is known for its valley monastery (3620m), which is closely associated with the Drukpa order of Hemis monastery. It is also famous for its huge and beautifully engraved (mantras) prayer wheels. From Bardhan it will take another 2-½ hrs (approx.) along the Tsarap River before we turn off to the Kangla, and mount to a plateau and the village of Mune (3900 m).
Day : 02   Mune- Ichar 3650m (5-6 hrs)
People consider the day ahead from Raru (3850m) onwards a bit tough. Till Raru, the dusty road trip is quite easy and relaxing. After crossing the main tributary beyond Raru, there is a short walk before a gradual descent to the main valley. Thereafter the trail begins alongside the river leading to Ichar village (3650 m), where we will camp for the night, near a dike.
Day : 3     Ichar-Purne (5-6 hrs)
From Ichar the trail is sometimes quite tricky for the horses, but it’s really thrilling to be in the magnificent gorge. En route there are many climbs and falls as we cross some small side rivers leading to Surle and Cha village. From Cha, walking along the river amidst greenery till the crossing of the bridge with the mystical tune of flowing rivulet drives the exhaustion away. We will camp at Purne village 3700m
Day : 4   Purne- Phuktal – Purne (4 hrs) side trip
The trail to Phuktal (3850 m) follows the right bank of the Tsarap River and enters splendid gorges for sometime before reaching a makeshift bridge. After a short walk we will come across a small plateau with sprinklings of chortens and prayer flags. Here we’ll have an amazing view of Phuktal monastery, one of the most fabulous sights in the Zanskar valley. The sight of the monastery leaves a lasting impression due to its unique creation. It is on a limestone cliff, with the main assembly hall carved out of a huge cave and the monks’ residences scattered down the hillside. The spring that gurgles deep in the cave is still out of bounds for women. Inside the monastery there is an inscription of Cosma de Koros (the Hungarian historian, 1825-26), one of the first Europeans to visit the Zanskar region. After visiting the monastery, we’ll come back to Purne for an overnight of rest.
Day : 5    Purne- Tabley (6 hrs)
Now it’s time for us to start a fresh venture with the crossing of the bridge in the gorge. Before the steep ascent to the huge fertile plateau of Tetha village (3980), we keep to the trail along the right bank of the river. An excellent path with a minor climb and descent marked by a progression of well-maintained stupas of the village of Kuru (3990), a major centre for livestock breeding. After Kuru the trail descends back to the right side of the riverbank toward the village of Tanze (3850m). From Tanze, it’s an easy short walk to the route that joins up with hiking tours Darcha-Padum by the Baralacha & Phirtse la.
Day : 6    Tabley – Lakung (7-8 hrs)
The trail from Table gradually ascends to the village of Kargyak (4050m) on the left bank, the highest permanent settlement in the Zanskar region. We climb up easily towards a majestic rock tower known as Gonpo Rangjung. After passing the awesome rock-face, there are plenty of passages to the upper reaches of the Kargyak River . The path then heads to the beautiful yak grazing pastureland known as Lakung (4470 m). This is one of the most rewarding places for encampment.
Day : 7    Lakung – Ramjak 4290m ( 6-7 hrs)
Today, we’ll have good breakfast to generate extra energy to meet the challenge of Shingo pass (5090m). Though not tough by Himalayan standards, it is a trying one and can be accomplished in a couple of hours. The gradual ascent leads to the top of the pass. The view can leave us aghast with its panoramic scenery, a backdrop of 6000mtr snow-capped peaks defining both the main Himalayas and the Baralacha Range . A series of prayer- flags mark the Shingo la.
The descent path is easy and well trodden. It starts with a small steep route leading to a slope to the right side of the valley, passes shepherds’ huts at Chumik (4640m) and a further descend leads to the meadowland campsite of Rumjak (4290 m).
Day : 8   Rumjak – Pallamo (5 hrs)
We continue on the right bank of the river, where the descent is rather gradual until the last section of the Zanskar Sumdo (3860m). Before reaching Zanskar Sumdo, the path is easy; but we need to be alert of the steepness. After a steep descent at the intersection, we cross the river on a manned pulley bridge. Further on, the trail runs along the far bank towards boulder fields until Pallamo. There, we will camp for the last night of our trekking, ending our thrilling adventure on prepossessing greenery.
Day : 9   Pallamo – Darcha 3350m (3 hrs)
Today we will commence the easiest and shortest hike on this adventure. We will pass the village of Rarig (3430m) down the valley, continuing in a spectacular gorge along a dusty path until the final count down to Darcha.

Ladakh Zanskar dreamtrek
day 1: arrive Delhi, at leisure
day 2 : fly to LEH (3,500m).
day 3 : at leisure in Leh, acclimatisation.
day 4 : at leisure in Leh, acclimatisation.
day 5 : drive to Alchi (3,130m/10,269 ft), view temples
day 6 : drive to Mulbak (3,780m/12,401ft). 5/6 hours
day 7 : drive to Rangdom gompa (4,100m/13,451ft) 3 or 4 hours’ drive
start trek/ walk
day 8 : trek to Kanji Nala river camp, or Hell camp (4,320m).6-6½ hours
day 9 : cross the Pudzong la pass (4,895m), 8 hours’ trek
day 10 : trek to Sumdo camp beyond dibling (3,870m). 5½ hours’ trek
day 11 : trek towards Barmi la base (4,005m). 5 hours’ trek
day 12 : cross the Barmi la pass, (4,680 m), to Lingshed(4,010m) 7½ hours’
day 13 : cross the Murgum la pass (4,310m), cross the Kiupa la pass(4,465m),to Yulchung (4,000m), 7 hrs’
day 14 : descend to the Zanskar river (3,420m), to Nyerak village(3,680mt),to Labar la base (4,700m). 8 hrs’
day 15 : cross the Labar la pass (4,925m), trek to Namtse la Sumdo (3,810m/). 9 hours’ trekking.
day 16 : cross Namtse la pass (4,465m), descend to Honia (3,525m),to meadow camp Zangla, (3,485m). 8 hours’
day 17 : rest day in Zangla. Possible visit to Padum, Karsha
day 18 : trek to Sumdo before Charcha la base (3,845m) 6 hours’ trekking
day 19 : cross Charcha la pass (4,910m), trek to Chupchak (4,495m).7 ½ hours’ trekking.
day 20 : trek to Tomto (3,790m), 8 or 9 hours’ trekking
day 21 : trek to Nyari Nyarsang (3,770m, 3 ½ hours’ trekking.
day 22 : trek to Rabrang (4,310m) 7 hours’ trekking.
day 23 : cross the Zalung Karpo la pass (5,090m), trek to Tikyu (4,615m) 6/1/2 hours trekking.
day 24 : cross Konka Nongpo la pass (5,090m) 8 hours’ trekking.
day 25 : cross the Kong Maru la pass (5,216m), 2 hours to the pass, to Shang Sumdo (3,745m) 7½ hours’
Drive to Leh, 1 hour’s drive
day 26 : at leisure in Leh

Overnachtingen

Tijdens de trek overnacht u in tweepersoonstenten. Daarnaast slaapt u meestal in een kleine (familie)pension, in tweepersoonskamers met wc en douche. Op de route in Spiti, Lahaul en Kinnaur kan de slaapgelegenheid soms erg eenvoudig zijn. In Leh is een grote keuze aan kwaliteit en soort hotels.

Zeden en gewoonten

Het wordt zeer op prijs gesteld door de lokale bevolking als u  als gast/toerist hun gewoonten respecteert. Zo loop je in tempels en langs heilige gedenktekens altijd links om (dus met het heiligdom aan de rechterhand) uit respect voor de goden. Bij het bezoek aan een tempel of klooster, trek je je schoenen voor de deur uit, stapt niet op de drempel en gaat nooit met de voeten naar de boeddha gericht zitten. In veel kloosters wordt ‘s ochtends vroeg een tempeldienst gehouden, die u ook als niet boeddhist mag bijwonen. Een fascinerende en indrukwekkende bijeenkomst van monniken van jong tot oud die in schemerdonker bij het licht van boterlampjes hun gebeden opzeggen. De gebeden worden met diepe stem gereciteerd en gezongen en er wordt boterthee met tsampa genuttigd. In de meeste tempels mag je fotograferen, maar zonder gebruik van flitser.
Officieel moeten de Ladakhi drie maal weigeren alvorens ze ja mogen zeggen, dus ook wanneer u ze iets aanbiedt, hou dan even vol om zeker te weten of ze bedanken.
Een gompa is een klooster: de kloosters bestaan meestal uit verscheidene tempelhallen met oude wandschilderingen over het leven van de goden, demonen, het paradijs en het hiernamaals. Vanaf het dak heb je meestal prachtig zicht over het dorp en de omliggende bergen. In de meeste gompa’s ben je zeer welkom en zijn monniken of pelgrims graag bereid tot een praatje.
Ladakhi woorden
chorten – stupa: een gedenkteken, meestal klein gebouw, waarin relikwieën van een belangrijke lama of monnik liggen opgeslagen
manisteen: steen met gebeden er in gegraveerd om aan de goden te offeren; om de goden te bedanken of te vragen
manimuur: muur opgebouwd uit grotere en kleinere manistenen
gebedsvlaggen: vlaggen met gebeden erop gedrukt die op passen, hoge bergen, bij huizen en bij kloosters gehangen worden ter ere van de goden en om kwade geesten te verdrijven
tsampa: gerstemeel, voor veel Ladakhi, Tibetanen en monniken de basis van hun maaltijden. Het wordt droog gegeten, in de thee of met wat boter gekneed tot een soort deeg.
boterthee: wordt veel gedronken in de kloosters en kleine dorpen. Het is thee met water, melk en suiker en daarin nog een klont zoute boter.
La: bergpas
chang: lokale alcoholische drank gemaakt van rijst of gierst

Ladakh Spiti Lahaul
Gebieden met een overwegend boeddhistische bevolking en sfeer.
Het voormalige koninkrijk Ladakh ligt in het uiterste noordwesten van India,  geïsoleerd van de rest van India door hoge bergen en besneeuwde passen. Slechts enkele maanden per jaar zijn de wegen en passen naar Ladakh toegankelijk. De districten Spiti en Kinnaur, ook prachtige berggebieden, zijn nog niet zolang geopend voor toeristen.

Tibetaanse gebieden
Deze gebieden hebben meer overeenkomsten met Tibet dan met India, qua landschap, gewoonten, gebruiken, godsdienst en taal, en ook de bewoners, m.n. de Ladakhi’s en Spiti bewoners hebben uiterlijk gelijkenis met de Tibetanen.
Het Tibetaans boeddhisme, ook wel het lamaïsme genoemd, is hier de belangrijkste godsdienst en is nauw verweven met het dagelijkse leven en de cultuur. Overal in het landschap en in de dorpen zijn kloosters en gedenktekens zoals gebedsvlaggen, manistenen, chortens etc. Ook lopen veel oudere mensen prevelend met een gebedsmolen in hun hand.

Klimaat

Beste tijd om er te reizen is van juni t/m september.
In juli en augustus is het in Ladakh overdag, in de zon lekker warm met zo’n 25 – 30 º C, maar in de schaduw en ‘s avonds is het koud en ligt de temperatuur rond de 10 º C. ’s Nachts en op hoge passen tijdens de busreizen kan het vriezen. In september liggen de temperaturen al wat lager en moet u met name tijdens de busreizen en avonden rekening houden met flinke kou.

In Ladakh regent het heel weinig, maar als het regent kan het hevig zijn en wegverschuivingen veroorzaken. Aan de zuidkant van de bergen, in Kinnaur, in de Spitivallei en bijvoorbeeld in Manali kan in juli en augustus veel regen vallen.

Klimaatgegevens  Leh

maand Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec jaar
gemiddeld hoogste °C −2 1 6 12 16 21 25 25 21 14 7 2 12.3
                         
gemiddeld laagste °C −14 −11 −5 −1 3 7 10 10 5 −1 −6 −11 1.2
                         
regen in  mm 9 8 11 9 9 3 15 15 9 7 3 4 102
                         
Wilt u het net wat anders?

Vrijblijvend een offerte aanvragen ?  Of meer informatie ?