Ethiopië

Ethiopië is een immens groot land met overweldigende natuur en enorme verscheidenheid aan bevolking. Het land heeft veel meer te bieden dan het eenzijdige beeld van armoede dat het land via de media gekregen heeft. U ontmoet hier vriendelijke bevolking, levendig en actief op het land, met hun handeltje of lopend op weg naar een markt, naar school of het werk. U reist langs dorpjes, over eindeloze hoogvlakten, door hooggebergte afgewisseld met savanne, zoutwoestijn, natuurparken en vele meren, bergen tot 5000 m. Telkens en overal bent u omgeven door de mooiste vogels, het is een paradijs voor vogelaars!

Ethiopië

Indrukwekkend, afwisselend,
eenvoud, armoede en culturele rijkdom,
trotse mensen, mooie mensen, gastvrije mensen,
eeuwenoude rotskerken, kastelen,
een unieke cultuur en religiebeleving,
levendige markten en stammencultuur,
een eigen taal, een eigen schrift,
een eigen cultuur, een eigen jaartelling,
afwisselende landschappen, hooggebergte, savanne,
natuurparken met apen, gazelles, krokodillen,
duizenden kleurrijke vogels,
tientallen meren, de blauwe en de witte Nijl,
een land dat u zal raken en een herinnering die beklijft!

We raden u aan om bij onze contactpersoon een mooie reis te boeken. www.ethiopianimpressions.com een zeer ervaren Nederlands-Ethiopische organisatie. Gerard Pennings heeft jaren in Ethiopië gewoond en gewerkt en woont nog steeds een deel van het jaar in Addis Abeba.
info@ethiopianimpressions.com

Er zijn vele mogelijkheden in het land

Wandelen

Ethiopië vol met prachtige berggebieden is zeer geschikt om er een echte wandelreis te maken. Tijdens zo’n trektocht ziet u veel van de cultuur en het dagelijkse leven omdat we veel door bewoonde berggebieden lopen.

Met o.a. prachtige wandeling van 5 dagen in omgeving Lalibela met overnachtingen in dorpjes, daarna dagwandelingen in Tigray.

Voor de trekking kijk verder bij Voorbeeld voor een trekking door het gebergte in de omgeving van Lalibela  

Rondreizen per auto door Ethiopië noord

Voorbeeldreis

Vliegen naar Addis Abeba. Een grote stad met in architectuur nog invloeden van de tijd dat de Italiaanse bezetters er waren. Het is een stad vol tegenstellingen: moderne grote gebouwen, grote wegen, modern geklede jongeren met mobiele telefoon naast armoede, schapen en geiten op straat, bedelaars, traditioneel geklede mensen. De stad ligt op 2300 meter hoogte, omgeven met bergen en bossen met eucalyptusbomen. De stad heeft een aantal mooie musea en galeries met archeologie, etnografie en moderne kunst, interessante kathedralen en een heel grote sfeervolle Afrikaanse openluchtmarkt (de Merkato). Maar we gaan de volgende ochtend al verder en bewaren het stadsbezoek tot de laatste dag van deze reis.

Vanuit Addis rijden via Debre Markos naar Bahir Dar, een mooie route, vruchtbaar gebied en dorpen. Onderweg het klooster van Debre Libano, de monniken wonen in de omliggende bergen in grotten en kleine huisjes. Ook woont hier de Oromo-bevolking met kleurige doeken en kleding en huizen met rietdaken en de Amharas die gekleed zijn in veelal natuurkleuren bruin en groen, waarmee ze mooi passen in hun landschap.
Bahir Dar is een drukke en gezellige stad, met palmbomen, een levendige markt en vele handwerkplaatsen. Bahir Dar is tevens uitgangspunt om Lake Tana te bekijken: per motorboot naar een of meer van de tientallen eilandjes met kloosters en kerken uit de 14e eeuw. Het meer is voor vogels en vogelliefhebbers een waar paradijs.

Gondar ligt (op 2225 meter hoogte) onder de toppen van het Simiengebergte. Het was de hoofdstad van Ethiopië tijdens de 17 en 18e eeuw. Er werden indrukwekkende kastelen gebouwd, je kunt nu nog tussen de (deels herbouwde) ruïnes lopen en een idee krijgen hoe deze kastelen er uit hebben gezien. De Debre Berhan Selassie kerk is beroemd vanwege de prachtige plafondschilderingen met engeltjes. Ook in deze omgeving zijn veel vogels.

Hiervandaan kun je naar het Simien gebergte voor een 1-10 daagse trekking. Het gebergte is hoger dan 3000 m en bij een lange tochtkun je toppen van zo’n 4500 m beklimmen.

Daarna kun je verder naar het noorden naar Axum onderlangs het Simiengebergte en de kloof van de Tekez rivier met prachtige uitzichten. In de 4e eeuw na Christus bekeerde koning Ezana van Axum zich tot het christendom, vanaf dit moment kreeg het christendom een grote invloed op de Ethiopische kunst en cultuur. Het is een kleine stad vol eeuwenoude (resten van) paleizen en graven en het meest bekend vanwege de 2000 jaar oude obelisken. (de St Mary of Zion kerken, archeologisch museum, Koningin van Sheba plaats etc)

Daarna richting Tigray, een ruig berggebied vol verborgen rotskerken. De oudste kerken zijn waarschijnlijk al in de 1- 6e eeuw uitgehakt en eeuwenlang goed verborgen gebleven. De meeste kerken zijn moeilijk bereikbaar, slechts te voet en soms met handen en voeten klauteren over de rotsen. Overnachten kan in een prachtige lodge bij Adigrat. Ook heerlijk rustpunt voor meerdere dagen, voordat je naar Mekele rijdt. Het is de hoofdstad van de provincie Tigray, een prettige stad, met moderne hifi winkels naast kleine handwerkplaatsen. Ook is er een levendige en gezellige weekmarkt. Er worden grote zoutblokken verhandeld, die door karavanen vanuit de Danakil woestijn, 6 dagen lopen met kameel, worden gehaald.
Een lange dag rijden over kleine bergwegen naar Lalibela.
Lalibela is bekend vanwege de 12 rotskerken. Gebouwd door koning Lalibela in de 13e eeuw Je kunt rondzwerven tussen de kerken waarvan een aantal via gangen, kloven en rotsen met elkaar verbonden zijn. Intussen kun je wellicht de gezangen en gebeden van de priesters horen galmen tussen de rotsen. Tijdens feestdagen zijn er processies en lopen de priesters in prachtige gewaden met gouddraden. Het is zeker aan te raden een dienst bij te wonen en alle indrukwekkende rituelen te zien. In de bergen rondom de stad zijn nog prachtige kerken en kloosters in de rotsen, die je te voet of per muilezel kunt bereiken, maar we hebben ook de bus hiervoor ter beschikking.

Dan kun je eventueel nog in 3-4 intensieve maar prachtige reisdagen verder naar het oosten. Via Kombolcha, het stadje Awash en net ten zuiden langs de Danakli woestijn. Langs de oevers van de Awashrivier is het groen, verder een weids woestijnlandschap met bergen en oude vulkanen. De weg doorkruist het National Awashpark en grote kans dat we kuddes oryx zien grazen. Ook zitten er veel dikdiks, gazellen en kudus, en we hebben een kleine kans om leeuwen, jakhalzen of luipaarden te zien.

Harar is een mooie oude ommuurde moslimstad met 108 moskeeën en een aantal prachtige (gerenoveerde) oude huizen Onderweg zien we veel chat plantages langs de rivier en daar achter weidse vergezichten. Harar heeft een grote kleurrijke markt waar ook veel chat verkocht wordt. ‘s Avonds kunnen we naar de ’hyenaman’, hij voert al jarenlang bij zonsondergang de hyena’s die inmiddels uit zijn hand eten!

Vanuit Addis terug naar Nederland.

U kunt terecht bij
www.ethiopianimpressions.com een zeer ervaren Nederlands-Ethiopische organisatie. Gerard Pennings heeft jaren in Ethiopië gewoond en gewerkt en woont nog steeds een deel van het jaar in Addis Abeba.
info@ethiopianimpressions.com

 

Maar er zijn nog prachtige natuurparken te bezoeken.
Ook mooie, leuke hotels gelegen in de natuur om enkele dagen te verblijven: rust, wandelen, vogels spotten.

Overleg verder met www.ethiopianimpressions.com de Nederlands-Ethiopische organisatie.

Daar vind je ook meer informatie over de andere gebieden zoals het zuiden met de stammencultuur

Vraag er om een route met offerte. info@ethiopianimpressions.com
Geef daarbij aan wat u ongeveer wilt in Ethiopië, hoelang u wilt reizen en wanneer. Dan stellen we vrijblijvend een route voor u samen.

Vogelreizen

Er zijn ontzetten veel en veel verschillende vogels in Ethiopië. Voor vogelaars natuurlijk heel interessant en we kunnen dan ook speciale vogelreizen voor u samenstellen.
Maar ook de ‘gewone’ reizigers zullen zeker van alle kleurrijke vogels genieten.