Ethiopië trekking bij Lalibela

Voorbeeld voor een trekking door het gebergte in de omgeving van Lalibela  
De lengte van de dagwandelingen varieert van 3- 7 uur, de hoogteverschillen zijn relatief klein en de paden zijn over het algemeen goed begaanbaar en worden regelmatig gebruikt door de lokale bevolking. Je loopt op een hoogte tussen de 2600 en 3400 meter. De bagage wordt per ezel of pony vervoerd. Lunch, diner en ontbijt wordt verzorgd door de bewoners van de dorpen waar we komen.

Dag 1     start trekking, overnachting Mequat Mariam
Vanuit Lalibela vervoer naar startpunt, waar de gids en de ezels klaarstaan. Zo’n 3 uur lopen vandaag, zonder te veel hoogteverschillen, langs de rand van het plateau van Meket.  De tukuls (ronde huisjes waar je overnacht) staan aan de rand van het plateau met geweldig uitzicht. Er lopen hier Gelada Baboons en groene meerkatten en ook kunnen we lammergieren, buizerds en raven om ons heen zien vliegen.

Dag 2     6-7 uur lopen, overnachting Wajela
We lopen langs de rand van het plateau en houden uitzicht op de prachtigste bergen afgewisseld met weilanden en akkers. Er zijn tal van mogelijkheden om de mensen op het land aan het werk te zien en te ontmoeten. In Meskal Mikael een lunch en overnachten in Wajela. Hier overnachten we in tenten, naast de tukuls van de bewoners. Met uitzicht over een grottencomplex en de oude kerk van Werketa Mariam die tussen de pijnbomen staat. Het leven speelt zich af rondom een nieuwgebouwd kerkje in dit kleine, rustige dorp.

Dag 3     5 uur lopen, overnachting Aterow
Prachtige tocht, grotendeels langs de helling van een steile basalt klif. Lunch in Gicha, met de Giyorgis kerk en een mooi kerkhof bovenop de klif. Overnachting in Aterow, ook weer met een prachtig uitzicht, nu over de vallei en een enorme kloof. Vanaf deze plek kunnen we volop de Gelada bavianen zien die in de kloof en tussen de klif spelen en rondrennen. Met een beetje geluk kun je ’s ochtends de Rock Hyrax in het zonnetje zien.

Dag 4     4-5 uur lopen, overnachting Yadukulay (± 2000m)
Een steile afdaling naar een vruchtbare vallei met een verscheidenheid aan gewassen. Daarna nog een korte stevige klim (± 30 minuten) naar Yadukulay dat ligt op een kleine ‘twin’piek met een uitzicht rondom hebben: aan de ene kant de laaglanden en aan de andere kant op enorme rotswanden.

Dag 5   2 uur naar Taja en verder per auto naar Lalibela (1 uur)