Logo Fairtravel.nl uw reisbureau met een persoonlijke aanpak

China : Rootsreis

FAIR Travel regelt de rootsreizen naar China sinds 2001 en heeft sindsdien veel ervaringen en contacten opgedaan. We regelen de toestemming om naar het tehuis te gaan en de directie en een aantal verzorgsters te ontmoeten en zorgen dat u met een gids de omgeving, een vindplaats of eventuele ‘fosterouders’ bezoekt.
We overleggen vooraf zeer uitgebreid met u om zo de meest perfecte route samen te stellen, geheel afgestemd op de wensen van uw kind(eren) en u zelf.
Alle families komen op z’n minst tevreden, maar meestal heel enthousiast terug van zo’n reis. Wilt u graag eerst een familie spreken die zo’n rootsreis via Fair Travel gemaakt heeft, vraag ons dan om een adres, de meeste families die u voorgingen geven u ook graag advies.

China Rootsreizen algemeen

In China werken we samen met een plaatselijke touroperator met een groot netwerk door heel China. Zodoende heeft u in elke plaats een contactpersoon die hulp kan bieden. Voor de bezoeken aan de tehuizen sturen we altijd een gids mee die ervaring heeft met deze rootsreizen, ter plaatse door de gidsen ook ‘heritage’ reizen genoemd.
FAIR Travel regelt deze rootsreizen naar China al sinds 2001.

Planning van een rootsreis

Wij helpen u hierbij door het geven van informatie, samenstellen van het reisschema met regelmatig overleg en indien gewenst een persoonlijk gesprek bij u thuis of bij Fair Travel. Ook onderweg wordt u goed geholpen door een gids en onze contactpersoon ter plaatse neemt regelmatig contact met u op.
De planning begint vaak al jaren van te voren en soms 2 -3 jaar voor vertrek maak ik al een routeplan voor een gezin. Korter voor vertrek maken we dan de definitieve versie. In de tussentijd kunt u zich ook al meer inlezen over de specifieke gebieden en aangeven waar u meer of minder de aandacht aan wilt geven.

Ook voor gezinnen die weinig reiservaring hebben wordt het zo een goed verlopende reis, waarbij u alle aandacht kunt geven aan de kinderen en de ervaring in en het genieten van China.

Bezoek kindertehuis  Over het algemeen plannen we het bezoek aan het tehuis in de eerste week van de reis, om daarna  nog in een wat meer toeristisch gebied te verblijven. Het meest spannende deel van de reis is dan achter de rug en de kinderen kunnen weer ontspannen en alles tot zich laten doordringen. Een mooi gebied om de reis af te sluiten is de omgeving van Yangshuo waar je kunt fietsen, dorpen en markten bezoeken,  zwemmen en waar de kleinschalige hotels ook op kinderbezoek afgestemd zijn.

De tehuizen zijn vaak in plaatsen in een buitengebied, wel in steden maar onbekende en met weinig toeristische voorzieningen. Het is meestal wat moeilijker om hier op eigen gelegenheid door de stad te gaan, en hotels zijn soms van minder kwaliteit of met alleen Chinees ontbijt. Maar in de grote steden kunt u meestal wel kiezen voor een 4 of 5* sterren hotel, soms met zwembad, waar de kinderen na een enerverende dag lekker kunnen zwemmen en spelen. 

We regelen de toestemming om het tehuis te mogen bezoeken, en u wordt begeleid door een ervaren gids die goed Engels spreekt, die ook met u mee gaat naar eventuele vindplaats of mensen die u nog wilt ontmoeten. Daarnaast helpen we bij de vertaling en vertolking van papieren of adressen die u heeft van officiële instanties of pleegouders, die nodig kunnen zijn om de juiste plaatsen en mensen in China te bezoeken.

We hebben al veel ervaring met deze reizen en ‘roots gezinnen’. Zelf reis ik sinds 1985 naar China, vaak was ik er 2 -3 maanden en ook nu reis ik nog regelmatig naar China, zo blijf ik op de hoogte en kan ik u goed adviseren.

Bij een offerteaanvraag kunt u ook alle details van provincie, plaats van het SWI, gewenste reisdatum en leeftijd kinderen doorgeven.

De reis door China

We boeken vooraf alle hotels voor u en afhankelijk van uw wensen de treinreizen, vluchten of (ruime) privé auto met chauffeur en gids. U wordt afgehaald van de luchthavens en treinstations en ook weggebracht. In de steden gaat u verder uw eigen gang en vult uw eigen programma in. Maar ook hier kunnen we vooraf excursies vastleggen en vervoer met gids voor u regelen. Voor uw maximale vrijheid onderweg raden we aan niet alle excursies vooraf vast te leggen. De steden en ook de omgeving van Dali en Yangshuo zijn ideaal om er op eigen gelegenheid op uit te trekken.

Treinreizen

De lange afstanden kunt u goed overbruggen met een nachttrein. Dan reserveren we een softsleeper, een afsluitbare coupé met 4 slaapplaatsen. U krijgt lakens en dekens. In elke wagon zijn ongeveer 8 coupé’s, met per wagon 2-4 toiletten en wastafels en een grote waterketel met heet water. In de coupé staat een thermoskan die u telkens kunt bijvullen. Ook is er een restauratiewagon in de trein en komen er regelmatig verkopers langs met een kar vol hapjes en drankjes.

Ook zijn hardsleepers mogelijk, waar u met 6 personen slaapt en geen afsluitbare coupé heeft, minder privacy, maar nog meer mogelijkheden tot contact met de Chinezen.

Op veel trajecten rijden hoge snelheidstreinen (met snelheden tot 360 km / uur en binnenkort nog meer). Deze zijn op veel trajecten beschikbaar en ook deze optie zetten we altijd in de offerte. Soms is dit voor lange afstanden net zo handig dan vliegen, maar goedkoper.

Contactpersonen ter plaatse

In elke plaats is een contactpersoon bereikbaar.

We geven u een mobiele telefoon met Chinees telefoonnummer mee tijdens de reis, waardoor u eenvoudig contact kunt onderhouden met de lokale contactpersonen. Onze hoofdverantwoordelijke in China zal regelmatig checken of alles naar wens verloopt en om eventuele vragen te beantwoorden.
U krijgt voor vertrek een duidelijk overzicht met hotellijsten en telefoonnummers, welke transfers en excursies zijn geboekt en toelaat u wordt afgehaald, daarnaast hebben we dan nog iemand die uw gehele reis ter plaatse “volgt”, zo nu en dan checkt of alles naar wens verloopt en u snel te woord kan staan bij vragen of twijfels.

Vliegen naar China

U kunt rechtstreeks vliegen met China Southern of KLM naar verschillende plaatsen in China. Met een overstap ergens in Europa zijn nog veel meer mogelijkheden. Zo’n 11 maanden voor vertrek kunnen we vluchten voor u inboeken en vluchtprijzen geven.

Maar ook wanneer u zelf de vlucht wilt boeken kunnen we de reis in China voor u regelen. Check dan wel even met onze welke route het handigste is bij uw geplande reis, zodat u niet toch nog extra kosten krijgt voor een extra binnenlandse vlucht die nodig zou zijn.

Bezoek kindertehuis / SWI/ CWI

Bij de bezoeken aan de tehuizen en excursies gaat een ervaren gids mee die goed Engels spreekt en ervaring heeft met dit soort bezoeken en reizen.

Meestal regelen we 2 dagen in deze plaats. U brengt een bezoek aan het tehuis, u krijgt er een rondleiding, heeft een gesprek met de directeur en kunt de documenten en papieren van uw kind die het tehuis in bezit heeft inzien. Vaak wordt u uitgenodigd voor een lunch of diner met de directeur en eventueel enkele verzorgsters. Daarnaast regelen we, afhankelijk van uw wensen en de gegevens die bekend zijn, een bezoek aan de vindplaats, aan een eventuele verzorgster of tijdelijke opvangmoeder. Vaak een bezoek aan een (willekeurig) dorp in de omgeving om een idee te krijgen hoe het er geleefd wordt op het platteland (waar uw kind waarschijnlijk geboren is). Dit kan soms met een lunch waar de kinderen mogen helpen bereiden, soms met kijken en helpen op het land. Dit hangt af van de plaats van bestemming. Ook kan het voorkomen dat u nog een 2e, informele bezoek mag brengen aan het tehuis. Ook afhankelijk van de omgeving kunnen we nog een excursie regelen naar een toeristische attractie, een dierentuin, een plaatselijke school etc.

Wij dragen verder zorg voor de aanvraag van de toestemming, waarvoor we van u de nodige documenten nodig hebben (zoals kopieën van paspoorten, adoptieformulieren etc), die we echter met alle zorg, voorzichtigheid en vertrouwelijkheid zullen behandelen en na afloop terugsturen cq vernietigen.

Ook kunnen we voor vertrek kijken of het bezoek verder uitgewerkt moet worden. Bijvoorbeeld wanneer u ook pleegouders ter plaatse wilt (be)zoeken waar uw kind tijdelijk gewoond heeft, een vindplaats te bezoeken of wanneer u hulp nodig heeft om een bepaalde naam of adres van iemand te vinden.

Wanneer u alles zelf wilt regelen en alleen het thuisbezoek door ons laat regelen; dat kan wel, maar is in verhouding wel zeer kostbaar!

Algemene informatie en voorbereidingen voor de China reizen.

Overnachtingen

Wij doen een voorstel voor hotels in de offerte, u geeft elf vooraf aan of u ‘gewone’ 4 * hotels wilt of luxer. De 3 sterren hotels zijn meestal niet echt schoon of hebben badkamers die niet goed functioneren en dan ook niet meteen gerepareerd worden. In sommige plaatsen zijn sfeervolle, kleinschalige pensions, en in vrijwel alle plaatsen is een ruime keuze aan 4 en 5 sterren hotels.
Qua kamersoort is een familiekamer of suite kamer aan te raden: soms is dat een grote kamer met 4 bedden en 2 wc’s of badkamers, maar soms een kamer met tweepersoonsbed plus 1 extra bed. Bovendien niet elk hotel heeft zo’n kamer.
Dan kan het zijn dat er 2 kamers naast elkaar zijn die met een tussendeur verbonden zijn.
Anders is het voor de families te overwegen om een tweepersoonskamer te nemen met een extra bed erbij, of een eenpersoonsbed te delen met 2 personen: de bedden zijn in veel gevallen breder dan de bedden in Nederland. Overleg dit tijdens het opstellen van de offerte.

Vervoer

We regelen vliegtickets naar China. Binnen China reist u per vliegtuig, trein, boot, lokale bus of auto met chauffeur, afhankelijk van uw wensen, uw reiservaring en de plaatselijke mogelijkheden. Dit overleggen we bij het opstellen van de offerte.

Maaltijden

In de grote steden zijn veel restaurants met een grote verscheidenheid aan groente- en vleesgerechten en noedels of rijst. Het ontbijt is bij de kleine pensions niet altijd inbegrepen, maar altijd ter plaatse te bestellen. De restaurants van de duurdere hotels zijn ook altijd duurder, in de directe omgeving zijn meestal zeer betaalbare alternatieven.

Paspoort en visum

Voor deze reizen is een paspoort nodig, dat nog minimaal 6 maanden geldig is na afloop van de reis. Een visum is verplicht. Dit kan aangevraagd worden door het visumformulier volledig ingevuld te brengen naar de Chinese ambassade in Den Haag. De informatie, kosten en aanvraagprocedure sturen we u uiterlijk 6 weken voor vertrek van de reis. Wel bent u zelf altijd verantwoordelijk om het visum te regelen.

Gezondheid

Vaccinaties zijn voor China niet verplicht, maar worden wel aangeraden. Informeer 4 – 6 weken voor vertrek naar de op dat moment geldende richtlijnen. Zie ook thuisvaccinaties waar u eenvoudig informatie kunt inzien en een afspraak bij u thuis maken voor de vaccinaties. (zie ook op onze site bij vaccinaties)
Meestal worden de volgende vaccinaties aangeraden: DTP, tyfus en hepatitis A. Om onderweg gezond te blijven, is het aan te raden geen water uit de kraan te drinken, maar mineraalwater of gekookt water. Mineraalwater is in de grote steden te koop, daarnaast staan in China en Tibet meestal thermoskannen met heet water klaar. Zorg dat u voldoende vocht binnen krijgt, vooral op grote hoogte en bij hoge temperaturen.
Pas ook op met het eten van (rauw) vlees. Darmklachten (meestal diarree en in sommige gevallen verstoppingen) zijn niet altijd te voorkomen. Ander voedsel, verandering van klimaat en cultuur en vermoeidheid kunnen hier ook een rol in spelen. Het is verstandig een middel tegen diarree, verstoppingen en uitdroging (O.R.S.) mee te nemen. Het drinken van bouillon kan ook goed helpen wanneer je veel vocht verliest of vermoeid bent.
De kans bestaat een verkoudheid op te lopen t.g.v. tocht en grote temperatuurwisselingen en kou of tocht in de bussen.

Geldzaken

Wisselen

In China kunt u bij de grote banken pinnen (ATM). Het is handig om ook een bedrag in contante Euros bij u te hebben voor het geval u op het laatste moment nog een klein bedrag wilt wisselen. Het is verstandig ook een creditcard mee te nemen voor noodgevallen. Bij aankomst op de luchthaven kunt u contant geld wisselen en op de meeste luchthavens ook geld pinnen.
De Chinese munteenheid is de renminbi (RMB), ook wel yuan of kwai genoemd. Er zijn biljetten van 1, 2, 5, 10, 50 en 100 in omloop. De yuan wordt weer onderverdeeld in 10 jiao, die weer elk verdeeld zijn in 10 fen. 1 yuan = 10 jiao = 100 fen.
Voor de waarde van de yuan kunt u kijken op www.wisselkoersen.nl

Veiligheid

Het is aan te raden uw geld en paspoort  in een moneybelt op uw lichaam, onder uw kleding te dragen. Dit om de kans op diefstal zo klein mogelijk te houden. Wanneer u deze kostbaarheden kwijt zou raken, kan het erg veel tijd en geduld, en daarmee een deel van de reis kosten om nieuwe papieren te regelen. Het is handig een kopie van het paspoort (inclusief de visumpagina), het ticket en andere belangrijke papieren in uw mailbox of op uw telefoon of tablet te bewaren, zodat u er in noodgeval altijd bij kunt.

Kosten

Kosten voor vervoer en overnachtingen zijn meestal bij de reissom inbegrepen (zie hiervoor uw offerte). Zelf moet u nog zorgen voor de maaltijden en uitgaven van persoonlijke aard. De kosten van een maaltijd variëren van € 1,00-€ 5,00 oplopend tot € 10 in een luxe hotel, bier € 0,25- €1,00, thee is vaak gratis.

Elektriciteit

In China is 220 V en in de stopcontacten past vaak de gewone stekker die wij in Nederland ook gebruiken. In de meeste hotelkamers is een waterkoker beschikbaar.

Literatuur

# Waarom China mij twee dochters schonk, Martijn Roessingh
# China, Travel Survival Kit Lonely Planet
# China Rough Guide
# China, handboek voor reizigers de Geus
# China, landenreeks KIT, Novib
# Culture shock! China Kuperard
# taalgidsje, diverse mogelijkheden
# kaarten: Nelles Maps, China

# Southwest China off the beaten track Collins
# Guizhou, Gina Corrigan Odyssey
# China Yunnan Province The Bradt Travel Guide
# South West China Lonely Planet
# Trans-Siberian Handbook Trailblazer

Zie verder ook literatuurlijst in ‘Te gast in China’ dat u bij boeking van de reis van Fair Travel ontvangt. http://www.tegastin.nl/land/china

Uitgebreide informatie met meer details krijgt u ruim voor vertrek thuisgestuurd

Denk daarbij aan: uitleg over de treinstations en treintickets (hoe deze te lezen), voorbereidingen voor de aanvraag SWI bezoek, visumaanvraag handleiding, waar en hoe geld ter plaatse pinnen, bagagelijst, tips omtrent cadeaus tehuis en nog veel meer.

[/subtab][/subtabs]

Wilt u het net wat anders?

Vrijblijvend een offerte aanvragen ?  Of meer informatie ?