Cappadocië Fietstocht

Cappadocië

8-daagse Fietstocht naar het het kleurrijke hart van Anatolië

De tocht begint op de Erciyes, één van de vulkanen in ruste, die de elementen leverde, waardoor het bizarre landschap in Cappadocie kon ontstaan. Drie tochten leiden naar het hart van Centraal-Anatolie. In de omgeving van Göreme kun je genieten van het bijzondere kleur- en kijkspel, dat gevormd wordt door de valleien, kloven en tufsteenformaties, die je tijdens je tochten ziet.

dag 1 transfer van luchthaven
Transfer van Kayseri naar pension op Erciyes vulkaan (30 km) 45 min. De Erciyes is met zijn 3.917 m. één van de hoogste bergtoppen in Turkije en domineert het landschap. Zelfs op een afstand van 100 km kun je hem aan zijn bijna altijd met sneeuw bedekte kruin herkennen. Overnachting in een berghotel.

dag 2 Erciyes-Ovaçiftliği; de Sultanmoerassen 80 km/ 6 uur
Van de vulkaan die in de eerste eeuw n Chr. zijn laatste as en lava over de omgeving uitspoog, fiets je bergafwaarts langs authentieke dorpjes naar de Sultanmoerassen bij Ovaçiftlik. Deze afdaling over een asfaltweg is tot Develi redelijk steil. Daarna wordt het veel geleidelijker. De sultanmoerassen zijn een natuurgebied waar wel 251 vogelsoorten werden waargenomen. Hieronder ralreigers, kleine zilverreigers en flamingo’s. Omdat de moerassen dreigden droog te vallen worden ze nu beschermd. Je kunt ze met een bootje bezoeken.
Afdaling van 3917 m naar 1.075 m bij Ovaçiftliği.

dag 3 Sultanmoerassen- vallei van Soğanlı -Güzelöz. 48 km
het afwisselender en moet je gaan klimmen. Na het dorpje Akköy zie je alras de eerste tufsteenformaties. De ( verkeersarme) weg van Soğanlı naar Güzelöz is goed berijdbaar en heuvelachtig. De stille Soğanlı vallei kun je makkelijk op de fiets doorkruisen. Je overnacht in een familiepension in het dorpje Güzelöz, op een steenworpafstand van de vallei.

dag 4 Güzelöz- – Mustafapaşa via de ondergrondse stad Mazı 40 km
Zowel Güzelöz als Mustafa paşa zijn oorspronkelijk Griekse dorpjes. Omstreeks 1923 bij het ontstaan van de Turkse republiek, werden de bewoners naar Griekenland gerepatrieerd. Turken, woonachtig in Griekenland moesten naar Turkije verhuizen. Voor beide partijen was dit een pijnlijke ervaring. De Griekse huizen die zijn blijven staan, worden gerenoveerd en zijn veelal in gebruik als guesthouse.
In de dorpjes Mazı en Ayvalı lijkt de tijd stil te staan en de ondergrondse stad bij Mazı is vrij onbekend. Je wordt hier door de dorpsbewoners rondgeleid. Van Güzelöz naar Mazı fiets je op de hoogvlakte met prachtig uitzicht op de omliggende bergen.
Overnachting in een Grieks huis in Mustafa paşa (Sinassos).
Route heuvelachtig met één klim en een afdaling van 475 m.

dag 5 Mustafapaşa –Pancarlı vallei-Kavak-Göreme 31 km
Nu je het hart van Cappadocie nadert fiets je door kleurrijke valleien en kloven. De Pancarlı vallei bijvoorbeeld is rose. Via de dorpjes Ibrahim Paşa en Kavak, waar je steil omlaag en weer omhoog uit de kloof moet fietsen bereik je Göreme, waar je de volgende dagen zult blijven. Overnachting in een pension in Göreme.

dag 6 Göreme- Çavuşin- Zelve-Göreme 32 km
Tijdens de tocht van vandaag kun je veelvuldig van je fiets stappen om te fotograferen. Het oude dorp Çavuşin, de Paşabağ tufsteen-formaties in Zelve, die vergeleken worden met feeënschoorstenen en 15-20 m hoog zijn en de Devrent vallei, behoren tot de bezienswaardigheden op weg naar Avanos aan de rode rivier. Na een bezoek aan dit pottenbakkersstadje keer je over de asfaltweg terug naar Göreme.
Overnachting in een pension in Göreme.

dag 7 Göreme-Uçhisar-White & love valley-Göreme 20 km
Je hebt ze al zien liggen in de verte, de burchten van Ortahisar en Uçhisar. Op deze laatste dag hier fiets je klimmend naar Uçhisar, waar je op de burcht een mooi uitizcht op de omgeving hebt en bij helder weer de Erciyes vulkaan ziet. Langs de witte- en love valley fiets je over een hooggelegen tractorpad terug naar je standplaats waar je het openlucht museum met de talloze kerkjes kunt bezichtigen.
Overnachting in een pension in Göreme.

dag 8 inleveren fietsen en transfer naar luchthaven Kayseri

Einde fietstocht

Neem gerust contact op met:
Berry Vos
What’s app: + 90 535 834 90 49
e-mail: bvos12@superonline.com