Logo Fairtravel.nl uw reisbureau met een persoonlijke aanpak

Tibet

Tibet spreekt voor velen tot de verbeelding en niet voor niets. De adembenemende landschappen met machtige bergtoppen, gletsjers, groene valleien, blauwe meren en kale hoogvlakten. Het boeddhisme wordt er door vrijwel iedereen aangehangen. Gebedsvlaggen wapperen in de wind op de gouden daken van de kloosters, rond de tempels lopen pelgrims te prevelen en bidden ‘om mani padme hum’. Tibetanen, gekleed in zware jassen en met grote stenen van bloedkoraal en turkoois in hun oor, sjokken met hun paard door de straten of galopperen door de bergen.

Tibet Algemeen

Tibet170webkailashIn Tibet zijn vele reismogelijkheden. U kunt vliegen naar Lhasa, vliegen vanaf Beijing, Xi’an, Chengdu en Kathmandu. Maar ook per trein of overland kunt u via verschillende routes het gebied bezoeken.
Daarnaast zijn nog veel Tibetaans boeddhistische gebieden buiten de provincie Tibet. Maar niet alle gebieden zijn altijd open; de Chinese overheid bepaalt waar en hoe u mag reizen. Alles (hotels, vervoer en gids) moet vooraf vastgelegd en aangevraagd worden en dan krijgt u een permit voor die route. Dit permit regelen we voor u, samen met alle vervoer en overnachtingen. Het een kan niet zonder het ander.

Mount Kailash

Trek per landcruiser en truck dwars door het ruige landschap naar het westen van Tibet. Geniet van vergezichten en besneeuwde toppen op de Tibetaanse hoogvlakten. Bezoek de boeddhistische grotten bij Guge, loop samen met de pelgrims de ‘kora’ rond de heilige berg Kailash, terwijl de yaks statig meelopen met de bagage en etensvoorraad. Rust weer uit aan het immens blauwe Manasarovarmeer en bezoek het basiskamp van de Mt Everest voor u naar Nepal reist.

West Tibet, Mount Kailash

U vliegt naar Lhasa, waar u een aantal dagen kunt genieten van de stad en aan de hoogte kunt wennen. Natuurlijk kunt u ook overland binnenreizen vanaf Nepal of vanaf Chengdu. Daarna begint de tocht door een onherbergzame natuur. Dagenlang bent u in een van de meest ongerepte gebieden van de aarde met hoogvlakten van ruim 5000 meter, woeste bergketens en prachtige meren.
Via Gyantse en Shigatse rijdt u naar het westen, via Saga en de noordelijke route naar Tsochen, Gakyi en Ali, het kruispunt van verschillende handelsroutes. Tsada ligt in een vallei met tempels en stupa’s omgeven door rotsen en meditatie-grotten, waar u de gelegenheid heeft om door het maanlandschap van het oude Tibetaanse koninkrijk Guge te wandelen en de overblijfselen van de Guge-architectuur te bekijken.
Mount Kailash is een bedevaartoord voor boeddhisten, hindoes, bon po’s en jains. De berg, 6714 meter hoog, wordt ook wel ‘juweel van de sneeuw’ genoemd. U kunt de ‘kora’, de religieuze rondgang, lopen met yaks. Het is een zware tocht, maar het prachtige landschap en de devotie van de vele pelgrims maken deze tocht tot een onvergetelijke herinnering.
Uitrusten kunt u daarna bij het heiligste meer van Tibet, het Manasarovarmeer. U kunt hier samen met de pelgrims een ritueel bad nemen om alle zonden weg te wassen. Ook hier kunt u een kora lopen. Daarna reist u weer richting Lhasa of Nepal, u kunt voor de route via het Mt Everest Base Camp kiezen.

Mogelijke route 22- 26 dagen

Ams – Chengdu
aankomst Chengdu
Lhasa
Lhasa
Lhasa
Lhasa
Gyantse
Shigatse
Shigatse
Latse/ Sakya
Saga
Paryang
Darchen
Kailash
Kailash
Kailash
Paryang
Saga
EBC/ Lao Tingri
Rombuk
Nyalam
grens/ KTM
Kathmandu
Kathmandu
Kathmandu – Delhi
vlucht Delhi – Amsterdam

Van Kashgar naar Kailash

Deze route is nog niet zo heel lang toegestaan en ook niet altijd. De route gaat door de bergwoestijn van Xinjiang, met passen tot ruim 5000 meter.
U vliegt eerst van Beijing naar Urumqi en dan verder naar Kashgar. Kashgar is een grote oase-stad midden in de woestijn met een mengeling van Uyghuren, Kyrgizen, Uzbeken en Han Chinezen. De stad heeft een kleurrijke bazaar met oosterse sfeer, er zijn moskeeën en u ziet er ezelskarren door de straten trekken.
De onderkomens op deze route zijn nog simpeler dan op de andere routes in Tibet; een klein gebouw, gemaakt van golfkarton en platen van blik blijkt uw ‘hotel’ te zijn.
Het landschap met zandheuvels, brede rivierbeddingen met kleine stroompjes, grote vlakten zonder enig sprietje groen, maar met prachtige kleurschakeringen in het gesteente van grijs naar bruin tot geel, schitterende bergen en passen vaak nog met een laag sneeuw bedekt.
Via kleine plaatsen als Yencheng, Mazar, Hong liu Tang, Cetona Goe komt u Tibet binnen bij Domar. Op weg naar Ali komt u bij het schitterende Palgonmeer een iets meer bevolkt gebied, u kunt hier nomaden treffen die met hun kudde yaks rondtrekken. Vanaf Ali volgt u dan de route zoals bij Kailash beschreven. Ook kunt u natuurlijk vanaf Ali naar Lhasa rijden.
Maar we moeten altijd eerst goed navragen of en via welke plaatsen de route is toegestaan!

Nepal en Tibet

van Nepal naar Lhasa of van Lhasa naar Nepal

Het Nepal-Tibetprogramma is individueel te boeken, maar u kunt regelmatig (van april t/m november) aansluiten bij een internationale groep.
Vanuit Kathmandu reist u per jeep over land naar Tibet of vliegt naar Lhasa en reist terug naar Nepal.
U bezoekt kloosters onderweg en kunt genieten van het prachtige berglandschap.
Kathmandu is een sfeervolle stad met veel hindoeïstische en boeddhistische tempels en kloosters, gezellige restaurants en winkels vol snuisterijen. In de omgeving zijn de Swayambunath, Bodnath en Pashupatinath zeker de moeite waard.

De route

Per jeep of busje reist u vanuit Kathmandu naar de Nepalese grens. U rijdt door een prachtig groen berglandschap met veel dorpen. Aan de grens verlaat u de bus en krijgt de Nepalese douaneformaliteiten. Daarna ontmoet u uw Tibetaanse gids en chauffeur en reist met hen verder. Eerst via de “Friendshipbridge” en “niemandsland” zo’n 20 kilometer zigzaggend naar Zangmu, waar de Chinese douane is. U overnacht in Zhangmu of in het verder gelegen Nyalam, op 4000 meter hoogte. Zorg dat u deze dagen voldoende water en thee drinkt en bijvoorbeeld knoflooksoep eet. Dit helpt allemaal om de hoogteziekte-verschijnselen zo klein mogelijk te houden. Vanaf Zhangmu reist u via de 5200 meter hoge Lungla naar Tingri, het groene landschap is inmiddels overgegaan in droog en ruig gebergte. Vanaf Tingri heeft u op heldere dagen een fantastisch uitzicht op de Mount Everest. Wilt u via het Mount Everest Base Camp reizen dan adviseren we u de route in omgekeerde richting te doen, dus van Lhasa naar Nepal. Dit om de kans op hoogteziekte te verkleinen. Met prachtige panorama’s reist u over Tibetaanse hoogvlakten met passen van boven de 5000 meter. U kunt genieten van indrukwekkende landschappen, bijzondere kloosters, pittoreske dorpen en ontmoetingen met pelgrims en nomaden te paard.

Lhasa
Hier kunt u dagen doorbrengen op het plein en de straten bij de Jokhangtempel. Honderden pelgrims en gelovigen werpen zich op de grond om de goden te vereren en te aanbidden. Neem hier ook voldoende tijd om de het Potalapaleis, het Sera- en het Drepungklooster te bezoeken of een daguitstap te maken naar Ganden.

Shigatse
Hier staat het bijzondere Tashilhumpoklooster. Het is een uitgebreid complex van tempels, tombes, kapellen, binnenplaatsen en leslokalen. Zeer indrukwekkend is het enorm grote beeld van Maitreya, de Boeddha van de toekomst.
Gyantse Hier is de Kumbumstupa is de moeite van het bezichtigen waard vanwege de mooie bouw en de authentieke muurschilderingen. Vanaf het fort heeft u een prachtig uitzicht over de stad. Verder richting Lhasa rijdt u langs het prachtige diepturkooise meer Yamdrok Tso, gelegen op een hoogte van bijna 5000 meter.

Korte route met bezoek aan Mount Everest base Camp

Ams- Chengdu
aankomst Chengdu
Chengdu
vlucht Chengdu- Lhasa
Lhasa
Lhasa
Lhasa
Gyantse
Shigatse
Sakya
Rombuk
Mt Everest Base Camp/Lao tingri
Lao tingri- grens -Kathmandu
Kathmandu
vlucht Kathmandu – Delhi
Delhi – Amsterdam

Oost Tibet

Reis via een adembenemend mooie, weinig bereisde route vanuit Chengdu naar Tibet en Nepal. Helaas niet altijd meer toegestaan!
Ontmoet nomaden op de graslanden en bezoek monniken in hun kloosters. Trek per landcruiser door majestueuze bergen en over Tibetaanse hoogvlakten van Sichuan en Tibet. Ervaar de heilige sfeer rondom de Jokhangtempel in Lhasa en geniet van Kathmandu.

Route

Met gids en chauffeur trekt u per landcruiser door het oosten van Tibet naar Lhasa. U bevindt zich ruim twee weken tussen verlaten landschappen en eindeloze bergvlakten, afgewisseld met zo nu en dan een kleine nederzetting. De wegen zijn moeilijk begaanbaar, ongeasfalteerd en zigzaggen door de bergen, over passen, langs rivieren en afgronden.
In een dag reist u naar Kangding, de eerste plaats met Tibetaanse sfeer van deze reis. Na een luxe geasfalteerde begin gaat de weg over in een slechte weg van stenen, zand en modder wanneer we aan de Erlanshanpas beginnen.
Kangding. De stad heeft op het eerste gezicht een Chinese uitstraling, maar wanneer je er wat rondloopt en de Tibetaanse tempels bezoekt, zie je al snel dat hier een Tibetaanse ziel huist.
Vanaf hier bent u helemaal ondergedompeld in het Tibetaanse. U komt in dorpen met levendige straten en prachtige kloosters. Tibetanen lopen trots, in zware jassen met mouwen tot op de grond, vrijwel altijd één arm uit de mouw. Hun gitzwarte haar in veel vlechtjes, versierd met kleurige banden, met grote stenen van bloedkoraal en turkoois in hun oor zie je ze met hun paard langs de kleine winkels lopen. Tijdens het festival in het voorjaar staan grote tenten rondom de stad met pelgrims die van heinde en ver gekomen zijn.We overbruggen passen van 3900 tot 5000 meter die soms met sneeuw of ijs bedekt zijn, zoals de Ganzi, Dege, Lhagong en Drango La. Op het hoogste punt gooit de chauffeur gebedspapiertjes in de lucht om een goede reis van de goden af te dwingen. In de wind dwarrelen de gekleurde papiertjes weer terug naar de aarde en om ons heen wapperen gebedsvlaggen. U kunt genieten van de vergezichten en intussen de spanning van de vaak zware rit weer van u af laten waaien. De passen worden afgewisseld met schitterende meren en valleien met een mozaïek van begroeide akkertjes. Een groene vallei en de oevers van een meer of rivier bieden u uitstekende gelegenheden om te picknicken. Onderweg naar Dege zijn bijzonder mooi tempels en kloosters, evenals bij Ganze en Lhagang. Na Dege beginnen we meteen aan twee zware passen op weg naar Chamdo.
Dit deel van het Tibetaanse gebied in Sichuan, dus buiten het huidige Tibet is vrij authentiek. De kloosters, monniken en pelgrims waren lange tijd vrijer dan in Tibet.
Vanaf Chamdo heeft u de keuze de zuidelijke of de noordelijke route te nemen. In Chamdo kunt u een extra dag verblijven. Het is een leuke stad met drukke, gezellige markten, kleurrijke Tibetaanse bewoners en pelgrims en een fantastisch klooster.

De zuidelijke route

U kunt eventueel via een spectaculair route naar het Riwoche klooster, echter de passen liggen vaak zo vol sneeuw dat de weg meestal onbegaanbaar is. Op weg naar Pomda rijdt u plots weer tientallen kilometers over asfalt. Vervolgens daalt de weg, weer onverhard, hobbelig en slingerend naar een grote kloof: het dal van de Mekongrivier. De weg volgt deze rivier een aantal kilometers en gaat daarna weer zigzaggend over een hoge pas naar een volgend dal. U blijft zo nu en dag een dag in een stad of dorp (vooraf vastleggen) en kunt dan de kora lopen, de pelgrimsroute rondom een klooster. U kunt intussen genieten van de natuur en een praatje maken met de mensen die hun land bewerken of als pelgrim deze kora lopen. Vanaf Bayi kunt u in één dag, over een geasfalteerde weg naar Lhasa rijden, maar ook kunt via Tsetang nog een ander mooi stuk van Tibet zien. U rijdt dan via de hoogste pas tot nu toe, de Padran La van ruim 5000 meter, om vervolgens soepeltjes weer af te dalen door een landschap vol prachtige landbouwtaferelen. Het is echt een adembenemende onderneming. Tsetang heeft een mooie oude binnenstad met enkele kleine kloosters.

De noordelijke route

gaat vooral over hoogvlaktes. Het landschap is wat meer verlaten en woestijnachtig.Er zijn prachtige uitzichten en vaak helderblauwe luchten. U reist via Nagqu en het Namstomeer.

Chengdu

U vliegt naar Chengdu rechtstreeks vanaf Amsterdam of eventueel met een overstap in Beijing. In Chengdu kunt u in een traditioneel theehuis genieten van een kop thee, terwijl u de omgeving rustig op u laat inwerken. Natuurlijk kunt u ook over een gezellige markt slenteren of een Chinese tempel bezoeken. De chauffeur en gids uit Tibet halen u hier op.

Tibetaanse gebieden

Buiten Tibet zijn Tibetaanse gebieden (Kham en Amdo), met grasvlakten, bergen en gletsjers, pelgrimsoorden, nomaden, authentieke kloosters en boeddhistische tempels die niet onderdoen voor Tibet zelf.
Er zijn prachtige
routes samen te stellen door Sichuan, Qinghai en Gansu, waar u versteld zult staan van de levendige Tibetaanse cultuur.

Van Xi’ahe naar Chengdu of naar Xining

een korte route met diverse Tibetaanse kloosters. Een paardrijtocht van een of meerdere dagen is mogelijk.

Van Kunming naar Chengdu

langs de grens van de provincie Tibet door hooggebergte en met afgelegen kloosters.
Een rondreis van 3-6 weken van Chengdu door Sichuan en Qinghai: een zeer onontgonnen gebied waar u reist naar afgelegen kloosters, naar prachtige meren en waar u regelmatig nomaden en pelgrims zult ontmoeten. Ook kunt u naar de op één na heiligste berg van de Tibetanen, de Amnye Machen, die in schoonheid en hoogte niet onderdoet voor Kailash.

Route vanuit Chengdu

Regelmatig is er een directe vlucht naar Chengdu. Chengdu is een snel groeiende stad, waar inmiddels immens grote gebouwen en winkelcentra zijn gebouwd, zeer indrukwekkend om te zien.
U kunt ook het panda breedingcentrum gaan bezoeken.
De reis maakt u per landcruiser met chauffeur en eventueel een gids. Na een dag reizen ziet u de eerste tekenen van het boeddhisme. De huizenbouw, graslanden met nomadententen, een klooster, hoge bergen en passen met gebedsvlaggen. De steden zijn klein en in de hoofdstraat ziet u Tibetaanse winkels en koopwaar. Veel Tibetanen in traditionele kleding komen van heinde en ver te paard, met lokale bus of achter op een truck om hier hun inkopen te doen.
Mooie voorbeelden op de route zijn:
Aba een kleine plaats met een mooi klooster, waar u ‘s ochtends vroeg een dienst kunt bijwonen. Ook is het mooi wandelen in de omgeving naar een nabijgelegen dorp of klooster.
Op weg naar Maqu ziet u prachtige landschappen met graslanden en regelmatig nederzettingen met nomaden en kudden yaks, geiten of schapen.

Route Chengdu – Chengdu

24-28 dagen
U reist met landcruiser met chauffeur. U kunt eventueel zelf de hotels regelen indien u wilt en daardoor de route onderweg nog wat aanpassen.

Ams vertrek
Beijing
nachttrein Xi’an
Xi’an
nachttrein Lanzhou
auto naar Xiahe
Xiahe
Xiahe
Langmusi
Langmusi
Songpan
Songpan
Chengdu
Chengdu

Chengdu
Kangding
Tagong
Litang
Gantse
Dege
Luhuo
Markham
Aba
Maqu
Long Musi
Zoige
Hongyuan
Mewa gompa
Songpan
Chengdu

Chengdu
Kangding
Yajiang
Litang
Litang
Xinlong
Ganzi
Ganzi
Daofu
Tagong
Danba
Danba
Maerkang
Maerkang
Hongyuan
Tangke
Ruoergai
Langmusi
Langmusi
Xiahe
Xiahe
Tongren
Tongren
Guide
Gonghe
Xining

Opmerking

Regelmatig zijn ook delen van de Tibetaanse gebieden gesloten voor buitenlandse toeristen. Wanneer we een offerte maken voor u zullen we telkens eerst de situatie van dat moment navragen.

Ladakh Indiase Himalaya

Individueel reizen en trekkings in de Indiase Himalaya.
Dit gebied in India komt sterkt overeen qua sfeer, kloosters en boeddhisme met Tibet. Het reizen is hier niet of veel minder aan regels gebonden. Van mei t/m september kan dit een goed alternatief voor, of een mooie aanvulling zijn op Tibet zijn.
Zie verder bij India op de Ladakhpagina.

Trekking in Tibet

De meeste mensen reizen per landcruiser en/of auto (met gids en chauffeur) door Tibet. Het is echter ook prachtig om een stuk te lopen.
Zo is er een prachtige, pittige 4-5 daagse wandeltocht met yaks, tenten, kok en gids van Ganden naar Samye. We regelen dit met gids, kok, yakbegeleiders en yaks. De yaks dragen de bagage zoals tenten, kookgerei, eten en uw persoonlijke bagage. Zelf draagt u nog een dagrugzak met bijvoorbeeld regenjas, camera, drinkwater voor de dag.
De kok verzorgt de maaltijden en u overnachten in tentjes.

start in Ganden (1,5 uur rijden van Lhasa)
naar basis van Shuga La (pas) trek
Shuga La trek
Chitu rivier en Chitu La (pas) trek
aankomst Samye
bezoek Dorjee Drak tempel Deze tocht valt in te passen in bijvoorbeeld een Lhasa naar Nepal reis.

Daarnaast kunt u bij de kloosters vrijwel altijd een ‘kora’ lopen, een heilige tocht rondom het klooster, u komt er vrijwel altijd pelgrims onderweg tegen. Zo’n kora kan 1 uur zijn, maar soms ok dagen duren.
De kora bij Kailash duurt 3 tot 4 dagen en is druk met pelgrims en gelovigen uit Tibet en hindoes uit India, voor beide culturen is Kailash een heilige berg. U overnacht dan in eenvoudige guesthouses onderweg, er is altijd voor iedereen plaats; bij hoogtijdagen is het aanschuiven in bed of op de grond! U kunt een yak inhuren om de bagage te dragen.

Vanwege de hoogte zijn de tochten pittig en een goede conditie is vereist.

Fietsreis Lhasa naar Kathmandu

Fietsen van Tibet naar Nepal via Mount Everest Basecamp. Regelmatig kunt u aansluiten bij een internationale groep om per fiets door Tibet te reizen.

Tibet Cycle trip Lhasa to Kathmandu

Fixed Group departure (groep 6-15 personen)

Itinerary
Day 01 – Arrival in KTM and transfer to Hotel
Day 02 – Sightseeing : Pashupati Temple , Boudha Stupa and Swaymbhunat
Day 03 – Fly KTMLXA / transfer to Hotel x 4 Nights
Day 04 – Sightseeing : Drepung Monaster and Jokhang Temple
Day 05 – Sightseeing : Potala Palace and Sera Monaster
Day 06 – Lhasa free day
Day 07 – Chushul
Day 08 – Nangartse
Day 09 – Gyantse / Hotel Wutse or similar Hotel
Day 10 – Shigatse / Hotel Mansarovar or similar Hotel
Day 11 – Shigatse
Day 12 – Near Silong
Day 13 – Lhatse
Day 14 – Xegar
Day 15 – Tashidzom
Day 16 – Rombuk
Day 17 – EBC visit and return to Tashidzom
Day 18 – Lao Tingri
Day 19 – Below Lalung La
Day 20 – Nyalam
Day 21 – Zhangmu – Kodari – The Last Resort x 1 night
Day 22 – Kathmandu transfer by Bus / Jeep to Hotel
Day 23 – Free day
Day 24 – Tour ends

INCLUDE :
Accommodation as per itinerary Chengdu / Kathmandu, Lhasa, Gyantse, Shigatse & Last Resort twin sharing
All camping equipment
All meals whilst camping only ( Chusul to Nyalam )
Land transport as per itinerary
Support truck to transport food, luggage and camping equipment
All airport transfers (except Chengdu)
Guide for all trip in Tibet
Tibet entry permit

EXCLUDE :
Mountain bike and related equipments
Personal expenses such as drinks, postage, laundry
Meals on non camping portion of the trip
KTM Airport departure tax
Travel insurance / Emergency evacuation
Tips and gratuities
Photography fees inside Monasteries
Costs arising from unforeseen events outside the control of us( Landslides, road blocks , strikes etc.)
Bike guide may be arranged at extra cost
Land cruiser to transport group members part or all of the route may be arranged at extra cost.
Extra costs incurred due to flight delays, flight cancellations or any flight related problems
Extra costs incurred due to transport strikes, road blocks or any unforseen events
Extra costs for local vehicle / porter hire charge due to landslides or any other unfortunate even

Prijs en data op aanvraag.

Geldzaken

Wisselen

In Nepal en in China en Tibet kunt u terecht met contanten in Euros.
In Lhasa, Kathmandu en Chengdu en de grotere Tibetaanse steden zijn ATM’s waar u kunt pinnen.
De Chinese munteenheid, die ook in Tibet gebruikt wordt, is de renminbi (RMB), ook wel yuan of kwai genoemd.
Er zijn biljetten van 1, 2, 5, 10, 50 en 100 in omloop. Koers www.wisselkoersen.nl
Geld dat u bij het verlaten van het land over heeft, kunt u met het tonen van een officieel wisselbewijs bij een bank op de luchthaven, met koersverlies, inwisselen.

Veiligheid

Het is aan te raden uw geld, paspoort en vliegticket in een moneybelt op het lichaam, onder de kleding te dragen. Dit om de kans op diefstal zo klein mogelijk te houden. Wanneer u deze kostbaarheden kwijt zou raken, kan het erg veel tijd en geduld, en daarmee een deel van uw vakantie kosten om nieuwe papieren te regelen.
Het is handig een kopie van het paspoort (inclusief de visumpagina) en van belangrijke papieren en pasjes mee te nemen en/of scans ervan in uw mailbox of iphone te zetten. Mocht u onverhoopt toch iets kwijtraken dan kunt u met behulp van de kopieën sneller nieuwe papieren regelen.

Afdingen

Bij het kopen van souvenirs is afdingen een gewoonte in Tibet en Nepal. Bij de straathandelaren kun je meestal veel afdingen, in winkels minder. Aan afdingen moet u misschien even wennen, maar zie het als een spel. Natuurlijk betaalt u altijd iets meer dan de Nepalezen en Tibetanen zelf. In restaurants zijn er vrijwel altijd vaste prijzen.

Fooien

Het geven van fooien is gebruikelijk in restaurants (5-10%) in Nepal en steeds meer ook in Tibet.
Daarnaast is het een gewoonte om een gids of chauffeur na afloop van een meerdaagse tocht een fooi te geven. Naast geld vinden ze een cadeautje zoals zaklamp, aansteker of t – shirt ook leuk. De chauffeurs doet u ook een groot plezier wanneer u hen onderweg een kopje thee, een sigaret of eten aanbiedt, maar ook door het aan te nemen als zij het u aanbieden.

Bedelen

Vooral in Kathmandu en Lhasa wordt veel gebedeld. U voor u zelf bepalen of u wel of niets wilt geven. Kijk wat voor lokaal gebruik een redelijk bedrag is, of geef fruit, een maaltijd of een kop thee.

Gezondheid

Vaccinaties zijn voor Tibet niet verplicht, maar worden wel aangeraden. Informeer 4 – 6 weken voor vertrek naar de op dat moment geldende richtlijnen. Zie ook thuisvaccinaties waar u eenvoudig informatie kunt inzien en een afspraak bij u thuis maken voor de vaccinaties.
Meestal worden de volgende vaccinaties aangeraden: DTP, tyfus en hepatitis A. Om onderweg gezond te blijven, is het aan te raden om geen water uit de kraan te drinken, maar mineraalwater of gekookt water. Mineraalwater is in de grote steden te koop, daarnaast staan in China en Tibet meestal thermoskannen met heet water klaar. Zorg dat je voldoende vocht binnen krijgt, vooral op grote hoogte.Pas ook op met het eten van (rauw) vlees. Darmklachten (meestal diarree en in sommige gevallen verstoppingen) zijn niet altijd te voorkomen. Ander voedsel, verandering van klimaat en cultuur en vermoeidheid kunnen hier ook een rol in spelen. Het is verstandig een middel tegen diarree, verstoppingen en uitdroging (O.R.S.) mee te nemen. Het drinken van bouillon kan ook goed helpen wanneer je veel vocht verliest of vermoeid bent.
De kans bestaat een verkoudheid op te lopen t.g.v. tocht en grote temperatuurwisselingen en kou of tocht in de jeeps. Neem daarom warme kleding en een sjaal mee en eventueel een middel tegen verkoudheid.

Hoogteziekte

Hoogteziekte kan voorkomen op hoogtes boven de 2000 – 3000 meter. Verschijnselen van hoogteziekte zijn hoofdpijn, misselijkheid, kortademigheid, droge keel bij het slapen, licht slapen en veel dromen. Meestal zijn de verschijnselen niet ernstig en nemen na een of enkele dagen af.
Drink veel water en eet veel knoflook (bijvoorbeeld knoflooksoep) om de verschijnselen te verminderden. Raadpleeg een arts ter plaatse wanneer de verschijnselen aanblijven.

Paspoort, visum en permits voor Tibet

Voor deze reis is een paspoort nodig, dat nog minimaal 6 maanden geldig is na afloop van de reis. Een visum is voor zowel China als Nepal verplicht. Wanneer u de reis boekt krijgt u van ons de benodigde visumaanvraagformulieren met uitleg.

Permits

Tibet mag u alleen bezoeken met een Chinees visum en daarnaast permits voor Tibet. Deze permits verzorgen we vooraf bij de plaatselijke Chinese autoriteiten. De route moet vooraf doorgeven en vastgelegd en de gids krijgt een lijst met alle namen en gegevens van de reizigers en de plaatsen waarvoor de toestemming is afgegeven.
Deze papieren moet u onderweg regelmatig tonen aan de PSB (Chinese autoriteiten), zij controleren of u niet naar ‘verboden’ plaatsen gaat. Ook mag u de meeste hotels niet binnen zonder alle papieren te overleggen.
We hebben een fotokopie (scan) van van uw paspoort nodig en regelen dan alle permits voor de reis. Bij aankomst in Tibet krijgt u van onze contactpersoon dan de papieren en permits. Wanneer u van Nepal naar Tibet reist regelt onze contactpersoon in Nepal uw visum voor China. Prijzen voor dit visum en de permits zijn in de offerte opgenomen wanneer u vanuit Nepal reist.

Klimaat

Tijdens deze reizen kunt u extreme temperatuurverschillen meemaken. U komt immers hoger dan vijf kilometer en reist over hoogvlaktes. Wat kleding betreft zult u dus op alles voorbereid moeten zijn. Het ene moment is lichte katoenen kleding voldoende, terwijl je het andere moment een dikke trui, (dons)jas, sjaal, muts en handschoenen nodig hebt. Overdag is het in Lhasa van mei t/m september meestal warm genoeg om in een T-shirt of blouse rond te lopen. In het najaar is het daar net iets te fris voor. Het sneeuwt zelden in Lhasa. Wel is er in de zomer een grotere kans op regen dan in het najaar. De zomerregen kan, ook nog in oktober, eventueel gevolgen hebben voor de begaanbaarheid van de weg van Lhasa naar Kathmandu en andere wegen in Tibet.
In mei is het meestal een paar graden warmer dan in oktober, maar op de passen kan nog sneeuw en ijs liggen. Vaak heb je helderblauwe luchten met veel zon.
Van april t/m november is het over het algemeen goed te reizen in Tibet.
Nepal heeft een droog seizoen van oktober t/m mei en de moesson van juni t/m september. Temperaturen 15-20° C van oktober t/m maart, daarna oplopend tot 35° C.

Literatuur

• Tibet handbook, Gyurme Dorje Footprint
• Tibet Handbook Moonpublications
• Travel Survival Kit, Tibet, Lonely Planet
• Travel Survival Kit, Nepal Lonely Planet
• taalgidsje, diverse mogelijkheden
Zie verder ook literatuurlijst in “Te gast in Tibet” dat je bij boeking van de reis van Fair Travel ontvangt.
In Nepal zijn veel goede boeken en kaarten te koop van zowel Nepal als Tibet.

Vervoer

Afhankelijk van de route die u kiest is het een moeilijk toegankelijke gebied met ongeasfalteerde en slechte wegen dwars door de bergen met passen van ruim 5000 meter, die soms nog met sneeuw of ijs bedekt zijn. Over 150 – 200 kilometer doe je dan een hele dag. Ook kunnen de jeeps door de slechte wegen kapot gaan en zal er regelmatig aan de wagens gesleuteld worden. In de zomer en na de moessontijd kunnen de wegen modderig en nat zijn of kunnen er wegverschuivingen ontstaan.
De wegen rondom Lhasa en van Lhasa naar Nepal zijn inmiddels voor een groot deel geasfalteerd.
Onderweg stopt u zo nu en dan voor een kop thee en een lunch. Maar u kunt soms uren geen restaurant of dorp tegenkomen. Zorg daarom dat u altijd een kleine voorraad eten en drinken heeft, voor het geval u vanwege een kapotte auto of een extra slechte weg, ergens langere tijd blijft steken.

Overnachtingen

In de steden heeft u meestal keuze tussen middenklasse en luxere hotels. Buiten de steden zijn er echter zelden goede hotels. De accommodatie in de kleine dorpen onderweg is over het algemeen slecht. Betonnen kamers met harde bedden, meestal geen douche en soms helemaal geen kraan. Op de route tussen Chengdu en Lhasa, tussen Lhasa en Kailash en van Kashgar naar Kailash is er weinig of geen keuze aan hotels. Hier boeken we niet altijd de overnachtingen vooraf, maar kunt u dat zelf ter plaatse doen, met hulp van de gids.

Maaltijden

In Tibet staan altijd noodlesoep en momo op het menu. Momo’s zijn kleine gestoomde broodjes van een soort pastadeeg, meestal gevuld met vlees. Ook het ontbijt bestaat uit noodlesoep, momo’s of droge koekjes. In Chinese en moslimrestaurants is over het algemeen een ruimere keuze. Rijst en soep worden vaak pas als laatste geserveerd.
Omdat er vaak geen ontbijt is in de hotels onderweg en omdat u rekening moet houden met oponthoud tijdens grote afstanden, is het handig om instant noodlesoep en/of koekjes bij de hand te hebben, die u onderweg kunt kopen. Vaak hebben hotels of restaurants grote thermoskannen met heet water klaarstaan.
In Kathmandu is een uitgebreide keuze aan (internationale) restaurants, in Lhasa is dat minder het geval, wel is er een ruim aanbod van Chinees en Tibetaans eten.

Zwaarte

Vanwege de grote hoogte, u bent altijd boven de 3000 meter oplopend tot ruim 5000 meter, is het een vermoeiende reis. Daar komen de slechte wegen en een hele dag hobbelen in de auto of slechte onderkomens nog bij. Dus met name als u van de begaande paden afwijkt zijn het inspannende tochten. We verwachten van de deelnemers een flexibele geest en een goede mentale en lichamelijke conditie. Op de lange ‘overlandtochten’ krijgt u er ook mee te maken dat de chauffeur regelmatig aan zijn auto moet sleutelen en dat er oponthoud kan ontstaan door een kapotte auto of het sleutelwerk.We regelen in principe een goede landcruiser met goede chauffeur, maar door de slechte wegen hebben deze wagens veel te lijden.
Voor meer begaanbare routes rondom Lhasa en Lhasa naar Kathmandu speelt dit tegenwoordig, met de nieuw aangelegde wegen, nauwelijks nog.

Zeden en Gewoonten in Tibet

Het Tibetaans boeddhisme, ook wel het lamaïsme genoemd, is de belangrijkste godsdienst in Tibet en is nauw verweven met het dagelijkse leven en de cultuur. Overal in het landschap en in de dorpen zijn gedenktekens zoals gebedsvlaggen, manistenen en chortens. Ook ziet u veel mensen die met een gebedsmolen in hun hand gebeden prevelen.
U zult tijdens deze reis veel gewoontes en gebruiken zien en herkennen.
Het wordt zeer op prijs gesteld door de lokale bevolking als u als gast/toerist hun gebruiken respecteert. Zo loopt u in boeddhistische tempels en langs heilige gedenktekens altijd links om (dus met het heiligdom aan je rechterhand) uit respect voor de goden. Bij het bezoek aan een tempel of klooster, trekt u uw schoenen voor de deur uit, stapt niet op de drempel en gaat nooit met de voeten naar de Boeddha gericht zitten. In veel kloosters wordt ‘s ochtends vroeg een tempeldienst gehouden, die u soms mag bijwonen. Een fascinerende en indrukwekkende bijeenkomst van monniken van jong tot oud die in schemerdonker bij het licht van boterlampjes hun gebeden opzeggen. De gebeden worden met diepe stem gereciteerd en gezongen en er wordt boterthee met tsampa genuttigd. In sommige kloosters mag u fotograferen, maar zonder gebruik van flitser. Vaak moet u voor het maken van foto’s of voor video-opnamen betalen. Naast de gewone entree, koopt u daarvoor een extra kaartje.
Officieel moeten de Tibetanen drie maal weigeren alvorens ze ‘ja’ mogen zeggen, dus ook wanneer u hen iets aanbiedt, hou dan even vol om zeker te weten of ze bedanken.

gompa: klooster. De kloosters bestaan meestal uit verscheidene tempelhallen met oude wandschilderingen over het leven van de goden, demonen, het paradijs en het hiernamaals. Vanaf het dak heb je meestal prachtig zicht over het dorp en de omliggende bergen.
chorten of stupa: een gedenkteken, meestal klein gebouw, waarin relikwieën van een belangrijke lama of monnik liggen opgeslagen
manisteen: steen met gebeden er in gegraveerd (“Om mani padme hum = o, juweel van de lotusbloem”) om aan de goden te offeren; om de goden te bedanken of te vragen
manimuur: muur opgebouwd uit grotere en kleinere manistenen
gebedsvlaggen: vlaggen met gebeden erop gedrukt die op passen, hoge bergen, bij huizen en bij kloosters gehangen worden ter ere van de goden en om kwade geesten te verdrijven
tsampa: gerstemeel, voor veel Tibetanen en monniken de basis van hun maaltijden. Het wordt droog gegeten, in de thee of met wat boter gekneed tot een soort deeg.
boterthee: wordt veel gedronken in de kloosters en kleine dorpen. Het is thee met water, melk en suiker en daarin nog een klont zoute boter.
La: een bergpas
Tso: meer
chang: lokale alcoholische drank gemaakt van rijst of gierst
kora: een pelgrimsroute rondom een klooster. Gelovigen lopen deze, al biddend een of meerdere keren.

Kaart van het gebied

Op deze kaart kunt u inzoomen en uitzoomen door respectievelijk op de + en – teken te klikken.
Met de muis kunt u de kaart alle kanten opschuiven. U kunt ook het markeerteken ergens anders zetten wat uw aandacht heeft. Opties: Map of Sateliet of Terrein m/z Labels

Het weer in Tibet.

Lhasa, Tibet
9°
onbewolkt
Luchtvochtigheid: 13%
Windkracht: 1m/s ZW
Max 10 • Min 10
8°
Di
0°
Wo
3°
Do
9°
Vr
Weer in OpenWeatherMap

Wilt u het net wat anders?

Vrijblijvend een offerte aanvragen ?  Of meer informatie ?