Logo Fairtravel.nl uw reisbureau met een persoonlijke aanpak

Marokko

Marokko een prachtig land dicht bij. Fascinerende koningssteden, afgelegen dorpen, platteland, prachtige kashba’s, bergen, woestijnen, oases. De rijke cultuur is een mix van invloeden uit Arabië, Europa en Afrika.

Festivalreis

Trekking Kaapverdie

Marokko Algemeen

P1000410Marokko een prachtig land dicht bij. Fascinerende koningssteden, afgelegen dorpen, platteland, prachtige kashba’s, bergen, woestijnen, oases. De rijke cultuur is een mix van invloeden uit Arabië, Europa en Afrika. De landschappen bestaan uit bergketens, watervallen en met name in het zuiden veel woestijnen. In korte tijd kunt u al een heel gevarieerde reis maken. U kunt er prachtige wandeltochten maken in de bergen en in de woestijn en ook per auto door het land trekken.

We werken er samen met een organisatie die dit land al 30 jaar in haar pakket heeft en het op haar duimpje kent. Zo kunnen we de reiziger unieke routes en accommodaties bieden. We bieden individuele reizen geheel op uw wensen afgestemd en zo nu en dan een groepsreis. Ook voor gezinnen met kinderen is dit een heel aantrekkelijke bestemming.

Reismogelijkheden in Marokko

Een reis in een groep, of individueel, met eigen huurauto, met openbaar vervoer en taxi’s, talloze wandelmogelijkheden, door hooggebergte, door mooie bergkloven met kletterende watervallen, langs dorpjes en nederzettingen, door woestijnen en oases, te voet of per kameel.

Rondreis langs sfeervolle accommodaties met dagwandelingen

Op deze rondreis wordt u ondergedompeld in de fascinerende Berbercultuur en –architectuur van Zuid Marokko. In een rustig tempo reizen we langs de zuidrand van de Hoge Atlas, op het grensgebied van woestijn en bergen. In de loop van eeuwen zijn door het smeltwater imposante kloven ontstaan in het gebergte en hebben zich uitgestrekte vruchtbare groene oase landschappen gevormd. In deze valleien liggen de voor Zuid Marokko zo kenmerkende Ksour* en Kasba’s*. Een prachtig en afwisselend wandelgebied, waar u een goede indruk krijgt van het alledaagse leven in de dorpen en de oases: de terrassenbouw, het irrigatiesysteem en het traditionele, pastorale leven van de Berbers. Een mooie combinatie van natuur en cultuur.

Wij hebben bewust gekozen voor korte reisafstanden zodat er ook op de reisdagen voldoende tijd is om onderweg bezienswaardigheden te bezoeken of een korte wandeling te maken. Alleen de laatste dag wordt langer gereisd.
Het verblijf is in kleinschalige, authentieke accommodaties, die op één na allemaal gerund worden door lokale bewoners. Alle auberges zijn met zorg door ons geselecteerd op ligging, sfeer, service, hygiëne en/of historische en architectonische waarde. Van hieruit worden een aantal mooie dagwandelingen gemaakt in de zuidelijke uitlopers van de Hoge Atlas uitgestrekt en in de oase valleien aan de zuidkant van de Atlas.
Wanneer u zelf een groepje samenstelt kunnen we als extra toegevoegde waarde een zeer deskundige begeleiding meesturen. Zij is al tientallen jaren bekend met en in Marokko en zal graag haar unieke kennis over de Berbers en de Berbercultuur met u delen.
Heeft u zelf een route samengesteld ?

Zwaarte reis “de valleien van het zuiden”

De wandelingen
Tijdens de reis gaat het om ontspannen wandelingen met een looptijd van minimaal 3 en maximaal 5 uur, exclusief pauzes. U kunt genieten en al lopend veel zien van de prachtige omgeving en bij een aantal wandelingen nemen we de tijd voor een uitgebreide picknick, zodat u dan zo’n 6 uur onderweg bent. De picknick en uw drinkwater neemt u zelf mee in uw dagrugzak.

Sommige wandelingen zijn rondwandelingen, andere wandelingen zijn lijnwandelingen. Een enkele keer wordt u naar het beginpunt gebracht of aan het eind van de wandeling opgehaald. Soms bestaat de wandeling uit twee delen en komt u terug in het hotel voor de lunch.
De lengte en het traject van de wandelingen zijn mede afhankelijk van de gemiddelde wandelconditie van de groep en van de omstandigheden. Het hoogteverschil op de wandeltrajecten in de bergen bedraagt maximaal 500 m. De bergpaden kunnen bedekt zijn met losse stenen. Soms zijn er geen echte paden en loopt u door droge rivierbeddingen. In de oases zijn weinig hoogteverschillen en loopt u af en toe over niet al te brede, aarden walletjes.
Het stadje Ait Ben Haddou ligt tegen een bergwand, dat betekent ook gauw een hoogte verschil van 200 – 300 m tussen het laagste en het hoogste deel.
Een goede (wandel)conditie is vereist. Overigens is elke wandeling facultatief, dus als u liever een keer een wandeling overslaat, is dat geen enkel probleem.

Jbel Sahro

Jbel SahroEen vulkanisch gebergte, mooi geel getinte stenig gebergte, met grillige vormen en toppen tot 2700 meter, gemiddeld wandelt u op ± 1500 m. Hier en daar een oase dorpje van de Ait Atta berbers.Geschikt van eind oktober t/m maart
Vraag een offerte aan of mail voor een individele wandel- trektocht naar de Jbel Sahro.

Jbel Siroua

Dit is een overgangsgebied tussen de Hoge Atlas en de Anti Atlas met als hoogste top de oude Siroua vulkaan, 3305 m.
Meer weten of heeft u zelf een route samengesteld ?

De valleien van het Zuiden

U wordt ondergedompeld in de fascinerende Berbercultuur en –architectuur van Zuid Marokko met imposante leemkastelen, paradijselijke oasen en overweldigende berglandschappen.

In een rustig tempo reizen we langs de zuidrand van de Hoge Atlas, op het grensgebied van woestijn en bergen. In de loop van eeuwen zijn door het smeltwater imposante kloven ontstaan in het gebergte en hebben zich uitgestrekte vruchtbare groene oase landschappen gevormd. In deze valleien liggen de voor Zuid Marokko zo kenmerkende Ksour* en Kasba’s*. Een prachtig en afwisselend wandelgebied, waar u een goede indruk krijgt van het alledaagse leven in de dorpen en de oases: de terrassenbouw, het irrigatiesysteem en het traditionele, pastorale leven van de Berbers. Een mooie combinatie van natuur en cultuur.
*Ksour (of Ksar): lemen vestingdorpen of –stadjes
Kasba: een lemen woonburcht.

Wij hebben bewust gekozen voor korte reisafstanden zodat er ook op de reisdagen voldoende tijd is om onderweg bezienswaardigheden te bezoeken of een korte wandeling te maken. Alleen de laatste dag wordt langer gereisd.

De route

Dag 1-2 Marrakech
Uitgebreide stadswandeling door de kronkelende en schemerige straatjes van de Medina, langs veelkleurige bazaars en ateliers. Hier komt de sprookjesachtige wereld van Duizend-en-een-nacht helemaal tot leven… Logies in een tot hotel omgebouwd traditioneel herenhuis (Riad) met patio en dakterras, centraal gelegen in de oude binnenstad.

Dag 3-4 De Hoge Atlas en Ait Ben Haddou (175 km / ca. 4 uur)
Een spectaculaire rit dwars door de Hoge Atlas naar een dorpje gelegen in de zuidelijke uitlopers van het gebergte. Rondwandeling met bezoek aan verlaten grotwoningen, een oude joodse Kasba, op de thee bij een berberfamilie en uitgebreid bezoek aan Ait Ben Haddou, een van de mooiste lemen vestingstadjes van Marokko. Logies in een comfortabel en sfeervol Kasba hotel.

Dag 5-6 De Rozenvallei en de Mgoun rivier (180 km / 3 uur)
Via de Kasba route naar de rozenvallei. Installatie in een eenvoudige auberge. Het dakterras biedt een panoramisch uitzicht op de Mgoun rivier, de oase en het omringende berglandschap.
Vanuit de auberge maken we een dagwandeling door de vruchtbare rozenvallei langs talloze lemen dorpjes en Kasba’s, omgeven door terrasvormige groene akkers.

Dag 7-8 De valleien van de Dades- en de Todhra rivier met de Todhra kloof (ca 170 km / ca 3 uur)
Via de Dadesvallei, waar we een korte rondwandeling maken met bezoek aan de beroemde ‘apenrots’ reizen we naar de vallei van de Todhra rivier. Logies in het noordelijke deel van de Todhra kloof in een prachtig gelegen auberge, opgetrokken in natuursteen en omgeven door grote terrassen met mooi uitzicht op de omliggende hoge bergwanden. De volgende dag trekken we de Hoge Atlas in en maken een bergwandeling over een hoogvlakte naar een dorpje gelegen op 1800m.

Dag 9-11 De Ferkla oase ( 70 km / ca 1 – 1,5 uur)
Voor vertrek naar de Ferkla oase, staat eerst een wandeling door de Todhra vallei op het programma met een bezoek aan de oude Kasba van Tineghir. Logies in een authentieke nog bewoonde Ksar. Een bijzonder logeeradres in een bijzondere omgeving. We bezoeken de oude Ksar onder leiding van een lokale gids en maken we een wandeling door de Ferkla oase langs een geneeskrachtige bron en een olijvenpers. De tweede dag maken we een mooie wandeling in het stroomgebied van de Gheris rivier, een nog nauwelijks door toeristen bezocht gebied.

Dag 12-13 Terug naar Marrakech (425 km / ca 7,5 uur)
Terug naar Marrakech voor de laatste overnachting. Volgende dag transfer naar de luchthaven.

De accommodaties
Het verblijf is in kleinschalige, authentieke accommodaties, die op één na allemaal gerund worden door lokale bewoners. Alle auberges zijn met zorg door ons geselecteerd op ligging, sfeer, service, hygiëne en/of historische en architectonische waarde. Van hieruit worden een aantal mooie dagwandelingen gemaakt in de zuidelijke uitlopers van de Hoge Atlas uitgestrekt en in de oase valleien aan de zuidkant van de Atlas.

Vervoer
We maken gebruik van een goede minibus met chauffeur gedurende de reis.

Zeer ervaren reisbegeleiding
Een extra toegevoegde waarde is de deskundige begeleiding, Liesbeth van den Bogaard, tijdens de reis.
Zij begeleidt al jaren (wandel)reizen naar Marokko en is een echte deskundige op het gebied van Marokko en de Berbercultuur. Zij zal haar kennis graag op deze reis met u delen.
Daarnaast wordt tijdens de wandelingen gebruik gemaakt van lokale Franssprekende (berg)gidsen.
Lees verder over de zwaarte van de wandelingen en de uitgebreide reisbeschrijving

Beschrijving reis “de valleien van het zuiden”

Dag 1-2 Marrakech
De reis begint in de oude Koningsstad Marrakech. De bakermat van de berbercultuur en een bruisende stad waar verleden, heden en toekomst hand in hand gaan.
Logies in een tot hotel omgebouwd traditioneel herenhuis (Riad) met patio en dakterras. De centrale ligging vormt een uitstekende uitvalsbasis voor ontdekkingstochten in de oude binnenstad.
Op onze wandeling door de kronkelende en schemerige straatjes van de Medina, langs veelkleurige bazaars en ateliers, wanen we ons eeuwen terug in de tijd. We bezoeken enkele historische monumenten en tegen de avond strijken we neer op een de terrassen rondom het wervelende plein Jemaa el Fna: één groot openluchttheater met acrobaten, muzikanten, slangenbezweerders, verhaaltjesvertellers en talloze eettentjes. Hier komt de sprookjesachtige wereld van Duizend-en-een-nacht helemaal tot leven…

Dag 3-4 Hoge Atlas en Ait Ben Haddou (175 km. / ca 4 uur )
We verlaten Marrakech en steken de Hoge Atlas over, een spectaculaire rit met prachtige uitzichten onderweg. Een groot deel van het jaar zijn de hoge kammen en toppen met sneeuw bedekt. De aardekleurige dorpjes met de platgestampte daken van leem lijken tegen de bergwand te zijn geplakt. Na de Tichka pas (2260), de hoogste pas van de Atlas, gaat het bergafwaarts.
Verblijf in een comfortabel en sfeervol Kasba hotel, opgetrokken in de traditionele leembouwstijl. Het terras aan de achterkant biedt een prachtig uitzicht over de omliggende oase vol met amandelbomen en de bergen er omheen.
De volgende dag maken we een wandeling door de rivierbedding, langs vervallen lemen dorpjes en verlaten grotwoningen, ooit door nomadenstammen uitgehold in de berghellingen. We bezoeken een oude joodse Kasba, die nu als opslagplaats fungeert van oogstvoorraden, drinken thee bij een familie en brengen een uitgebreid bezoek aan Ait Ben Haddou. Deze Ksar prijkt al jaren op de Unesco lijst van werelderfgoed locaties en fungeert als decor in tal van bekende speelfilms.

Dag 5-6 De Rozen vallei en de Mgounrivier (180 km. / ca. 3 uur)
Vandaag verhuizen we naar een andere vallei. Via Ouarzazate, provincie hoofdstad en favoriet van de internationale filmindustrie rijden we oostelijk langs de ‘Kasba route’, zo genoemd vanwege de vele imposante Kasba’s en Ksour aan weerszijden van de weg. Bij helder is in de verte de berg Mgoun zichtbaar, de tweede hoogste top van de Atlas.
Het stadje Kelaa Mgouna ligt aan de rand van een uitgestrekte oase. De vallei is met name bekend door de bloeiende rozencultuur. Jaarlijks worden hier tonnen rozenblaadjes verwerkt tot tal van producten. We volgen de rivier stroomopwaarts de bergen in, tot aan het dorpje Bou Taghrar (1575m)
U logeert in een eenvoudige auberge. Het dakterras biedt een panoramisch uitzicht op de Mgoun rivier, de oase en het omringende berglandschap. De oker gekleurde rotswanden vormen een groot contrast met het groen van de velden. Vooral bij zonsondergang een magnifiek kleurenschouwspel.
De volgende dag trekken we te voet de vallei in, waar de rivier rustig doorheen kabbelt. De rotswanden die de vallei omgeven hebben allerlei kleuren. Tussen de akkers in de vallei en soms hoog tegen de berghelling verheffen zicht talloze lemen dorpjes en kasba’s waarvan sommigen nog altijd bewoond worden. Aan de oever van de rivier spelen kinderen of doen de vrouwen de was, een kleurig schouwspel. Ook ziet u overal ezels, een belangrijk transportmiddel voor de bewoners.

Dag 7-8 De valleien van de Dades en de Todhra en de Todhra Kloof (ca 170 km / ca 3 uur)
We reizen via de Dades vallei naar onze volgende bestemming: de Todhra kloof of ‘Todra Gorge’.
De Dades rivier loopt door een brede vallei met fruitbomen, populieren en vruchtbare akkers en is één groen kronkelend lint. Onderweg passeren we veel levendige leembouw dorpjes, die tegen de rode bergwanden liggen.
We maken hier een wandeling in de buurt van Ait Arbi, en zien de beroemde grillig gevormde ‘apenrotsen’ , ook wel de hersenen van de Atlas genoemd.
Daarna reizen we verder naar Tineghir door een woestijnachtige omgeving, met spaarzame begroeiing en af en toe groepjes grazende dromedarissen. Tineghir is een bedrijvig stadje, gelegen op 1340m. aan de Todhra rivier. Ten noorden van Tineghir, aan het begin van de oase ligt de beroemde Todhra kloof, een indrukwekkende nauwe rivierkloof, waarvan de steile wanden ruim 300 m hoog zijn.
Logies in een prachtig gelegen auberge, opgetrokken in natuursteen en omgeven door grote terrassen met mooi uitzicht op de omliggende hoge bergwanden. Het complex bestaat uit meerdere gebouwen verspreid over de berghelling en via allerlei kronkelpaden kom je bij de kamers. De maaltijden worden bereid met verse groenten uit eigen tuin, er is een eigen bron en de elektriciteit wordt zoveel mogelijk opgewekt door zonnepanelen.
Vanuit de herberg wandelen we de volgende dag over de hoogvlakte naar het volgende dorp, Tamtattouchte gelegen op 1800m. Via een rotsige kloof stijgen we langzaam naar open weidegebied, waar we nomaden met hun kudden kunnen tegenkomen. Van de rand van het plateau hebben we een wijds uitzicht op de vallei. Na een fikse afdaling lopen we door de akkertjes naar het dorp.

Dag 9-11 De Ferkla Oase ( 70 km / ca 1 – 1,5 uur)
’s Ochtends kunnen we nog een wandeling maken door de uitgestrekte dadelpalmoase ten zuiden van de kloof. Onder het groene loof van dadelpal­men en fruitbomen worden allerlei groenten en granen verbouwd. Een groot deel van de paden gaat over de aarden dijkjes die de akkers van de irrigatiekanalen scheiden. Verscholen in het groen liggen diverse deels verlaten en vervallen lemen vestingdorpjes. Aansluitend bezoeken we de Kasba, de oude stadskern van Tineghir.
Daarna rijden we verder om naar de volgende pleisterplaats te gaan, een authentieke Ksar, verscholen in de Ferkla oase. Een bijzonder logeeradres in een bijzondere omgeving. Als die dikke muren eens konden spreken…
De auberge waar we verblijven, ligt in het meeste recente deel van de Ksar (inmiddels ook al weer 150 jaar oud) en de kamers zijn verspreid over meerdere woningen. Hier kunt u echt zelf ervaren hoe de mensen hier eeuwen lang gewoond hebben en nog steeds wonen.
De auberge draagt sinds kort het groene label: La Clef Verte, een vignet uitgegeven door een internationale organisatie ter bevordering van ecologisch verantwoord toerisme.
De Ksar heeft een actieve bewonersvereniging die zich met behulp van inhoudelijke én financiële steun van internationale hulporganisaties) inzet voor het verbeteren van de lokale levenstandaard, de hygiëne en het behoud van de traditionele leembouwarchitectuur.
In de Ksar en verbonden aan de auberge bevindt zich een etnografisch Berbermuseum, waar een interessante (privé) collectie gebruiksvoor- werpen uit het hele oasegebied te bezichtigen is.
Onder begeleiding vaneen lokale gids maken we een rondwandeling door de nauwe, schemerige straatjes en bezoeken ook het oudste (en grotendeels vervallen) deel van de Ksar, dat dateert uit de 13e eeuw. Daarna wandelen we de oase in en bezoeken we een bron die bovenop een heuvel ligt en van waaruit je heel de oase kunt overzien. Op de terugweg nemen we een kijkje bij een olijvenpers.
De tweede dag brengt het busje ons naar de Gorge van de Gheris rivier, het domein van de Ait Morrhad Berberstam en een nog vrij ongerept gebied. Hier zullen we weinig andere toeristen tegenkomen. Eerst baant de rivier zich een weg door een brede groene vallei met ook hier mooie lemen vestingdorpjes. Naar het noorden wordt de bedding steeds smaller en komen de bergwanden dichter bij elkaar en vormen uiteindelijk een wel 13 km. lange kloof.

Dag 12 Naar Marrakech (425 km / ca 7,5 uur)
Via dezelfde route als we gekomen zijn, reizen we terug naar Marrakech. Dit is de enige lange reisdag op deze reis. Omdat we de reis nu andersom doen ziet alles er toch weer heel anders uit. En dat geldt vooral ook voor de Hoge Atlas. De doorsteek vanuit het zuiden naar het noorden is mogelijk nog spectaculairder dan op de heenreis.
We vertrekken vroeg zodat u na aankomst in Marrakech nog een wandeling kunt maken over het plein en kunt nagenieten op een van de dakterrassen rondom het plein alvorens definitief afscheid te nemen van Marokko

Dag 13 Transfer naar de luchthaven voor de terugvlucht

Culinaire reis

Marrakech, een culinair en cultureel avontuur: proef, ontdek en geniet!
Bent u altijd al nieuwsgierig geweest naar de Marokkaanse keuken, geurige gerechten en kleurrijke markten, dan is deze culinaire reis zeker iets voor u.
Wanneer u met 4 of meer personen bent kunnen we deze reis voor u organiseren.

Marrakech is de magische stad van de Riad hotels: historische villa’s en paleizen omgebouwd tot sfeervolle gastenhuizen. Een hele week lang verblijft u in een van deze Riad hotels waar u wordt ingewijd in de Marokkaanse kookgeheimen: recepten die eeuwenlang van moeder op dochter zijn doorgegeven.

Deze groepsreis voeren we uit samen met een aantal andere kleinschalig werkende reisorganisaties en wordt begeleid door een chef kok. U kunt ook met een eigen groepje deze reis maken. Vraag naar de mogelijkheden.

Onder leiding van een professionele chef-kok, bereidt u een scala van traditionele gerechten: Tajine, couscous, diverse salades, soepen en patisserieën. Alles wordt bereid met verse seizoensproducten. Afhankelijk van het moment van de dag en de temperatuur wordt er gekookt op de schaduwrijke patio beneden of op het dakterras, vanwaar u weids zicht heeft op de Medina en bij helder weer in de verte de contouren van de Hoge Atlas kunt ontwaren. Hoewel het culinaire genieten centraal staat, blijft het niet bij koken alleen, want Marrakech heeft nog veel meer te bieden. De chef-kok, die tevens uw gastheer en reisbegeleider is, onderneemt samen met u ook een aantal culturele activiteiten.

U bezoekt de oude Medina met de souqs, een mystiek labyrint van winkeltjes, werkplaatsen, pleintjes en moskeeën. U wordt geïntroduceerd in de wereld van de kruiden en maakt kennis met diverse ambachten als het looien en verven van leer, het bewerken van hout, u neemt een kijkje bij koper- en zilversmeden en vooral de hout gestookte boordbakovens zijn een dankbaar object voor prachtige sfeer beelden; Aan het einde van de dag, mag u zeker de voedsel stalletjes op het alom bekende Jemaa el Fna plein niet missen. Verder maakt u een paar mooie wandelingen door een tropische tuin en een eeuwenoude dadelpalmenplantage.

Deze intensieve onderdompeling in de talloze geuren en kleuren zullen u weldra volledig doen opgaan in het ritme van deze exotische stad. Een culinair en cultureel avontuur dat doet smaken naar meer…

Programma

Dag 1 aankomst / introductie, kennismaking, uitreiking werkmap en diner
Dag 2.excursie en workshop diner
Dag 3 excursie kruidenleer en workshop lunch
Dag 4 eigen invulling
Dag 5 excursie en workshop diner
Dag 6 excursie en workshop lunch / happy hour en diner
Dag 7 excursie, afscheidsborrel en –diner
Dag 8 vertrek

Verblijf
U verblijft in een centraal gelegen sfeervol Riad hotel in de oude stadskern van Marrakech. Beneden is een patio en een salon en een dakterras met uitzicht op de Medina.
De maaltijden buiten de kookworkshop worden afwisselend in lokale restaurants of in het hotel gebruikt.

Reisbegeleiding chef-kok
Uw chef-kok, tevens gastheer én reisleider tijdens deze reis is Mustafa, een professionele en gepassioneerde Belgische kok met liefde voor de gastronomie, die zijn liefde voor het koken graag met u wil delen. Mustafa is ook de initiatiefnemer van deze culinaire reis. Hij woont in België, waar hij een kookstudio heeft en inmiddels een ware ‘food personality’ is. Wilt u meer weten over Mustafa en de kookstudio surf dan naar: www.pure4food.be

Reissom inclusief
* Aankomst- en vertrektransfer
* vervoer genoemde excursies, inclusief entree
* alle (7) overnachtingen in tweepersoonskamers met badkamer
* 4 dagdelen kookles incl aansluitend uitgebreide lunch of diner en drankjes
* elke dag ontbijt, alle overige lunches en diners
* diensten chef-kok-gastheer-reisleider
* lokale gidsen bij genoemde excursies
* reis- en bagage advies

Reissom exclusief
* vliegreis
* toeslag eenpersoonskamer ( indien beschikbaar) € 150
* overige, nietgenoemde maaltijden (lunch op dag 1 en dag 8)
* alle overige consumpties
* fooien

Voorbereidingen

Paspoort
Voor deze reis heeft u een geldig paspoort nodig, dat nog minimaal 6 maanden geldig is na de terugreisdatum. Een visum vooraf aanvragen is niet nodig, bij aankomst op de luchthaven in Marokko krijgt u een entreestempel.

Gezondheid
Informeer 4 – 6 weken voor vertrek naar de op dat moment geldende richtlijnen. Zie ook thuisvaccinaties waar u eenvoudig informatie kunt inzien en een afspraak bij u thuis maken voor de vaccinaties. (zie ook op onze site bij vaccinaties). Begin met de vaccinaties zodra u van ons gehoord heeft dat de reis defintief doorgaat. (in geval van een groepsreis)
De volgende vaccinaties worden aangeraden:hepatitis A en DTP.
Om onderweg gezond te blijven is het aan te raden om geen water uit de kraan te drinken. Flessen mineraalwater zijn overal te koop. Tijdens de trek neemt u een grote voorraad mineraalwater mee (niet bij de reissom inbegrepen).
Pas ook op met het eten van (rauw) vlees. Darmklachten (meestal diarree en in sommige gevallen verstoppingen) zijn niet altijd te voorkomen. Ander voedsel, verandering van klimaat en cultuur en vermoeidheid kunnen hier ook een rol in spelen. Het is verstandig een middel tegen diarree, verstoppingen en uitdroging (O.R.S.) mee te nemen. Het drinken van bouillon kan ook goed helpen wanneer u veel vocht verliest of vermoeid bent.
Draag tijdens het wandelen in felle zon een zonnehoed of sjaal die hoofd en nek goed beschermen tegen verbranding en draag bij voorkeur een lange broek of rok en een bloes met lange mouwen.

Geldzaken
Bij aankomst op de luchthaven in Marrakech kunt u geld wisselen en pinnen. Het is aan te raden om meteen ongeveer 100 Euro te wisselen.
In de grote steden kunt u ook geld pinnen bij ATM’s. Check bij uw bank of uw pinpas in het buitenland gebruikt kan worden!!
De munteenheid is de dirham, onderverdeeld in 100 centimes. Er zijn biljetten van 20,50,100,200 en 500 Dirham en munten voor de kleinere hoeveelheden. 1 Dirham = ± € 0,09. 100 Dirham= ± € 9,09 en € 1= ± 11 Dh. De exacte koers kunt u nakijken op www.wisselkoersen.nl

Veiligheid
Het is aan te raden uw geld, cheques, paspoort en vliegticket in een moneybelt op het lichaam, onder uw kleding te dragen. Dit om de kans op diefstal zo klein mogelijk te houden. Wanneer u deze kostbaarheden verliest, kan het erg veel tijd en geduld, en daarmee een deel van uw vakantie, kosten om nieuwe papieren te regelen.

Kosten
Tijdens deze Marokko reizen zijn al veel kosten bij de reissom inbegrepen, kijk daarvoor bij ‘inclusief de reissom’.
Zelf moet u altijd nog zorgen voor de overige kosten, zoals drankjes, mineraalwater, thee /koffie.
Daarnaast is het gebruikelijk om fooien te geven. Dit geldt in de restaurants, maar ook voor de chauffeur en gids.
Verder zijn er veel mooie souvenirs te koop. Ook daarvoor raden we aan extra geld mee nemen.

Temperaturen en bagage
Betreft de “valleien van het zuiden” indien vertrek in november- een perfecte tijd voor deze reis.
Afhankelijk van het gebied (stad, bergen of oase) zal het overdag (november) tussen de 20° en 30° C zijn. ’s Nachts is het dan in Marrakech 10-14 °C, maar in de berggebieden is het kouder; in Ouarzazate kunnen de temperaturen dalen tot 7°C en in Tineghir zelfs tot 4°C.
Een regenbui kan voorkomen. Zowel hoofdbedekking tegen de felle zon als regenkleding zijn noodzakelijk.
Verder hebt u wandelschoenen nodig met goed profiel en enkelsteun.
Voor vertrek ontvangt u een bagage advieslijst en praktische reisinformatie.

Kaart van het gebied

Op deze kaart kunt u inzoomen en uitzoomen door respectievelijk op de + en – teken te klikken.
Met de muis kunt u de kaart alle kanten opschuiven. U kunt ook het markeerteken ergens anders zetten wat uw aandacht heeft. Opties: Map of Sateliet of Terrein m/z Labels

Het weer in Marokko.

Marrakech, Marokko
14°
half bewolkt
Luchtvochtigheid: 71%
Max 21 • Min 19
22°
Di
17°
Wo
20°
Do
23°
Vr
Weer in OpenWeatherMap

Agadir, Essouera, Marokko
23°
onbewolkt
Luchtvochtigheid: 28%
Windkracht: 8m/s ONO
Max 23 • Min 18
17°
Di
16°
Wo
19°
Do
22°
Vr
Weer in OpenWeatherMap

Zagora, Marokko
7°
zwaar bewolkt
Luchtvochtigheid: 95%
Windkracht: 1m/s NNO
Max 12 • Min 12
18°
Di
15°
Wo
17°
Do
18°
Vr
Weer in OpenWeatherMap

Wilt u het net wat anders?

Vrijblijvend een offerte aanvragen ?  Of meer informatie ?