Logo Fairtravel.nl uw reisbureau met een persoonlijke aanpak

Ethiopië

Ethiopië is een immens groot land met overweldigende natuur en enorme verscheidenheid aan bevolking. Het land heeft veel meer te bieden dan het eenzijdige beeld van armoede dat het land via de media gekregen heeft. U ontmoet hier vriendelijke bevolking, levendig en actief op het land, met hun handeltje of lopend op weg naar een markt, naar school of het werk. U reist langs dorpjes, over eindeloze hoogvlakten, door hooggebergte afgewisseld met savanne, zoutwoestijn, natuurparken en vele meren, bergen tot 5000 m. Telkens en overal bent u omgeven door de mooiste vogels, het is een paradijs voor vogelaars!

Algemeen

Het noordelijke deel heeft een oude bijbelse cultuur die nog zeer levendig is. In de eeuwenoude rotskerken tref je veel gelovigen en pelgrims en hoor je dagelijks het geprevel van gebeden. In elke streek zie je mensen met een ander uiterlijk en van verschillende stammen.

Ethiopië

Indrukwekkend, afwisselend,
eenvoud, armoede en culturele rijkdom,
trotse mensen, mooie mensen, gastvrije mensen,
eeuwenoude rotskerken, kastelen,
een unieke cultuur en religiebeleving,
levendige markten en stammencultuur,
een eigen taal, een eigen schrift,
een eigen cultuur, een eigen jaartelling,
afwisselende landschappen, hoge bergen, savanne,
natuurparken met apen, gazelles, krokodillen,
duizenden kleurrijke vogels,
tientallen meren, de blauwe en de witte Nijl,
een land dat u zal raken en een herinnering die beklijft!

Reismogelijkheden in Ethiopië

Een reis in een groep, of individueel,
een rootsreis met uw adoptie kind,
met auto en chauffeur,
talloze wandelmogelijkheden, door hooggebergte,
naar dorpen en naar afgelegen rotskerken,
naar de stammen in het zuiden,
de natuurparken en meren,
actief of rustig aan,
eindeloze mogelijkheden!

Wandelen

Ethiopië vol met prachtige berggebieden is zeer geschikt om er een echte wandelreis te maken. Tijdens deze een- tot tweeweekse reis (voorbeeldroute) ziet u veel van de cultuur en het dagelijkse leven omdat we veel door bewoonde berggebieden lopen.

Met o.a. prachtige wandeling van 5 dagen in omgeving Lalibela met overnachtingen in dorpjes, daarna dagwandelingen in Tigray.

Klik hier voor een Kaart Wandelen in Ethiopie

Tijdens deze reis maakt u prachtige wandelingen door de bergen en bezoekt onderweg diverse kerken en dorpjes. U bevindt zich op hoogtes van zo’n 2600 tot 3400 meter. Tijdens deze  5 daagse trek worden u begeleid door enkele bewoners van de dorpjes. De trekking is bedacht en opgezet door een plaatselijke organisatie die de lokale bevolking getraind en opgeleid heeft om hun brood te verdienen met het begeleiden van wandeltochten van toeristen. Zo is er in elk dorp eenvoudige accommodatie gemaakt voor de wandelaars en per dorp zorgt de plaatselijke bevolking voor de gasten: voor het onderdak, het eten, een gids en het vervoer van bagage naar het volgende dorp.

De dag na aankomst in Addis vliegt u naar Lalibela. De volgende ochtend wordt u per landcruiser naar het startpunt gebracht en loopt die dag zo’n 3 uur.
De drie dagen zijn de wandeltochten zo’n 6 uur. De bagage wordt op ezels vervoerd. De tocht eindigt weer vlak bij Lalibela. U ziet onderweg veel vogels (vliegenvanger, lammergier, hornbill, yellow bishop) en waarschijnlijk ook allerlei andere dieren zoals Ethiopische wolf, klipspringer, gelada baboon.
Lalibela is een bergdorp met de beroemde rotskerken en veel pelgrims en gelovigen, maar ook met gezellige restaurantjes en souvenirwinkels. Hier verblijft u dan 2 dagen. Eén dag voor excursie met gids naar de bijzondere kerken, de andere dag kun om uit te rusten, winkelen of nog een wandeling te maken in de omliggende bergen.

In de 2e week kunt u verder reizen, met de prachtigste uitzichten onderweg, naar de provincie Tigray in het noorden. Daar verblijft u in een heel mooie lodge op een ruim terrein met uitzicht op de bergen. Dagelijks trekken de bewoners van de omliggende dorpen langs op weg naar een markt of hun werk. Vanuit deze lodge maakt u dan weer (dag)wandelingen naar een aantal kerken en dorpjes in de omgeving, voor een van de rotskerken maakt u een spectaculaire klimpartij om er te komen.  Boven gekomen bent u waarschijnlijk zeer verbaasd om daar pelgrims van jong tot zeer oud te zien lopen, ook zij hebben deze moeilijke klim weten te maken. Na 2 -3 nachten trekt u verder door Tigray naar Adrigat, waar u ook vanuit een aangenaam hotel de omgeving te voet gaan verkennen.

Tot slot reist u naar Axum, waar de ark van het verbond zou staan in de kathedraal. Daarvandaan  regelen we dan een vlucht naar Addis en na een overnachting in de hoofdstad weer terug naar Nederland.

Trekking door het gebergte in de omgeving van Lalibela  
De lengte van de dagwandelingen varieert van 3- 7 uur, de hoogteverschillen zijn relatief klein en de paden zijn over het algemeen goed begaanbaar en worden regelmatig gebruikt door de lokale bevolking. We lopen op een hoogte tussen de 2600 en 3400 meter. Onze bagage wordt per ezels vervoerd, lunch, diner en ontbijt wordt verzorgd door de bewoners van de dorpen waar we komen.

Dag 1     start trekking, overnachting Mequat Mariam
We worden naar het startpunt van de trekking gebracht vanuit Lalibela, maken waar we kennis maken met onze gids en de bagage op de ezeltjes geladen wordt.
We lopen zo’n 3 uur vandaag, zonder te veel hoogteverschillen, langs de rand van het plateau van Meket en overnachten in Mequat Mariam. De tukuls (ronde huisjes) staan aan de rand van het plateau met geweldig uitzicht en zicht op een prachtige zonsondergang. Een prachtige plek om de middag door te brengen en te genieten van het uitzicht en de omgeving. Er lopen hier Gelada Baboons en groene meerkatten en ook kunnen we lammergieren, buizerds en raven om ons heen zien vliegen.

Dag 2     6-7 uur lopen, overnachting Wajela
We lopen langs de rand van het plateau en houden uitzicht op de prachtigste bergen afgewisseld met weilanden en akkers. Er zijn tal van mogelijkheden om de mensen op het land aan het werk te zien. In Meskal Mikael stoppen we voor een lunch en overnachten in Wajela. Hier overnachten we in tenten, naast de tukuls van de bewoners. Met uitzicht over een grottencomplex en de oude kerk van Werketa Mariam die tussen de pijnbomen staat. Het leven speelt zich af rondom een nieuw gebouwd kerkje in dit kleine, rustige dorp.

Dag 3     5 uur lopen, overnachting Aterow
Prachtige tocht, grotendeels langs de helling van een steile basalt klif. Lunch in Gicha, met de Giyorgis kerk en een mooi kerkhof bovenop de klif. Overnachting in Aterow, ook weer met een prachtig uitzicht, nu over de vallei en een enorme kloof. Vanaf deze plek kunnen we volop de Gelada bavianen zien die in de kloof en tussen de klif spelen en rondrennen. Met een beetje geluk kun je ’s ochtends de Rock Hyrax in het zonnetje zien zitten.

Dag 4     4-5 uur lopen, overnachting Yadukulay (± 2000m)
Een steile afdaling naar een vruchtbare vallei met een verscheidenheid aan gewassen. Daarna nog een korte stevige klim (± 30 minuten) naar Yadukulay dat ligt op een kleine ‘twin’piek met een uitzicht rondom hebben: aan de ene kant de laaglanden en aan de andere kant op enorme rotswanden.

Dag 5   2 uur naar Taja en verder per auto naar Lalibela (1 uur)

 

Reissom per persoon op aanvraag

Mogelijke Route

dag 1  Vlucht naar Addis  
dag 2 vlucht naar Lalibela 11.35-13.40 u
dag 3 naar startpunt, trek Mequat M 3 u
dag 4 trekking Mequat Mariam – Wajela 6 u
dag 5 trekking Wajela – Aterow 5-6 u
dag 6 trekking  Aterow – Yadukulay 5-6 u
dag 7 trekking Yadukulay – Taja 2 u + vervoer Laibela
dag 8 Lalibela bezoek kerken met gids
dag 9 Lalibela vrij
dag 10 Mekele 375 km
dag 11 Hawzien/ bezoek omgeving 100 km
dag 12 Hawzien  
dag 13 Adrigat 75 km
dag 14 Adrigat  
dag 15 Axum 100 km
dag 16 Axum- Addis/ middag in Addis  
dag 17 vlucht Addis naar Nederland  

Bij de reissom inbegrepen
*   vervoer met bus/ taxi of landcruiser
*   tijdens de trekking:
– alle overnachtingen in eenvoudige dorpsaccommodatie en/of tentjes
– alle maaltijden
– bagagevervoer
– entreegelden
– vervoer naar startpunt trek en terug vanaf eindpunt
– begeleiding door plaatselijke dorpsgidsen
*   alle overige overnachtingen in goede hotels, op basis van tweepersoonskamers
*   plaatselijke gids in Lalibela en bij wandelingen in Tigray
*   excursies inclusief entreegelden (o.a. voor de kerken en musea in Laibela, Tigray en Axum)
*   genoemde binnenlandse vluchten

 

Ethiopië noord

Mogelijke route, voorbeeld

Vliegen naar Addis Abeba. Een grote stad met in architectuur nog invloeden van de tijd dat de Italiaanse bezetters er waren. Het is een stad vol tegenstellingen: moderne grote gebouwen, grote wegen, modern geklede jongeren met mobiele telefoon naast armoede, schapen en geiten op straat, bedelaars, traditioneel geklede mensen. De stad ligt op 2300 meter hoogte, omgeven met bergen en bossen met eucalyptusbomen. De stad heeft een aantal mooie musea en galeries met archeologie, etnografie en moderne kunst, interessante kathedralen en een heel grote sfeervolle Afrikaanse openluchtmarkt (de Merkato). Maar we gaan de volgende ochtend al verder en bewaren het stadsbezoek tot de laatste dag van deze reis.

Vanuit Addis rijden we via Debre Markos naar Bahir Dar, een mooie route, vruchtbaar gebied en dorpen. Onderweg kunnen we het klooster van Debre Libanos bezoeken, de monniken wonen in de omliggende bergen in grotten en kleine huisjes. Ook zien we de Oromo met kleurige doeken en kleding en huizen met rietdaken en de Amhara die gekleed zijn in veelal natuurkleuren bruin en groen, waarmee ze mooi passen in hun landschap. Bahir Dar is een drukke en gezellige stad, met palmbomen, een levendige markt en vele handwerkplaatsen. Op weg er naar toe bezoeken we de brug over de Blauwe Nijl, gebouwd in de 5e eeuw door de Portugezen. Bahir Dar is tevens uitgangspunt om Lake Tana te bekijken: per motorboot naar een of meer van de tientallen eilandjes met kloosters en kerken uit de 14e eeuw. Het meer is voor vogels en vogelliefhebbers een waar paradijs.

Gondar ligt (op 2225 meter hoogte) onder de toppen van het Simiengebergte. Het was de hoofdstad van Ethiopië tijdens de 17 en 18e eeuw. Er werden indrukwekkende kastelen gebouwd, je kunt nu nog tussen de (deels herbouwde) ruïnes lopen en een idee krijgen hoe deze kastelen er uit hebben gezien. De Debre Berhan Selassie kerk is beroemd vanwege de prachtige plafondschilderingen met engeltjes. Ook in deze omgeving zijn veel vogels.

Hiervandaan gaan we naar het Simien gebergte voor een 2 daagse trekking. De 1e middag lopen we zo’n drie uur, dag 2 zo’n uur of zes. We kunnen ook ter plekke overleggen en de route aanpassen. Degene die niet kunnen of willen lopen kunnen met de auto meereizen of bij het meer blijven. We starten op zo’n 3000 meter hoogte en de hoogste pas die we lopen is 3600 meter.

We rijden naar Axum onderlangs het Simiengebergte en de kloof van de Tekez rivier met prachtige uitzichten. In de 4e eeuw na Christus bekeerde koning Ezana van Axum zich tot het christendom, vanaf dit moment kreeg het christendom een grote invloed op de Ethiopische kunst en cultuur. Het is een kleine stad vol eeuwenoude (resten van) paleizen en graven en het meest bekend vanwege de 2000 jaar oude obelisken. (de St Mary of Zion kerken, archeologisch museum, Koningin van Sheba plaats etc)

Daarna reizen we naar Tigray, een ruig berggebied vol verborgen rotskerken. De oudste kerken zijn waarschijnlijk al in de 1- 6e eeuw uitgehakt en eeuwenlang goed verborgen gebleven. De meeste kerken zijn moeilijk bereikbaar, te voet en soms klauteren over de rotsen. We overnachten in een mooie lodge voorbij Adigrat. De dag erna rijden we naar Mekele de hoofdstad van de provincie Tigray, een prettige stad, met moderne hifi winkels naast kleine handwerkplaatsen. Ook is er een levendige en gezellige markt. Er worden grote zoutblokken verhandeld, die door karavanen vanuit de Danakil woestijn, 6 dagen lopen met kameel, worden gehaald.

Lalibela is bekend vanwege de 12 rotskerken. Gebouwd door koning Lalibela in de 13e eeuw Je kunt rondzwerven tussen de kerken waarvan een aantal via gangen, kloven en rotsen met elkaar verbonden zijn. Intussen kun je wellicht de gezangen en gebeden van de priesters horen galmen tussen de rotsen. Tijdens feestdagen zijn er processies en lopen de priesters in prachtige gewaden met gouddraden. Het is zeker aan te raden een dienst bij te wonen en alle indrukwekkende rituelen te zien. In de bergen rondom de stad zijn nog prachtige kerken en kloosters in de rotsen, die je te voet of per muilezel kunt bereiken, maar we hebben ook de bus hiervoor ter beschikking.

Dan hebben we drie intensieve maar prachtige reisdagen door het oosten. We reizen via Kombolcha, het stadje Awash en de Danakli woestijn. Langs de oevers van de Awashrivier is het groen, verder een weids woestijnlandschap met bergen en oude vulkanen. De weg doorkruist het National Awashpark en grote kans dat we kuddes oryx zien grazen. Ook zitten er veel dikdiks, gazellen en kudus, en we hebben een kleinere kans om leeuwen, jakhalzen of luipaarden te zien.

Harar is een mooie oude ommuurde moslimstad met 108 moskeeën en een aantal prachtige (gerenoveerde) oude huizen Onderweg zien we veel chat plantages langs de rivier en daar achter weidse vergezichten. Harar heeft een grote kleurrijke markt waar ook veel chat verkocht wordt. ‘s Avonds kunnen we naar de ’hyenaman’, hij voert al jaren lang bij zonsondergang de hyena’s die inmiddels uit zijn hand eten!

Van Harar gaan we naar het vliegveld van Dire Dawa om te vliegen naar Addis. Daar hebben we dan nog een dag om de stad te bekijken en de laatste souvenirs te kopen.

Vanuit Addis vliegen we terug naar Nederland.

Zuidelijk deel Ethiopië stammen

Ethiopië stammen in het zuiden

Ethiopië wildparken

Vraag om een route met offerte. Geef daarbij aan wat u ongeveer wilt in Ethiopië, hoelang u wilt reizen en wanneer. Dan stellen we vrijblijvend een route voor u samen.

Vogelreizen

Er zijn ontzetten veel en veel verschillende vogels in Ethiopië. Voor vogelaars natuurlijk heel interessant en we kunnen dan ook speciale vogelreizen voor u samenstellen.
Maar ook de ‘gewone’ reizigers zullen zeker van alle kleurrijke vogels genieten.

Vraag vrijblijvend informatie aan.

Danakil woestijn

zoutwoestijn kamelen

Vraag om informatie over mogelijkheden. Tijdelijk niet mogelijk vanwege plaatselijke situatie.

Routevoorbeelden

De routes volgen binnenkort op deze site

Roots reizen, adoptie gezinnen

Wij organiseren rootsreizen naar o.a. China, Ethiopië, India en Bangladesh.
In 2001 organiseerden we onze eerste ‘rootsreis’ China. Het werd voor alle partijen een zeer geslaagde reis. En vanaf dat moment zijn we naast onze ‘gewone’ individuele reizen naar China, ook de rootsreizen gaan aanbieden. Na enkele jaren hebben we dit uitgebreid met rootsreizen naar Ethiopië.

We werken samen met een contactpersoon in Addis Abeba. Een Nederlands gezin met Nederlandse en Ethiopische adoptie kinderen. Ze zijn naar Addis verhuisd waar ze met hun gezin leven en reizen organiseren. Samen met onze kennis van Ethiopië kunnen we prachtige reizen voor u ontwikkelen en uitvoeren. Met bezoek aan tehuizen en ontwikkelingsprojecten in Addis of andere plaatsen.
We overleggen vooraf uitgebreid om tot een passende route te komen.
Ook voor zoekacties naar familie hebben we in Addis Abeba ervaring en de juiste contacten.

Regelmatig reizen ouders met hun geadopteerde kinderen naar het geboorteland van de kinderen. Zo organiseren we reizen voor hen naar Peru, China en India, Ethiopië, Brazilië en Bangladesh.

U geeft zelf aan naar welk gebied u wilt en wij adviseren een reisroute waarbij u voldoende tijd heeft in het geboortegebied van de kinderen, maar ook toeristische plaatsen kunt bezoeken. In overleg stellen we een programma samen.

Praktische informatie en voorbereidingen

Klimaat
Oktober t/m februari is de beste reistijd voor Ethiopië. Overdag aangename temperaturen te verwachten van ± 20 ºC op hoogte, lager gelegen gebieden 30 ºC, ‘s nachts en hoger in de bergen 10-15 ºC. Naar het zuiden toe wordt het steeds warmer tot zo’n 35 ºC of meer in de Omo vallei. In het Simiengebergte kan het ook mistig zijn en daardoor koeler aanvoelen, in de nacht vriest het er. Goed warme kleding en regenjack is voor de avonden en het Simien aan te raden.
De regentijd in het noorden is in juli en augustus, het zuiden kent 2 regentijden: april/mei en november. Met name in het zuiden is er de laatste jaren te weinig regen gevallen en heerst er droogte. Kans op regen is in het noorden klein, in het zuiden kan het in december en januari soms kort en heftig regenen.

Paspoort en visum
Voor deze reis heeft u een paspoort nodig dat nog minimaal 6 maanden geldig is na afloop van de reis.
Een visum is verplicht. U kunt de visa door een visumdienst laten verzorgen, in Brussel bij de Ethiopische ambassade halen, of nog eenvoudiger, het bij aankomst op Bole Airport in Addis te regelen, voor 17 euro of 20 dollar.

Gezondheid
Zie ook thuisvaccinaties waar u eenvoudig informatie kunt inzien en een afspraak bij u thuis maken voor de vaccinaties. (zie ook op onze site bij vaccinaties)
Meestal worden de volgende vaccinaties aangeraden, maar er is niets verplicht: DTP, tyfus, hepatitis A, soms gele koorts en malariatabletten. Malaria heerst in elk geval in het zuiden en bij het Tana Meer, daarnaast in delen van het noorden. Grote deel van het noordelijke Ethiopië ligt boven de 1800 meter, men adviseert hier malariaprofylaxe tot ± 2300 meter hoogte. We raden aan u te laten adviseren door een vaccinatie kliniek of thuisvaccinaties.

Drink geen water uit de kraan maar flessenwater, wat vrijwel overal verkrijgbaar is in winkels en hotels. (Behalve in het Omo gebied, waar u een voorraad dient mee te nemen).
De hotels en restaurants hebben meestal goed en betrouwbaar (schoon) eten. Vermijd wel het eten van rauw vlees! Dit is een van de traditionele gerechten en is voor Ethiopiërs een lekkernij.
Toch kunt u onderweg nog wel darmproblemen krijgen, verandering van voedsel, kruiden, klimaat en vermoeidheid spelen hier dan een rol in. We raden u aan, bij diarree nooit helemaal te stoppen met eten, maar zeker nog droge rijst met groente en/of banaan te blijven eten. Daarnaast is het van groot belang om veel te blijven drinken (1 liter per ochtend, middag en avond), drink ORS (ook plaatselijk te koop bij de apotheken), eventueel cola (schijnt bij sommigen goed te helpen bij misselijkheid), thee en water.

Ongedierte
Afhankelijk van het gebied in Ethiopië zijn er muggen en vlooien. Muggen zitten vooral in vochtige gebieden, bv. bij een meer.
Malariamuggen steken met name bij schemer, maar de dengue mug vooral overdag: draag sokken, lange mouwen en lange broek en smeer u in met anti-muggen creme of olie. De denguemug kan dengue (knokkelkoorts) veroorzaken.
Vlooien zitten vaak in de kleden die op de vloeren in kerken liggen. Bezoekers kunnen ze zo ook meenemen naar hotels; ook in de luxe hotels kan het zo wel eens voorkomen dat er vlooien zijn. Waarschuw het personeel zodat ze het euvel weer snel kunnen verhelpen.

Hoogteziekte
U reist voor een groot deel op ± 2000 meter hoogte en in het Simiengebergte boven de 3000 meter. U kunt hier, met name boven de 3000 meter, verschijnselen van hoogteziekte krijgen (misselijkheid, hoofdpijn, slecht slapen etc). Kijk evt. op www.hoogteziekte.info. Veel water drinken, geen alcohol is hier meestal al voldoende om de verschijnselen heel klein te houden.

Geldzaken
Wisselen
In Ethiopië kunt u terecht met zowel cash euro’s als met US dollars. U kunt slechts op enkele plaatsen pinnen, dus neem ook voldoende contant geld mee. Een creditcard wordt ook op weinig plaatsen geaccepteerd.
In alle grote plaatsen kunt u wisselen bij de bank.
De meeste reisverzekeringen kunt u uitbreiden met een module om contant geld mee te verzekeren.

Veiligheid
Om de kans op diefstal zo klein mogelijk te houden is het aan te raden uw geld, paspoort en vliegticket in een moneybelt op het lichaam onder de kleding te dragen. Wanneer u deze kostbaarheden kwijt zou raken, kan het erg veel tijd en geduld en daardoor een deel van de vakantie kosten om nieuwe papieren te regelen. Handig is om een kopie van deze papieren ook in bijvoorbeeld uw mailbox of dropbox te zetten, zodat u er bij kunt indien nodig. Ook raden we u aan om geen kostbare (of kostbaar lijkende) sieraden te dragen. Niet alleen om diefstal te voorkomen, maar ook om uw (relatief zeer grote) rijkdom niet te tonen.

Fooien en bedelaars
Hoewel er in veel restaurants en hotels service charge wordt berekend is het gebruikelijk om ook fooi te geven. Zo’n 5 % van de rekening is een mooie fooi. Voor het dragen van bagage in de hotels, mede afhankelijk van de hoeveelheid trappen.
Er wordt veel gebedeld in de steden in Ethiopië, vooral in Addis, bedelaars kunnen vasthoudend zijn en u niet makkelijk laten gaan als u niets geeft. Het kan moeilijk zijn om daar mee om te gaan. Als u iets wilt geven, zijn een paar munten meestal voldoende.
Het is ook gebruikelijk om uw chauffeur en lokale gids een fooi te geven aan het einde van uw reis.
Daarnaast kunt u kleding meenemen en, via de gids, afgeven in dorpjes en/of geld achterlaten bij onze contactpersoon, die daarvoor zakken graan en ander voedsel inkoopt en meegeeft voor dorpjes in het zuiden.

Telefoon / post / internet

De mobiele telefoon heeft lang niet overal bereik, daarnaast hangt het altijd nog van uw eigen provider en abonnement af. Internet (en heel soms wifi) is in sommige hotels beschikbaar en er zijn in de toeristische plaatsen 1 of 2 internetcafés, maar dit werkt echt lang niet altijd: de stroom kan uitvallen en soms is er dagenlang geen netwerk, ook in Addis kan dat gebeuren!

We geven altijd een mobiele telefoon mee met een lokaal nummer, waar op u gebeld kunt worden (ook vanuit Nederland) en ook met de gids of chauffeur kunt bellen, bijvoorbeeld voor overleg over de vertrektijd. Ook kunt u tegen een kleine vergoeding een lokale ’dongel’ mee krijgen voor het mobiele internet (met uw eigen laptop).

Tijd
In de winter is het 2 uur later dan in Nederland, tijdens onze zomertijd is het er 1 uur later. De Ethiopiërs hebben een eigen tijdsrekening: ze verdelen de dag in twee keer twaalf uur. De dag begint bij zonsopgang met0.00 uur, voor ons 6 uur. Ethiopische tijd 06.00 uur is voor ons 12.00 uur. De Ethiopische kalender is de belangrijkste kalender die gebruikt wordt in Ethiopië en elk jaar heeft 12 x 30 dagen plus een soort 13e maand van 5 of 6 dagen die ‘overblijven’. Nieuwjaar valt op 12 september. In restaurants of in de auto staat de klok vaak op Ethiopische tijd en op bonnetjes staat ook soms de plaatselijke datum (bv ipv 2014 nu 2007).

Elektriciteit
Er is 220 V en in de meeste stopcontacten kan de gewone stekker. De stroom valt echter wel regelmatig uit en op sommige plekken in het zuiden is er gewoon geen stroom! In de hotelkamer is vaak maar 1 of hooguit 2 stopcontacten. We raden u aan om uw telefoon en camera op tijd op te laden, het is nooit zeker of het morgen kan.

Eten
Het belangrijkste voedsel in Ethiopië is injera. Dit is een gegiste, sponsachtige, zurige pannenkoek. Op de koek ligt een prutje van gekruid geitenvlees en/of groenten. Je eet met je rechterhand, scheurt een stukje van de injera af en neemt hiermee iets van de groente of vlees. De injera wordt gemaakt van tef, een tarwesoort die in extreme omstandigheden (droogte) kan groeien. In het noorden en de grotere steden is de keus uitgebreider. Op woensdag en vrijdag wordt er op veel plaatsen in Ethiopië geen vlees gegeten (‘fasting day’ en ‘fasting food’).
De injera wordt vaak met shiro, een kikkererwtensausje, geserveerd. Bozena shiro is gehakt met kikkererwten. Tibes: geroosterd vlees in een stoofpotje, met een vuurtje. Firfir is een injera in stukjes gesneden (of gescheurd), meestal vooraf gedoopt en geweekt in een saus.
Maar er staat ook vaak spagetti of pasta op het menu, meestal met alleen wat tomatensaus aangemaakt. Vis, rijst met groenten of omelet zijn andere gerechten die soms op de kaart staan en voor vegetariërs geschikt. Als vegetariër moet je soms wel wat creatief zijn en ook gerechten die niet op de kaart staan vragen.
Ontbijt is bij de meeste hotels niet inbegrepen in de prijs. Toast, soms French toast, eieren, beetje jam en boter, koffie en thee zijn te bestellen en ook fruitsap. De koffie wordt sterk en zwart gedronken, maar vaak kun je ook macchiato (koffie met warme opgeklopte, schuimende melk) krijgen.
Drinkwater is in flessen overal te koop.  
Bier is in vrijwel elk restaurant te koop, wijn meestal. Er zijn 2-4 soorten lokaal gemaakte wijnen, iets zuurder (Gauden) of zoeter (Axum) dan ‘onze’ buitenlandse wijnen. In een aantal plaatsen waar veel fruit is, zijn heerlijk fruitsappen te koop. Probeer eens de mixed fruitjuice, waar je de verschillende kleuren fruitsap in laagjes boven elkaar ziet liggen in het glas. Ook avocado juice is een aanrader!

De wegen
Deze zijn van zeer wisselende kwaliteit; sommige geasfalteerde wegen zijn goed, andere delen asfalt zitten vol gaten, een groot aantal wegen wordt aan gewerkt om te asfalteren, maar dat geeft tijdens de werkzaamheden ook veel oponthoud. De ongeasfalteerde wegen zijn soms strak en glad maar heel stoffig en soms ook van slechte kwaliteit. In het zuiden zijn veel wegen van zeer slechte kwaliteit en daar is een 4×4 auto onmisbaar. Reken op gehobbel, stof en lange reistijden. De auto’s en bussen hebben veel te lijden en gaan door de wegen ook sneller kapot of banden raken sneller lek.

Reisgidsen Ethiopië / Reisliteratuur
• Reisgids – Te gast in Ethiopië – Informatie Verre Reizen
• Bradt guide Etiopia , Philip Briggs   ISBN 978 1 84162 284 2
• Reisgids Ethiopië & Eritrea – Lonely Planet 2009  ISBN 9781741048148; Engelstalig.
• Reisverhaal – Awash – Herinnering aan Ethiopië – Rene van Slooten
• Reisverhaal – reisverslag Dink Nesh
• Fotoboek Ethiopië – Volken van de Omo-vallei – Living Art
• Fotoboek Ethiopië – Jos van Beurden
• Ethiopië – de erfenis van een keizerrijk : beelden en verhalen
• Reisverslag Konjo no ! – Etiopië | Ine
• Dink Nesh Etiopië | Ine Andreoli
• Chains Of Heaven: An Ethiopian Romance – Philip Marsden | Harper
• Zuilen van Axum – Frank van Rijn
• Anders dan Afrika – Karin Anema

kaarten
• Landkaart – wegenkaart Ethiopië, Somalië en Eritrea – Reise Know How
• Simen Mountains Trekking map Ethiopië Schaal 1:100.000, Engels, Un. van Bern
• Wegenkaart – Landkaart Ethiopia Ethiopië – ITMB

Websites
www.bsbl.nl

Kaart van het gebied

Op deze kaart kunt u inzoomen en uitzoomen door respectievelijk op de + en – teken te klikken. Met de muis kunt u de kaart alle kanten opschuiven. U kunt ook het markeerteken ergens anders zetten wat uw aandacht heeft. Opties: Map of Sateliet of Terrein m/z Labels

Het weer in Ethiopië.

Addis Abeba, Ethiopië
15°
onbewolkt
Luchtvochtigheid: 39%
Windkracht: 3m/s ONO
Max 15 • Min 9
27°
Ma
28°
Di
26°
Wo
25°
Do
Weer in OpenWeatherMap

Lailibela, Amhara, Ethiopië
13°
lichte regen
Luchtvochtigheid: 86%
Windkracht: 1m/s O
Max 13 • Min 9
23°
Ma
23°
Di
21°
Wo
21°
Do
Weer in OpenWeatherMap

Wilt u de route net wat anders?

Vrijblijvend een offerte aanvragen ?  Of meer informatie ?