achtergronden en voorbereidingen

Neem contact op voor een reis naar Kaapverdie en zeker voor Santo Antão met fairtravel.cv@gmail.com

Achtergronden Kaapverdië

Ca. 500 kilometer van de Afrikaanse kust, ter hoogte van Senegal ligt de Republiek Kaapverdië, een groep van 9 bewoonde en enkele onbewoonde eilanden. Er wonen nog zo’n 500.000 Kaapverdianen in hun eigen land, ruim 700.000 in het buitenland.
Ook in Nederland wonen veel Kaapverdianen, zo’n 30.000. Sinds 1975 is Kaapverdië een zelfstandige republiek, na vier eeuwen koloniale overheersing van Portugal. Van 1975 tot 1991 heerste de socialistische partijen en was men sterk gericht op Rusland en Cuba. Daarna kreeg de democratie meer kans. Hoewel de eilanden omgeven zijn door water, heerst er sinds een tiental jaren een grote droogte. Het regent op de meeste eilanden weinig, m.u.v. het eiland Santo Antão. Door zorgvuldig aangelegde irrigatiesystemen (meestal met behulp van ontwikkelingswerk),  de terrasbouw en de vele uren zon leveren een enorme verscheidenheid aan producten op. Het is hier groen en tropisch met o.a. bananenplantage, suikerriet en koffieplanten.  Ook het drinkwater is schaars en moet verdeeld worden. Nog steeds moeten veel bewoners ver lopen om water te halen bij pomphuizen of bronnen en is er geen waterleiding in huis.  Meestal zijn het kinderen en vrouwen die hiervoor met hun felgele jerrycans dagelijks door de bergen lopen.
In Fogo is een Nederlands ontwikkelingsproject actief bezig met water. Hun projecten kunt u tijdens de reis bezoeken.
Veel mensen leven van de visvangst of als ze in dorpjes in de bergen wonen hebben ze soms een kleine stukjes grond met wat groente en zorgen zo voor hun eigen maaltijden. Langs de kust zie je kleine vissersbootjes op de golven drijven en vissers het water induiken om hun netten boven te halen of om met harpoen inktvissen te vangen. De vis wordt op het strand gedroogd of de vrouwen brengen de vissen in een grote teil op hun hoofd naar het dorpsplein om hem daar te verkopen. Echter door de groeiende grote visvaart met overbevissing hebben de lokale vissers steeds minder vangst.

Klimaat

Vrijwel het gehele jaar ligt de temperatuur tussen de 20° – 30° C, met veel zon, in de winter (december, januari) rond soms onder de 20° C en in de zomer 25° – 30° C. Het is er zelden echt heet. In januari t/m maart kan het heiig zijn, waardoor het inter-eiland vliegverkeer extra vertraging kan oplopen, met name bij São Nicolau. Tussen augustus en november valt er wel eens wat regen, de meeste kans op São Vicente, Santo Antão en Santiago. Het hele jaar door kan het veel waaien en soms hangt er in een deel van de bergen een mist.

Maar over het algemeen heeft u heel weinig hinder van de regen, wind of mist en zijn de Kaapverdische eilanden toch heel ‘zonzeker’. Op Santo Antão kunt u op een echte regendag niet wandelen omdat de paden dan te glad zijn. Hoog in de bergen is het natuurlijk altijd een paar graden koeler dan op de vlaktes.

Voorbereidingen

Enige tips voor de voorbereidingen voor een reis naar Kaapverdië

Paspoort en visum
Voor deze reis heeft u een geldig paspoort nodig; het paspoort moet tot 6 maanden na aankomst geldig zijn.

Een visum is niet nodig, wel een registratie!! Handigste is dat vooraf te regelen via de reisorganisatie.

Gezondheid
Vaccinaties zijn voor Kaapverdië niet verplicht, maar worden wel aangeraden. Informeer 4 – 6 weken voor vertrek naar de op dat moment geldende richtlijnen.
Meestal worden de volgende vaccinaties aangeraden: hepatitis A en DTP. Malariatabletten worden door sommige GGD’s aangeraden in de periode september – december voor het eiland Santiago. Om onderweg gezond te blijven is het aan te raden om geen water uit de kraan te drinken. Flessen mineraalwater zijn overal te koop.

Geldzaken
De lokale munteenheid is de Escudo: ECV. 100 ECV is ± 0,91 Euro waard. U kunt deze Escudo’s niet in Nederland kopen of omwisselen. In hoofdsteden accepteert men mondjesmaat Euro’s, maar dan tegen de koers 100 ECV = € 1,-.

Veiligheid
Diefstal komt weinig voor op de eilanden, m.u.v. de steden en markten zoals op Santiago (in Praia en Tarrafal), Sal (vooral in Santa Maria) en in Mindelo, maar ook in een enkel wandelgebied op Santiago (in die regio’s adviseren we dan ook altijd om met gids te wandelen).

Elektriciteit
In Kaapverdië is 220 V en in stopcontacten past de gewone stekker die u in Nederland ook gebruikt wordt.

Tijd
In Kaapverdië is het in de winter twee uur vroeger dan in Nederland, in de zomer drie uur vroeger.

Taal
De voertaal is Portugees. Daarnaast spreken veel mensen Creools, een eigen Kaapverdiaanse taal, die per eiland nog kan verschillen.

Kaarten
Er zijn goede wandelkaarten van  de eilanden (1:50.000) en van Santo Antão is deze 1:40.000. Te koop in de betere reisboekhandel en in Kaapverdië (Informaçao Turistica Lucete Fortes, Mindelo en in de haven van Santo Antão) (zie ook www.bela-vista.net).

• Wandelkarte, Santo Antão – Goldstadt/ AB Verlag
• Wandelkarte, Sao Nicolau – Goldstadt/ AB Verlag
• Sao Vicente – Goldstadt
• Wandelkarte, Santiago – Goldstadt/ AB Verlag
• Wandelkarte, Boa Vista, Sal, Maio – Goldstadt
• Fogo Brava Santiago – AB Verlag
• international Travel maps Cape Verde
• Cabo Verde, Freytag & Berndt

Internet

“tourist information”  Cabo Verde
Een NGO project:
Water voor leven FOGO project

 

Neem contact op voor een reis naar Kaapverdie met fairtravel.cv@gmail.com